printlogo


روزنامه دریایی سرآمد گزارش می‌دهد؛
تهدید امنیت انرژی  با تاخیر در فشارافزایی پارس جنوبی

یک کارشناس انرژی : تاخیر در اجرای پروژه فشارافزایی پارس جنوبی عدم نفع چندین میلیارد دلاری دارد
​​​​​​​گروه نفت و انرژی ـ حسین بوذری ـ میدان گازی پارس جنوبی از سال گذشته میلادی وارد نقطه شبنم یا به عبارتی برفکی شده و نمی‌توان اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی را ناشی از اتفاقات دانست. سال‌هاست کارشناسان و متخصصان هشدارها و خطرات لازم را در زمینه اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی می‌دهند، اما دولت‌های مختلف اقدام موثری برای فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی انجام نداده‌اند و اگرهم اقدام صورت گرفته، تأثیرگذار نبوده، به همین دلیل است که سال‌های سال است در این زمینه اندر خم یک کوچه مانده‌ایم و با وجود اطلاع وزارت نفت از اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی همچنان با کاهش تولید گاز مواجه هستیم. در نتیجه پای ناترازی گاز گلوی صنعت را گرفته و رها نمی‌کند.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان بوده که ۸ درصد ذخایر گازی جهان را در خود قرار داده و منبع به این عظیمی در مخمصه بسیار بدی، گیر افتاده و این میدان گازی که بین ایران و قطر واقع شده، این روزها از اُفت فشار رنج می‌برد و این مسئله تولید گاز را با تحت الشعاع قرار داده و موجب شده این روزها حال و روز خوشی نداشته باشد. البته کارشناسان پیش بینی کرده‌اند که در صورت تداوم این شرایط قطعاً با چالش‌های جدی مواجه خواهیم شد، بنابراین باید سرمایه گذاری‌های لازم برای فشارافزایی لازم و تولید گاز صورت بگیرد، در غیر این صورت ممکن است برای جبران دیر شود.
پس از خروج توتال از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که البته مقرر شده بود دستگاه‌های فشارافزا را هم نصب کند اقدام جدی برای مهار اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی صورت نگرفت. البته در دولت چهاردهم شعارهایی برای فشارافزایی پارس حنوبی و امضای تفاهمنامه داده شده که در حد همان شعار باقی مانده و گام بلند و جدی از سوی دولتمردان ازجمله وزارت نفت در این زمینه برداشته نشده است.

افزایش ناترازی انرژی با تاخیر در فشارافزایی
افزایش نارازی گاز به ۳۵۰ میلیون متر مکعب در روز، کسری ۵۰ میلیون متر مکعبی سوخت نیروگاه‌ها و خروج از مدار ۱۷ نیروگاه اتفاقی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد. تعطیلی‌های مکرر و قطعی برق بخش خانگی و صنایع با وجود ذخایر عظیم گازی و توانمندی بسیار بالا در حوزه انرژی نمی‌تواند طبیعی به نظر برسد و یکی از دلایل غیرطبیعی بودن این مسئله به اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی مربوط می‌شود.
امسال در سردترین روزهای سال قرار داریم و بالای ۲۸ استان در دمای پایین به سر می‌برند و ناترازی و کسری گاز و سوخت یکی از دلایل اصلی این اتفاق نامبارک به اُفت فشار پارس جنوبی برمی‌گردد که زمینه ناترازی در حوزه انرژی و سوخت به خصوص گاز را به وجود آورده است. مهمترین رسالت دولت به خصوص وزرای نفت و صنعت، معدن و تجارت، در درجه نخست خروج از انفعال موجود و جلوگیری از تداوم اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی است، در غیر این صورت انتقال از سکو به پالایشگاه خشکی با مشکل مواجه خواهد شد و حتی ممکن است مجتمع‌های پتروشیمی با خوراک پتروشیمی را در عسلویه به توقف تولید سوق بدهد.
در نتیجه اگر از برنامه اعلامی تولید گاز عقب بمانیم و جایگزین مناسبی برای توسعه منابع جایگزین برق نداشته باشیم (۸۰ درصد منابع جایگزینی برق از نیروگاه‌های گازی است.) کوتاه سخن اینکه دولتمردان باید هرچه سریعتر برای مقابله با اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی اقدام عاجل نداشته باشند، در سال‌های آینده تولید گاز به پایین‌ترین سطح خود خواهد رسید، به خصوص برای ایران که خود بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده گاز در جهان است.

