printlogo


گزارش« روزنامه دریایی سرآمد» از برگزاری رویداد علمی فرهنگی «پرچم بالاست»؛ 
برای حماسه باسعیدو  و دریابان «غلامعلی بایندُر»

گروه فرهنگ دریایی -فیروز اسماعیلی - ملت‌سازی، فرایند ساختن یک هویت ملی با استفاده از قدرت حکومت است. هدف از این فرایند، نزدیک‌سازی مردم درون یک حکومت است تا از نظر سیاسی در بلندمدت پایدار و قابل دوام بماند. هرچند ملت‌سازی را کارشناسان یک امر مدرن می‌دانند که طی فرآیند دولت‌سازی طی چند قرن اخیر پیگیری شده است. 
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، ایران در همیشه تاریخ دارای ملت ایران بوده است؛ چه آنجا که در اسطوره‌های شاهنامه ایران در تقابل با انییران مطرح می‌گردد و آرش به مدد جان و تیر مرز ایران را برمی‌گرداند و چه در میدان واقع، آریوبرزن در تنگه بوالحیات در برابر اسکندر مقاومت می‌کند و یا امام قلی خان در عصر صفویه عمال پرتغالی را از جنوب ایران می‌راند و یا شهید غلامعلی بایندر در برابر هجوم انگلیسی‌ها در جنگ جهانی دوم به کشور «می‌رود تا ایران بماند.»
«…  تو ای ایرانی، که در این سرزمین پهناور زیست می‌کنی و خلیج فارس را تنها به این انگیزه که بخشی از وطن توست، دوست می‌داری. ای هموطن که کرانه‌های سوزان خلیج فارس زادگاه توست و این ژرفای زندگی‌بخش، مرواریدهایش را نثار تو می‌سازد تا مزد تلاشت را از کام کوسه‌ها بدر آری و ماهیانش را هدیه ی فرزندانت، تا قوت آنان را تامین کنی و تو که فرسنگ‌ها دورتر از این دریای ایرانی، خلیج فارس را تنها از روی نقشه جغرافیا می‌شناسی. آیا هرگز با خود اندیشیده‌ای که این آب تلخ و شور پهناور، بهترین پاسدار تاریخ تو، شرف تو و ملیت توست؟
تو ای ایرانی که در گوشه‌ای از این آب و خاک به سر می‌بری و به فرهنگ و تمدن اسلامی خویش می‌بالی و افتخار می‌کنی! هیچ می‌دانی که همین دریا، زاده‌ی فرهنگ و تاریخ و تمدن تو بوده است ؟»
آنچه در دو پاراگراف بالا آمده است بخشی از وصیت‌نامه دریابان غلامعلی بایندر است که پاسداشت یاد وی طی رویداد علمی و فرهنگی پرچم بالاست و به مناسبت نود و یکمین سالگرد اخراج استعمار انگلیس از جزیره قشم، در بندر باسعیدو جزیره قشم به همت سازمان منطقه آزاد قشم، نیروی دریایی ارتش و روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد برگزار گردید.
در این رویداد که با حضور مردم محلی باسعیدو برگزار شد، دریادار شهرام ایرانی به همراه همکاران دریابانی خود، عادل پیغامی مدیرعامل منطقه آزاد قشم، موسی نجفی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی حضور داشته و به سخنرانی پرداختنند که در ادامه به گفته‌های هر یک از آن‌ها پرداخته می‌شود.

عادل پیغامی: این رویداد پاسداشت استقلال ایران است
مدیرعامل منطقه آزاد قشم در ابتدای سخنان، ضمن خوش آمدگویی به مردم حاضر در این رویداد و خیر مقدم خدمت جناب آقای دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و همراهان ایشان، تصریح کرد: پیام اصلی این رویداد توجه  به مفهوم استقلال ایران و آگاهی ما نسبت به این مفهوم و حفظ تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و تقابل با هر نیرویی که به میهن و مقدسات ما نگاه سوء داشته باشد، است.
پیغامی تأکید کرد: هر نیرو و جریانی که برخلاف تمامیت ارضی کشور ما اقدام کند، عاقبت خوش و پایداری نخواهد داشت و آنچه که ماندگار است ایران بزرگ و مردم این سرزمین گوهرخیز در جای جای آن به ویژه در جنوب؛ به طور خاص در جزیره قشم و شهر باستانی و تاریخی باسعیدو است.
