«اقتصاد سرآمد» روند رو به رشد بورس گزارش میدهد؛
روزگار خوش بازار سهام در زمستان
گروه بازار سرمایه -زهرا عسکری - بورس تهران روزهای خوبی را در زمستان سپری میکند. با آغازی آخرین فصل از سال جاری، بازار سهام روند رو به رشدی که در روزهای پایانی فصل پاییز آغاز کرده بود را ادامه داده است. پنج روز کاری از آغاز فصل زمستان در بازار سرمایه گذشته است و تمام این روزها شاخصها روند رو به صعودی داشتهاند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم وعده داده است که با هر هفته یک عرضه اولیه شاهد روزهای گرمی در زمستان بورس تهران باشیم.
به گزارش اقتصاد سرآمد، روز گذشته و در روزی که ارزش معاملات خرد از مرز 20 هزار میلیارد تومان عبور کرد، بازار سهام معاملات آخرین روز کاری هفته را در حالی به پایان رساند که با فشار فروش سهام گروه فلزی و بانکی، از رشد شاخص کل بورس کاسته شد. در جریان معاملات دیروز بازار سهام، شاخص کل بورس تهران با رشدی کمتر از 2هزار واحد به سطح 2 میلیون و 848 هزار واحدی رسید. این در حالی بود که نماگر اصلی بورس در نیمه نخست معاملات روز گذشته توانسته بود سقف 2 میلیون و 871 هزار واحدی را لمس کند. شاخص کل هم وزن هم امروز 0.5 درصد افت کرد و از کانال 850 هزار واحدی خارج شد.
در پایان معاملات روز گذشته که با ورود 116 میلیارد تومانی پول به گردونه معاملات حقیقی همراه بود، ارزش معاملات خرد رکورد تازهای را به ثبت رساند و به بیش از 21 میلیارد و 950 هزار تومان رسید. این بالاترین سطح این شاخص از اردیبهشت 1402 به حساب میآید. دیروز همچنین بیش از 670 میلیارد تومان پول از صندوقهای درآمد ثابت خارج شد و سرانه خرید و فروش حقیقیهای بازار به ترتیب 68.3 و 63 میلیون تومان بود. گروه خودرویی و شیمیایی به ترتیب با 347 و 293 میلیارد تومان ورود پولی حقیقی بهترین عملکرد و بانکها و فلزات اساسی هم با خروج 95 و 93 میلیارد تومانی پول حقیقی بدترین عملکرد را از نظر جذب سرمایه جقیقی به نام خود ثبت کردند.
همچنین روز گذشته شاهد این بودیم که نماد اهرم ضمن ثبت ارزش معاملات حقیقی 1600 میلیارد تومانی با خروج 134 میلیارد تومانی پول حقیقی مواجه شد و در مقابل خودرو و فارس به ترتیب با 204 و 140 میلیارد تومان ورود پول حقیقی مواجه شدند. بیشترین ارزش معاملات کل هم با بیش از 2 هزار میلیارد تومان به اهرم رسید.
تاثیر کاهش ریسکهای سیاسی در بورس
در همین حال معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، کاهش ریسکهای سیاسی، رسیدن بازار سهام به کف تاریخی قیمت به بازده، حرکت به سمت حذف ارز نیمایی و افزایش اعتماد به متولیان بازار سرمایه را از مهمترین عوامل رشد بازار در ۲ ماه گذشته اعلام کرد. حمید یاری آینده بازار سرمایه را روشن دانست و افزود: ارتقای دانش و سواد مالی در میان افراد جامعه در سالهای اخیر باعث شده که افراد در بازار بر خلاف گذشته به صورت بیمحابا و فقط با توصیه و سیگنال به خرید سهام اقدام نکنند. وی با بیان اینکه رشد سواد مالی در میان آحاد سرمایهگذاران، به پایداری و توسعه بازار کمک شایانی خواهد کرد، اضافه کرد: این امر باعث میشود تصمیمات سرمایهگذاران بر اساس اطلاعات دقیقتر و تحلیلهای عمیقتر اتخاذ شود و از نوسانات بیدلیل بازار کاسته شود.
