روزنامه دریایی سرآمد از اراده جدی برای توسعه مکُران در دولت چهاردهم گزارش میدهد؛
تعیین سه پهنه برای جانمایی مگاصنعت در مَکُران
سازمان محیط زیست گام اول توسعه متوازن مَکُران را برداشت
گروه زیست دریایی - سعید قلیچی- 14 پهنه برای استقرار صنایع مختلف در سواحل مَکُران از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست شناسایی شده است، اما آنطور که از صحبتهای مسئولان این سازمان مشخص میشود؛ قرار نیست شاهد توسعه غیرمتوازن بدون در نظر گرفتن شاخصهای زیست محیطی در منطقه مکُران باشیم. اراده جدی دولت چهاردهم برای تهیه نقشه راه توسعه سواحل مکُران این است که از تکرار تجربه تلخ توسعهای مانند عسلویه و ماهشهر جلوگیری شود.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، «در مرحله اول شناسایی پهنهها برای توسعه سواحل مَکُران ۱۴پهنه برای استقرار صنایع مختلف را مشخص کردیم که از این تعداد ۳ پهنه مربوط به مگاصنعت یا صنایع سنگین مثل پتروشیمی و فولاد است». اینها بخشی از صحبتهای محمد طالبی متین، مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست است.
آنطور که از این صحبتها مشخص است اراده جدی برای توسعه مکُران در بخشهای مختلف دولت شکل گرفته است. نکته مهمتر اما این است که دولت چهاردهم مصمم است تا از تکرار تجربیات تلخ گذشته و طرحهای توسعه شکست خورده در نقاط مختلف کشور جلوگری کند. شاید به همین علت است که پیش از ارائه هر نوع طرح و نقشهای برای توسعه سواحل مکُران ، این بار سازمان حفاظت از محیط زیست است که دست به کار شده و مشغول شناسایی پهنههای مناسب برای جانمایی صنایع است.
تجربه تلخ توسعه غیرمتوازن در نقاطی که حالا تبدیل به قطبهای اصلی صنعت و انرژی در کشور شدهاند، مانند ماهشهر و عسلویه، موجب شده تا دولت با دقت بیشتری به بررسی ظرفیتها و شرایط موجود در سواحل مکُران بپردازد. نکته مهم دیگری که پیش از این نیز اعضای دولت به آن اشاره کردهاند، موضوع در نظر گرفتن توانمندیهای جامعه محلی ساکن در سواحل جنوب کشور بویژه در منطقه مکُران است.
مَکُران قرار نیست عسلویه و ماهشهر شود
محمد طالبی متین، مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست در گفتگویی که روابط عمومی این سازمان منتشر کرده، به صراحت اعلام کرد: «سازمان حفاظت محیط زیست به هیچ وجه مخالف توسعه نیست اما به توسعه متوازن اعتقاد دارد، ما با این رویه که بگویند سواحل مکران توسعه نیافته و هرکس هرکاری خواست، انجام دهد مخالف هستیم.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست در بخشی دیگر از صحبتهای خود، خاطرنشان کرد: نمیخواهیم اجازه دهیم تا توسعهای مانند عسلویه و ماهشهر صورت بگیرد، اجازه میدهیم توسعه با الزامات محیط زیست صورت بگیرد، ما پهنههای حوزه صنعت را مشخص کردیم تا صنایع بعد از اعلام مقدار نیاز به فولاد، پتروشیمی و صنایع دیگر، ظرفیت آن را برای سازمان محیط زیست مشخص کنند تا در نهایت بارگذاری صورت بگیرد.
شناسایی پهنههای صنعتی در مَکُران
تهیه پهنههای مناسب برای جانمایی واحدهای صنعتی و مگاصنعتها از مهمترین برنامههایی بوده که در دستور کار سازمان حفاظت از محیط زیست قرار داشته است. در همین زمینه نیز مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیطزیست، تصریح کرد: یکی از چالشهای ما با حوزه صنعت این بود که گفتند این ساحل نباید توسعه یابد، ما چالشهای صنعتی سواحل مکران را برطرف کردیم و پهنهبندی زیست محیطی استقرار صنایع را در ۲ مرحله انجام دادیم.