وی ادامه داد: آنچه وظیفه داریم از طریق برگزاری چنین رویدادهایی تاریخ و گذشته را یادآوری و گرامی بداریم و از طریق گرامی داشت بزرگانی مانند سردار بایندر هویت نسل‌های آتی کشور به ویژه نسل‌های بعدی این جزیره با چنین گذشته‌ای گره زده و از با نگاه به گذشته ساختن آینده ریشه دار را رقم بزنیم.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم در پایان سخنان خود با اشاره به مسئولیت‌های منطقه آزاد قشم گفت: سازمان منطقه آزاد قشم که عهده‌دار مسئولیت این جزیره از جمله منطقه تاریخی باسعیدو نیز می‌باشد، در توسعه زیرساخت‌ها از جمله جاده از فرودگاه به سمت باسعیدو و سایر مواردی که به توسعه و عمران این شهر منجر می‌شود، توجه ویژه داشه دارد و برنامه هایی برای توسعه غرب جزیره همانند شرق جزیره در دستور کار سازمان 
قرار دارد.
موسی نجفی: مهمترین وجه جنگ شناختی امروز شناخت استعمار است
در ادامه این رویداد، موسی نجفی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به موضوع مهم استقلال کشور، به ضرورت دشمن شناسی تأکید کرد و افزود: وقتی از استقلال ایران در زیر این پرچم صحبت می‌شود باید دشمن شناسی هم داشته باشیم. بزرگترین دشمنی که طی پانصد سال اخیر ـ از زمان صفویه ـ کشور ما داشته است، استعمارگر است. ما امروز با یک جنگ شناختی مواجه هستیم و مهم ترین وجه این جنگ شناختی، شناخت استعمار است. ما باید استعمار را بشناسیم که یک ماهیت و یک تاریخی دارد که اگر این دو محور را کنار هم بگذاریم سیاست‌های استعمار را می‌توانیم بفهمیم که هم راهبرد و هم تاکتیک دارد.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: مهمترین راهبرد استعمار در ایران این است که حکومت ایران ضعیف باشد و به آنها وابسته باشد. ولی اگر که ببینند که ایران وابسته نیست سعی می‌کنند ایران را ضعیف نگه دارند و اگر نتوانستند ضعیف نگه دارند سعی می‌کنند سیاه نمایی کنند. این شگرد استعمار و راهبرد استعمار در این پنج قرن اخیرایران  بوده است.
وی سپس به تاکتیک‌های استعمار در برابر کشور ما اشاره کرد و افزود: تاکتیک مهمی رسوخ سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است و برای اینکه اینجا بندر آزاد است باید مواظب رسوخ اقتصادی که یکی از عوامل نفوذ استعمار در کشور ما می‌تواند باشد، باید بود و باید سطح تحلیل و فرهنگ سیاسی خودمان را بالا ببریم.
نجفی گفت: در دوره صفویه در همین منطقه شهید امام قلی خان برای اخراج پرتغالی‌ها از انگلیسی‌ها به عنوان نیروی سوم بهره برد و موفق هم شد. اما باید توجه کنیم که نیروی سوم طمع خودش را دارد و هیچ وقت به فکر استقلال ما نیستند. همینطور که انگلیسی‌ها بعدها در هندوستان از طریق کمپانی هند شرقی استقلال هندوستان را از بین بردند و در بنگلادش از طریق کمپانی هند غربی، استقلال آنکشور را از بین ببرند و الحمدالله نتوانستند امتیاز تجاری در ایران به دست بیاورند و نقشه آنها نقش بر آب شد.
وی به سیاست موازنخ منفی دوره قاجار اشاره کرد و گفت: در دوره قاجار مقداری استقلال ایران مخدوش شد و استقلال سیاست موازنه منفی شکل گرفت که به این معنی است سعی کردند به روس و انگلیس و همه قدرت‌ها باج دهند تا با آنها کاری نداشته باشند.
وی همچنین دوران پهلوی را دوره وابستگی تام دانست و افزود: در دوره پهلوی موازنه مثبت هم کنار رفت و  منجر به وابستگی به قدرت‌های غرب شد.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به بزرگترین شعار جمهوری اسلامی یعنی نه شرقی و نه غربی اشاره کرد و گفت: دوباره به عظمت دوره صفویه برگشتیم نه با نیروی سوم و با اتکال به قدرت خداوند و با حمایت مردم  و با همین شعار که همان موازنه منفی است ولی به هیچ قدرت جهانی باج ندادیم.
وی تأکید کرد: هرچه دولت‌ها و ملت‌ها مستقل تر باشند تداوم آنها بیشتر است؛ صفویه نزدیک 230 سال حکومت کردند چون مستقل بودند. قاجار نیمه مستقل بودند و 140 سال حکومت کردند و پهلوی‌ها وابسته بودند 50 سال  حکومت کرد و ان شاء الله جمهوری اسلامی با همین سیاست مستقل و دینی که اتخاذ کرده تا قرن‌ها باقی خواهد ماند.