عدم النفع میلیارد دلاری کشور از عدم فشارافزایی پارس جنوبی
در همین ارتباط خبرنگار روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد برای بررسی این موضوع گفت‌وگویی را با میثم فتحی محب، کارشناس نفت و انرژی ترتیب داده است که در ادامه می‌خوانید:
میثم فتحی محب با بیان اینکه به طور کلی، کشور ما با مسئله ناترازی شدید گاز مواجه است، اظهار کرد: در فصول سرد سال با کسری بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعبی، ناچار به قطع گاز صنایع، نیروگاه‌ها و خوراک پتروشیمی می‌شویم و این موضوع موجب عدم النفع شدن چندین میلیارد دلاری کشور می‌شود.
وی اضافه کرد: در این شرایط، میدان گازی پارس جنوبی با مسئله افت فشار مواجه شده و نیازمند اجرای پروژه‌های فشارافزایی است تا همین میزان تولید حفظ شود.
کارشناس نفت و انرژی بیان کرد: فارغ از سرعت پایین اجرای این پروژه، مسائلی همچون تحریم، تجهیزات، فناوری و کمبود منابع مالی بر عدم اجرای کامل پروژه تاثیر می‌گذارد و باید برای رفع این موانع، راهبردی جدی توسط وزارت نفت اندیشیده شده و منابع مالی لازم تامین شود.
فتحی محب متذکر شد: هر روز تاخیر در اجرای پروژه فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی می‌تواند امنیت انرژی کشور را در سال‌های آینده تهدید کند. 
وی در گفتگو روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد درباره اینکه آیا شرکت‌های داخلی توان به سرانجام رساندن ابرپروژه ۲۰ میلیارد دلاری فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی را دارند، چون صحبت از اعطای این پروژه به شرکت‌های خارجی است؟ چنین پاسخ داد: به صورت کلی، شرکت‌های داخلی باید با همکاری شرکت‌های خارجی، تامین تجهیزات و ملزومات مورد نیاز پروژه فشارافزایی پارس جنوبی را اجرا کنند تا اجرای پروژه و کیفیت آن  تضمین شود.
کارشناس نفت و انرژی تصریح کرد: پروژه فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی درراستای امنیت ملی است و نباید تنها با تکیه با توان داخلی، سرعت اجرای پروژه را پایین آورد.
فتحی محب در پاسخ به سوال دیگر روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد که وضعیت صادرات نفتی ایران را در دولت فعلی چگونه میبینید و آیا روند صادرات نفتی ایران رضایتبخش بوده، چون بعضاً صادرات غیرنفتی هم تحت تأثیر صادرات نفتی قرار دارد؟ خاطرنشان کرد: به صورت کلی، فروش و صادرات نفت ایران تحریم پذیر و وابسته به کشورهای محدودی است.
این کارشناس نفت و انرژی افزود: علاوه بر این، روند تقاضای نفت چین به دلیل توسعه صنایع الکتریکی، کاهشی است و این در حالی است که توسعه زنجیره ارزش نفت، علاوه بر اینکه موجب توسعه صنایع پایین دستی و واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ می‌شود، تحریم ناپذیر بوده و می‌تواند درآمد ارزی قابل توجهی برای کشور ایجاد کند. 
وی همچنین در ادامه یادآور شد: همچنین، پالایش نفت علاوه بر تامین خوراک پتروشیمی، میزان تولید سوخت کشور را افزایش داده و می‌تواند امنیت انرژی کشور را حفظ کند.
این کارشناس نفت و انرژی در ادامه گفتگو با روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، درباره اینکه با توجه به قانون برنامه پنج ساله هفتم توسعه و تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه، می‌توان از درآمدهای نفتی بی‌نیاز شد و بیشتر به درآمدهای غیرنفتی اکتفا کرد؟ گفت: در شرایط فعلی که پتروشیمی‌های کشور به خوراک گاز «متان» و «اتان» وابسته هستند، توسعه پتروشیمی‌های خوراک مایع می‌تواند گزینه‌ای مطلوب برای توسعه صنعت پتروشیمی باشد.