یاری، کاهش ریسکهای بازار سرمایه را اتفاق مثبتی ارزیابی کرد و افزود: با بهبود شفافیت و پیشبینیپذیری در تصمیمگیریهای کلان، ریسکهای بازار کاهش یافته و اعتماد سرمایهگذاران به بورس افزایش یافته است. معاون نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، با تاکید بر اهمیت پیشبینی پذیری رویدادهای آینده برای تحلیلگران و فعالان بازار تصریح کرد: تحلیلگران و فعالان بازار نیاز دارند که در فضایی شفاف و با کمترین نااطمینانی فعالیت کنند تا بتوانند با تحلیل و پیشبینی اتفاقات آینده به معامله در بازار اقدام کنند. در این زمینه سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر موظف است بستر این پیشبینیپذیری را در بازار فراهم کند.
یاری، تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه را همانند دیدهبانهای اقتصادی دانست و افزود: فعالان بازار سرمایه بنا به ماهیت شغلی خود میبایست تمام اخبار، اطلاعات و دادههای رسمی و غیر رسمی را رصد و تاثیر آن بر صورتهای مالی آینده را تحلیل و بر اساس آن تصمیم به ورود و خروج از صنایع خاص و خرید و فروش سهام خاص کنند.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین با اشاره به اینکه تغییر مداوم سیاستها و قوانین، باعث ایجاد بیثباتی در بازار و کاهش اعتماد سرمایهگذاران میشود، گفت: اعمال قوانین یک شبه، تاثیرات نامطلوبی بر بازار سرمایه دارد، برای ایجاد یک بازار پویا و پایدار، به سیاستهای پایدار و قابل پیشبینی نیاز است.
یاری با بیان اینکه آینده بازار سرمایه ایران روشن است افزود: اما با توجه به وجود ابزارهای متنوع، با سطح ریسکهای مختلف، سهامداران باید در خرید و فروشهای خود با در نظر گرفتن سطح ریسک قابل تحمل خود، به معامله اقدام کنند. وی ادامه داد: سهامداران غیرحرفهای و کسانی که فرصت کافی برای تجزیه و تحلیل بازار ندارند هم، بهتر است به سرمایهگذاری غیر مستقیم از طریق صندوقهای سرمایهگذاری اقدام
کنند.
انتظار عبور شاخص از نقاط مقاومتی در هفته آتی
از طرف دیگر احسان خاتونی، کارشناس بازارسرمایه درخصوص روند بازار روز چهارشنبه در گفتگویی با اکوایران گفت: در رالی اخیر بازار سهام شاهد رشد شاخصها و قیمتها تا محدودههای مقاومتی در 2 میلیون و 850 هزار واحدی بودیم؛ همین مقاومت در شاخص هم وزن در محدودههای 550 هزار واحدی قرار دارد؛ بنابراین شاهد تشدید عرضه ها در بازار روزهای سه شنبه و چهارشنبه بودیم. وی در ادامه افزود: همچنان سهام دلاری با محوریت گروه پتروپالایشی سردمدار رشد بازار هستند؛ همچنین بیشترین رشد نیز از آن اهرمیها بود. نکته جالب توجه این بود که حتی در عرضههای روز چهارشنبه سهامی همچون فارس و پارسان عرضه و متعادل نشدند، این در شرایطی است که تعداد زیادی از نمادهای پتروشیمی همچنان بسته هستند.
این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: باتوجه به تاثیرگذاری فارس بر شاخص، به نظر می رسد هفته آینده با تداوم صف خرید هلدینگ های پتروشیمی و احتمالا بازگشایی پتروشیمی ها، شاهد عبور شاخص از نقاط مقاومتی باشیم. همچنین نکته جالب توجه این است که حتی در عرضه های امروز نیز ورود نقدینگی حقیقی ها تداوم داشت و قطع نشد و ارزش معاملات بار دیگر تاریخی شد و به محدوده 20 هزار میلیارد تومان رسید. به گفته خاتونی؛ روز چهارشنبه تحرکاتی در نمادهای کوچکتر نیز دیده می شد. این نمادها در رالی اخیر بازار از قافله عقب مانده بودند. به عنوان مثال فاراک و فاذر به صف خرید رسیدند. چهارشنبه بانکی ها نیز پرعرضه ظاهر شدند. شیفت نقدینگی از بانک به خودرو می تواند یک سناریو در بازار
باشد.