قفس های نان و آبدار برای صیادان شمالی
گروه استان ها- فاطمه قنبری، ساری- صنعت پرورش ماهی در قفس یکی از شیوههای نوین آبزیپروری است که باتوجه به اشتغال، درآمدزایی و بازگشت سریع سرمایه، متقاضیان زیادی برای سرمایهگذاری دارد که با حمایت دولت چهاردهم این روزها چرخ این صنعت در مازندران تندتر میچرخد.
به گزارش اقتصادسرآمد، ایرنا در این باره آورده است: پرورش در قفس سامانهای است که ماهی، محصور در یک قفس در منابع آبی پرورش داده میشود. در این روش ماهی درون یک قفس یا سبد قرار میگیرد و آب بهصورت آزاد بین منبع آبی و قفس در جریان است.
این شیوه نو در پرورش ماهی بر خلاف صنایع دیگر نیازی به استفاده از منابع انرژی برق، منابع آب زیرزمینی، زمین و سوخت نداشته و در بستر دریا و سدها اجرا میشود و محصولی که ۷۰ درصد آن به صورت ارگانیک است تولید میشود.
کاهش هزینه نسبت به پرورش ماهی در استخرهای خاکی یا دستگاههای مداربسته، مدیریت آسانتر و کمهزینهتر، سهولت در مشاهده و بررسی میزان تغذیه ماهی و گوشبهزنگ، سهولت و اقتصادی بودن درمان علیه انگلها و بیماریها، در مقایسه با استخرهای خاکی و سیستمهای مداربسته به سرمایهگذاری کمتری نیاز دارد.
در این روش که شیوه جدید که سود آوری بالایی دارد از همه منابع آبی از قبیل دریا، دریاچه های طبیعی محصور شده، سراب، استخرهای ذخیره، سدها، استخر، چشمهها و نهرها، رودخانهها که از آن در مصارف دیگر بهرهبرداری نمیشود میتوان استفاده کرد.
این قفس ها با توجه به ابعاد و اندازه ای که دارند و دارای انواع مختلفی چون؛ قفس دریایی ثابت، قفس دریایی شناور، قفس دریایی قابل غوطه وری و قفس دریایی غوطه ور است.
سابقه فعالیت و سرمایه گذاری پرورش ماهی در قفس در مازندران به سال ۱۳۹۸ بر می گردد و اکنون ۶۵ قفس دریای فعال هستند و اکنون بعد از پنج سال از آغاز این نوع صنعت در مازندران با عملیات تزریق ماهی به این قفس ها با ظرفیت سه هزار و ۵۰۰ تُن این آمار نسبت به پارسال ۶۳ درصد افزایش دارد.
پرورش ماهی در قفس در دریا با توجه به ساحل ۴۸۷ کیلومتری دریای خزر در حوزه استحفاظی مازندران یکی از ظرفیت ها مهم در تولید انواع گونه های ماهی مانند قزل آلا، سفید، آزاد، فیل ماهی، کفال و خاویاری در عمق پنج کیلومتری ساحل دریا به شمار می رود.
تنها در یکسال گذشته به منظور افزایش توان تولید مازندران در صنعت شیلات و کاهش وابستگی درآمدهای شیلاتی به صید مستقیم از دریا، اقدامات گستردهای از جمله حمایت از سرمایهگذاران، گسترش شرایط و فرصتهای آبزیپروری و افزایش توان تولید آبزیان استان در دستور کار قرار گرفت.
بر اساس اعلام شیلات مازندران، از سال گذشته تا کنون ۴۲ فرصت سرمایه گذاری شیلاتی در استان شناسایی شده که غالب این فرصت ها در بخش آبزی پروری بویژه پرورش ماهی در قفس های دریایی است.
همسایگی با دریای خزر در نوار ساحلی به طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر و وجود ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در این استان با اشتغال حدود چهارهزار و ۲۰۰ نفر و همچنین فعالیت بیش از سههزار و ۸۰۰ مزرعه آبزیپروری سبب شده که مازندران بیشترین سهم را در فعالیتهای شیلاتی جنوب دریای خزر داشته است.
به طوریکه بنا به داده های آماری اداره کل شیلات مازندران میزان صید ماهی استخوانی امسال با افزایش چهار درصدی به ۳۷۰ تن رسیده و ارزش اقتصادی آن حدود هزار میلیارد ریال و این ترکیب صید شامل ۲۰ درصد ماهی سفید، ۳۵ درصد کفال و ۴۵ درصد ماهی کپور است.