طالبی متین درباره مشخص شدن پهنههای صنعتی در سواحل مکران، گفت: در مرحله اول که مربوط به استان هرمزگان بود، تقریباً ۷ پهنه دارای حساسیت اکولوژیکی از نظر محیط زیستی شناسایی کردیم که باید دست نخورده باقی بماند، ۱۴ پهنه برای استقرار صنایع مختلف را مشخص کردیم، از این ۱۴ پهنه، ۳ پهنه مربوط به مگاصنعت یا صنایع سنگین مثل پتروشیمی و فولاد است که میتوانند در آنجا استقرار یابند، در استان سیستان و بلوچستان این موضوع رقم خورده است، کاری که امسال باید انجام دهیم آن است که طبق ارزیابیها و مشخص شدن پهنهها، میزان بارگذاری تعیین شود تا کمترین آسیب به محیط زیست منطقه وارد شود.
شرایط ویژه اکوسیستم در سواحل مَکُران
اکوسیستم های حساس و ارزشمندی در سواحل مَکُران وجود دارد که یکی از آنها اکوسیستمهای مرجانی است، نزدیک به ۲۵ درصد تولید دریا وابسته به مرجانها بوده که اهمیت زیادی دارد، یکی از زیستگاههای با ارزش اکوسیستم حرایی است، بین مرکز ایران و پاکستان و مشخصاً گواتر، جنگل حراء را داریم که یکی از ویژگیهای آن، تثبیت کربن در ریشه و ساقههایشان است، اگر ما یک درخت حراء بکاریم مانند آن است که ۱۰ درخت در خشکی کاشتهایم، به غیر از آن بسیاری از گونههای دریایی، یک دوره از زندگی خود مانند دوران نوزادی، بلوغ یا تولید مثل را در آنجا میگذرانند، بعضی از حراها پناهگاه موجودات کوچک بوده تا وقتی بزرگتر شدند به سمت دریا بروند.طالبی متین در این باره تصریح کرد: طالبی متین درباره مهمترین موضوعات مشخص شده برای آسیب کمتر به محیط زیست سواحل مکران گفت: هر کار توسعهای، آثاری بر محیط زیست دارد اما باید مسیری انتخاب کرد تا کمترین تاثیر را داشته باشد، درباره سواحل، قانون اراضی مستحدثه و ساحلی و قانون تالابها را داریم، نکته بعدی رعایت ضوابط صنعتی و خدماتی است که معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست آن را تدوین کرده و نکته دیگر توجه به اسناد بالادستی است و ملاک استقرار ما این است که باید کمترین آثار زیست محیطی را بر محیط زیست داشته باشد.
اهمیت انرژیهای پاک برای توسعه
یکی از نکات مهمی که برای توسعه متوازن و همسو با استانداردهای حفاظت از محیط زیست در سواحل مکران مورد توجه قرار گرفته است، ایجاد زیرساختهای لازم برای بهرهمندی از انرژیهای پاک و انرژی خورشیدی در این منطقه است. مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست درباره راهکار عملیاتی توسعه مکران و حفظ محیط زیست گفت: دستگاههایی که به دنبال توسعه سواحل مکران هستند، باید به قوانین توجه کرده و پهنهبندیهای انجام شده را رعایت کنند زیرا این پهنهبندیها باعث توسعه شده و محیط زیست با کمترین چالشها مواجه خواهد بود.طالبی متین همچنین در پایان صحبتهای خود با تاکید بر استفاده از انرژیهای پاک و خورشیدی در توسعه سواحل مکران، خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم پیشرفت آمده است که باید به سمت استفاده از انرژیهای پاک و خورشیدی حرکت کنیم، یکی از ظرفیتهای خوب سواحل مکران این است که میتوانیم از انرژی بادی، خورشیدی و انرژی امواج بهره ببریم.