در بیستودومین نمایشگاه محیط زیست صورت گرفت؛
برگزاری کنفرانس «نقش تالاب گاوخونی در تولید ریزگرد» در پاویون دبیرخانه زایندهرود
دبیرخانه فرهنگی زایندهرود با برگزاری کنفرانس نقش تالاب گاوخونی در تولید ریزگرد و سلامت مردم استانهای همجوار، اهمیت توجه به مسائل زیستمحیطی را برای بازدیدکنندگان و کارشناسان نمایشگاه محیط زیست یادآور شد.
به گزارش اقتصادسرآمد، کنفرانس نقش تالاب گاوخونی در تولید ریزگرد و سلامت مردم استانهای همجوار، روز سیام آذرماه به همت دبیرخانه فرهنگی زایندهرود در حاشیه نمایشگاه بینالمللی محیطزیست برگزار شد. به گزارش اداره ارتباطات رسانه ای شهرداری اصفهان، مسئول دبیرخانه فرهنگی زایندهرود در این نشست گفت: اگر حق آبه تالاب گاوخونی نرسد، حجم انتشار ریزگردهای سمی افزایش مییابد و همین مسأله درگیر شدن شهرهایی همچون تهران را با آلودگی هوا بیشتر میکند. مهدی عسگری با بیان اینکه نرخ فرونشست و میزان کادمیوم ریزگرد در تالاب گاوخونی ۵ برابر شده و بافت رسوب خاک نیز افزایش یافته است، افزود: این موضوع نشان میدهد که شرق تالاب نیز شروع به افزایش ریزگرد کرده است و چشمههای ریزگردهای رسوبی افزایش مییابد. این مسأله منجر به افزایش فاصله انتشار ریزگردهای سمی خواهد شد و سونامی کلروسدیم زمینهای کشاورزی را از بین برده و درنتیجه یک فاجعه زیست محیطی رخ می دهد.
استاد دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان نیز اظهارکرد: پایش ما از تالاب گاوخونی به شکل نمونه برداری از خاک تالاب و حوزه آبریز انجام شد. با در نظر گرفتن جهت باد در فصل زمستان و بهار، جهت باد غربی شرقی قوی میتواند ریزگردها را به سمت شهر منتقل کند، به همین دلیل ایستگاههای رسوب گیر در تالاب و حوزه آبریز مستقر شده است. احمد جلالیان افزود: تالاب چند بخش متفاوت دارد که شامل تپههای شنی در شرق و تپههای نمکی در مرکز است. در قسمت شرقی به دلیل داشتن ترکیب رسی، غبار روی ریزگردها قرار میگیرد و ریزگردها را سنگینتر و بزرگتر و به همین دلیل وضعیت آنها را خطرناکتر میکند. وی با بیان اینکه زمستان و پاییز وزن گرد و غبار در اصفهان بالاتر از سایر فصلهاست، تصریح کرد: در ریزگردها فلزات سنگین عمدتاً از پوسته زمین بیشتر است. سه فلز خطرناک کادمیوم، روی و سرب وجود دارد و میزان کادمیوم ذرات تالاب ۶ برابر پوسته زمین و میزان روی و سرب ریزگردهای تالاب گاوخونی ۲ برابر پوسته زمین است که عمدتاً سرطان زا هستند. کادمیوم کانی خطرناکی است که منشأ انسانی دارد.
عضو اندیشکده حکمرانی دانشگاه اصفهان در ادامه این کنفرانس با اشاره به دلایل خشکی زایندهرود گفت: انتقال آب به خارج از حوضه زایندهرود، توسعه کشاورزی در بالادست و افزایش طبیعی جمعیت و میزان مصرف آب شرب ساکنین حوضه زایندهرود علل اصلی خشکی رودخانه زایندهرود و تالاب گاوخونی است. سجاد انتشاری افزود: بر اساس مطالعات انجام شده، حداقل ۱۷۶ میلیون مترمکعب آب برای تأمین نیازهای تالاب گاوخونی و حفظ کارکردههای اکولوژیک تالاب نیاز است. با این مقدار آب سالانه ۲۴ درصد تالاب میتواند آب دار و مابقی آن مرطوب شود. وی تاکید کرد: راهکار احیای تالاب گاوخونی مدیریت توأمان تقاضا و عرضه آب در این حوضه آبریز است.
حشمت انتخابی، پژوهشگر محیط زیست نیز با تاکید بر اینکه توسعه صنعتی در اصفهان باید متوقف شود، گفت: باید در اصفهان بیشتر به صنایع دستی توجه شود تا محوریت گردشگری در این استان توسعه یابد. چراکه امروز در میدان نقش جهان صنایع دستی هندی و چینی به فروش میرود.