البته بازسازی ذخایر آبزیان دریای خزر تنها به شیوه پرورش در قفس دریایی خلاصه نمی شود و بزرگترین مرکز پرورش ماهی خاویاری منطقه خاورمیانه در سال ۱۳۹۴ در شهرستان جویبار در استان مازندران به بهره برداری رسید ؛«مزرعه قره برون» در ساحل چپکرود و در روستای گلدشت که در آنزمان وسعت آن پنج هکتار وسعت و ۹۶ استخر پرورش ماهی داشت.
همچنین در همین راستا ساخت نخستین مرکز دارای زنجیره کامل پرورش ماهیان خاویاری مازندران با استفاده از فناوریهای نوین پارسال در شهرستان سیمرغ آغاز شد که در این زنجیره علاوه بر مزرعه پرورش ماهیان خاویاری ، ساخت گلخانه آکوآپونیک، کارخانه خوراک پلت آبزیان ، کارخانه تولید کود ارگانیک از فضولات ماهی و نیروگاه گازی پیش بینی شده است.
سرپرست معاونت اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران افزود: سابقه فعالیت مازندرانی در خصوص پرورش ماهی در قفس به سال ۱۳۹۸ بر می گردد.رضا گنجی افزود: این طرح با هدف بازسازی ذخایر آبزیان بزرگترین دریاچه جهان آغاز شده است .
وی با اشاره به محدودیت منابع آبی و سرزمینی دریای خزر اضافه کرد: در عین حال این دریا دارای ظرفیت های خوبی در زمینه گردشگری ،صیادی و آبزی پروری است.
سرپرست معاونت اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران گفت: براساس برنامه ریزی صورت گرفته در برنامه هفتم توسعه میزان تولید آبزیان در قفس در این دریا ۱۰ هزار تن پیش بینی شده که ۶ برابر بیشتر از ظرفیت زمان فعلی است.وی با تاکید بر حمایت دولت از این شیوه پرورش آبزیان توضیح داد: بازای هر قفس ۳۰ تُنی حدود ۵۶ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.گنجی ادامه داد: طبق هماهنگی های صورت گرفته با بانک های عامل تمامی طرح های آبزی پروری استان با رفع مشکل نقدینگی به بار خواهد نشست.وی گفت: در حال حاضر ۶۵ قفس دریایی در آبهای ساحلی دریای خزر فعال هستند و سالانه حدود سه هزار تن ماهی تولید می کنند.
سرپرست معاونت اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران گفت که این استان با توجه به در اختیار داشتن بیشترین ساحل جنوبی دریای خزر و وجود رودخانههای متعدد یکی از استانهای پیشرو در آبزیپروری و فعالیتهای شیلاتی است. سالانه حدود ۳۰ هزار تن انواع آبزیان تولید شده در این استان به سایر نقاط کشور و صادرات ۱۲ تا ۲۰ هزار تنی محصولات شیلاتی به ارزش ۲۰ تا ۲۵میلیون دلاری نیز انجام می شود.
ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریا محور از سوی رهبر معظم انقلاب ضمن سوق دادن و تسریع حرکت مازندران در مسیر این نوع اقتصاد شناخته شده و پُربار جهانی بستری را فراهم کرده تا بخش خصوصی و مسوولان ظرفیت ها را به نحو شایسته برای توسعه اشتغال و رونق اقتصادی استفاده کنند.
مناطق ساحلی بستر فعالیتهای عظیم اقتصادی و اجتماعی به شمار میرود، به گونه ای که حدود ۲ سوم جمعیت جهان در محدوده ۶۰ کیلومتری حاشیه دریاها استقرار یافتهاند و بیش از ۸۰ درصد از شهرهای بزرگ جهان که امروزه به عنوان قطبهای تجاری شناخته میشوند، در مناطق ساحلی قرار دارند.
گستره فعالیت های اقتصادی آبی فراتر فعالیتهای سنتی مانند شیلات، گردشگری و حمل و نقل دریایی تعریف شده و مستلزم صنایع نوظهور از جمله انرژی های تجدید پذیر، آبزی پروری، فعالیت های استخراج در دریا، "بیوتکنولوژی" و زیست هواشناسی دریایی است.
این نقش را به طور کلی می توان در بخشهای مختلف از جمله تجارت، حمل و نقل، گردشگری دریایی، شیلات و بهره برداری از منابع طبیعی، انرژی و همکاری های تجاری و اقتصادی در سطوح منطقه ای و بین المللی تقسیم بندی کرد.
از طرف دیگر استفاده از سواحل دریا و امواج آن به عنوان منبع تولید برق یا ورزشهای تفریحی، فعالیتهای گردشگری در ساحل یا اعماق دریا و آب درمانی از مهمترین منابع اشتغالزایی محسوب می شوند، بطوری که به ازای ایجاد یک شغل در بخش اقتصاد دریایی، چهار شغل جانبی ایجاد میشود.