وی باشاره به اینکه سرداران بزرگ نماینده حاکمان بزرگ هستند، گفت: بزرگترین سردار تاریخ اسلام مالک اشتر است که نماینده امام علی (ع) است و در سایه ولایت امیرالمومنین مالک اشتر سردار بزرگ شد. در دوره صفویه امام قلی خان در یک دوره باعظمتی زندگی می‌کرده است که هم چیز عظمت داشت؛ شاه عباس شاه بزرگی بود. فلسفه ملاصدرا فلسفه بزرگی بود؛ شیخ بهایی فقیه بزرگی بود و ما نیز سردار بزرگی هم داشتیم، یعنی شهید قاسم سلیمانی که سردار بزرگی است و نماینده رهبر بزرگی است.
نجفی با تأسی از دو شهید و سردار والامقام این سرزمین امام قلی خان و سردار سلیمانی گفت: باید  تصریح گردد که ملت ایران قدر خدمت را می‌داند. و خدمت و خیانت برای مردم ما مساوی نیست و همیشه مردم قدر خدمت را دارند. 
وی در پای سخنان خویش یادآور شد: علیرغم فراز و فرودهایی که در تاریخ سیاسی این کشور بوده است ایران با تمام قومیت‌ها و زبان‌های مختلف واقعاً یک ملت است و نه به خاک کسی طمع دارد و سعی دارد خاک خود را با چنگ و دندان حفظ کند و از همه مهم تر اینکه در زمانی که ایران مورد تعرض قرار می‌گیرد، علمای جمهور با تحریم امتعه خارجی فتوا می‌دهند که تا وقتی قوای خارجی در کشور هست، حمل کالا از بندر به کشتی و از کشتی به بندر را حرام اعلام است و اعلام کردند که مسلمانان ایران اعراض و نوامیس خود را اسیر کفار نخواهند دید و دیانت مقدسه خود را با جان عزیز فداکاری کنند  و فریاد یا مرگ یا استقلال در فضای عالم برآورند.

امیردریادار ایرانی: اقتدار امروز کشور را مرهون مردم است
امیردریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ابتدای سخنان خود، جزیره قشم را یکی از بهترین نقاط کشور ـ ایران بزرگ و مقتدر ـ دانست و گفت: گوشه‌ای که بوی خاک آن بوی اقتدار ایران را می‌دهد  و افتخار حضور در مجاورت مردم ارزشمند، غیرتمند، مقتدر و پرتوان و تاریخ دوست و ارزشگذار برای کسانی که خونشان را برای استقلال و آبادانی کشورشان کردند، را دارم.
وی پاسداشت شهدای وطن را جای خوشبختی دانست و گفت: امروز اگر در این اریکه قدرت ایستاده‌ایم، مرهون دیدگاه رهنمودی و جهان شمول بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و سکانداری مقام معظم انقلاب در این دوران پرآشوب و متلاطم و با دشمنی‌های بسیار فراوانی هستیم که کوچک و بزرگ آن‌ها نمی‌خواهند ایران مستقل، مقتدر و پابرجا و با دستان مردم خودش پایدار بماند.
وی ادامه داد: ما حتماً مرهون خون شهدای عزیز و گل‌گون کفنی هستیم که از گوشه گوشه این آب و خاک برخاستند و مقابل ظلم ایستاده و اجازه ندادند ذره‌ای از این خاک پرافتخار نصیب چکمه‌های کثیف دشمنان شود و فروغ امروز ما نتیجه بهره‌مندی از نعمت‌های بزرگی چون دین و قرآن و پیامبر و اهل بیت و ولایت، و همچنین نعمت بی‌بدیل مردم عزیز کشور ما و به طور خاص جوانان کشور ما می‌باشد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اهمیت نسل جوان کشور تصریح کرد: امروز و در آینده این مردم و این حوانان هستند که این پرچم پرافتخار را بر دوش حمل خواهند کرد. در آن روزها ما هم مانند شهدای عزیز نظاره گر خواهیم بود که این اقتدار به درستی رقم خورده و این مسیر به درستی پیموده شده است.
وی درباره شهید بایندر گفت: دریابان بایندر که شهید شد لغو دستور کرد و حکام وقت خودفروخته و خودباخته بودند و به او دستور دادند که منطقه را ترک کند چون عرضه نداشتند که که  وطنمان را نگه دارند.
دریادار ایرانی دلیل ماندگاری نام شهید بایندر را اتکای وی به مردم دانست و افزود: ای کاش تاریخ دانان و تاریخ نویسان ما قلم می‌زدند و یاد می‌کردند از مردم عزیزی که از ایشان حمایت کردند و اگر حمایت مردم از ایشان و سربازانی که ایشان را همراهی می‌کردند، نبود، این حماسه رقم نمی‌خورد.
وی تأکید کرد: هنوز دشمن در اوج حماقت به سر می‌برد که مردم ایران را نشناخته است و هنوز کور دلی و کوربینی و کوری محض به سر می‌برد چراکه در این سرزمین همه اقوام و مذاهب و ادیان کنار یکدیگر هستند دستانشان در دست یکدیگر است و خون هایشان در هم آمیخته است و همه و همه یک کلام دارند که ایران اسلامی مقتدر می‌ماند و  اجازه نمی‌دهد که هیچ جنبده‌ای به آن چپ نگاه کند.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اقتدار امروز کشور را مرهون مردم دانست و گفت: شما وظیفه خودتان را انجام بدهید آینده را بسازید و به بچه‌هایتان آموزش درست بدهید و از ظرفیت دینی خودتان حداکثر استفاده را ببرید و مطمئن باشید از سفره‌های بزرگ شما حتماً امام قلی خان‌ها خواهند آمد؛ امیران و سرداران هم خواهند آمد؛ این راه و این مسیر مسیری نیست که خاموش شود چون انرژی اش را از مردم کشورش می‌گیرد. 
دریادار ایرانی با اشاره به حضور رزم ناوهای نیروی دریای ارتش در آب‌های بین‌المللی تصریح کرد: امروز اگر که پرچم افتخار کشور برای اولین بار در تمام دنیا در تمام طول تاریخ به اهتزاز درآمد همرزمان من فقط خواستند به دنیا نشان بدهند این ایرانی‌ها اگر رزمنده هستند اما اگر در یک جایی حضور پیدا می‌کنند در اوج رزمندگی، فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی خودشان را حفظ می‌کنند.
وی با اشاره به برگزاری رزمایش در نزدیکی پایگاه نیروی دریایی آمریکا در وسط اقیانوس آرام گفت: خیلی از ما سؤال کردند که شما نگران نبودید اتفاقی بیفتد؟ گفتم من اگر این کوه‌ها را نمی‌دیدم،. این دریاها را نمی‌دیدم و اگر این مردم پرشور را نمی‌دیدم حتماً دچار خودباختگی می‌شدم. عشق من به مردمم بود و به ولایت و پرچم بود که باید به همه نشانش می‌دادم. 
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در پایان گفت: برای ما و همرزمان ما دعا بفرمایید که ما هم عاقبت بخیر شویم و مسیری را برویم که ذره‌ای از خون شهدای‌مان فاصله نگیریم و شرمنده شما مردم عزیز و خانواده عزیز شهدا و فرمانده معظم کل قوا نشویم و سایه ایشان نه فقط بر سر ما که بر سر جامعه بشریت باقی بماند.

«من می‌روم تا ایران بماند»
در پایان لازم است ذکر گردد در گاهشماری ایران، روز سوم شهریور یادآور یورش سپاهیان اشغالگر سه ارتش از کشورهای اتحادجماهیر شوروی سوسیالیستی، انگلستان و ایالت‌های متحد آمریکا به ایران در روزهای جنگ جهانی دوم است. ایران در جنگ جهانی دوم اعلام بی‌طرفی کرد، اما دولت‌های متفق بی‌توجه به بی‌طرفی ایران، ایران را از شمال و جنوب مورد تاخت و تاز خود قرار دادند و اشغال کردند. ارتش ایران منحل شد و نیروی زمینی ارتش ایران با خیانت چند تن از فرماندهان خودفروخته، از پادگان‌ها مرخص شد؛ اما نیروی دریایی ایران به رهبری فرمانده دلاور آن، دریاسالار غلامعلی بایندر در برابر متجاوزان ایستاد و با تقدیم 700 شهید، برگ زرینی از پایداری ملت ایران و ملت‌های جهان سوم در برابر جهانخواران از خود به یادگار گذاشت. خلبانان چند هواپیما نیز با سرپیچی از فرمان تسلیم فرماندهان خودفروخته در برابر تجاوز هواپیماهای نیروی هوایی متفقین به آسمان ایران به پرواز درآمدند تا جهانیان به یاد داشته باشند که «همه تسلیم نمی شوند.»
واپسین جمله‌های دریاسالار بایندر در پاسخ فرماندهانی که با بی سیم از مرکز او را به ترک مقاومت فرامی‌خواندند، این بود: «من می‌روم تا ایران بماند» چند ساعت بعد، در شبیخون نیروی دریایی انگلستان این فرمانده دلاور جان خود را در راه نگاهبانی از استقلال ملت ایران فدا کرد.