«روزنامه دریایی سرآمد» بررسی کرد؛
مولفه پنج گانه آینده نفت و گاز فراساحل
گروه نفت و انرژی - توحید ورستان - براساس برآوردها، میادین نفت و گاز فراساحلی تقریبا ۶۸ درصد از کل تولید جهانی را در طی سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به خود اختصاص دادند، که نسبت به بازه زمانی ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ افزایش ۴۰ درصدی داشته است. از نظر تعداد پروژهها، فعالیتهای دریایی نزدیک به نیمی از پروژههای تایید شده برای شروع توسعه در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ بودهاند که افزایشی ۲۹ درصدی نسبت به دوره (۲۰۱۵-۲۰۱۸) داشته است.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، بر اساس این گزارش، این سرمایهگذاریهای جدید موهبتی برای بخش خدمات میدان نفت و گاز فراساحلی بوده و در این راستا هزینههای زنجیره تامین در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ رشد ۱۶ درصدی داشته است. در سال ۲۰۲۵ نیز انتظار میرود که بخش نفت و گاز فراساحلی شاهد اقدامات محتاطانه باشد، هرچند که فرصتهای قابل توجهی به ویژه در مناطقی با پتانسیل عظیم مانند مدیترانه شرقی هنوز کشف نشده بافی مانده است.
با در نظر گرفتن این موضوع، صنعت نفت و گاز فراساحلی همچنان با چالشهایی مانند آلودگی محیط زیست مواجه بوده است و همچنین بر پروژههای با بازده بالا و استراتژیک مهم تاثیرگذار بر آینده عرضه جهانی، تمرکز میکند. براساس برآوردها، ۵ مولفه اصلی بر آینده بخش نفت و گاز فراساحلی در سال ۲۰۲۵ تاثیر میگذارد که عبارتند: ۱ -هزینههای جهانی و تمرکز بر پروژههای مهم، ۲- فعالیت ادغام و تملک ۳- بازار گاز مایع ۴- مشوقهای مالی و نظارتی ۵- تنظیم اهداف انتقال انرژی.
برآورد کشف 8 میلیارد بشکه نفت
براساس برآوردها، به دلیل نگرانیها در مورد بازار نفت، هزینههای جهانی در بخش بالادستی (اکتشاف و تولید) ثابت خواهد ماند یا احتمالا تا ۴ درصد کاهش یابد، بنابراین شرکتها بر تامین مالی پروژههای اقتصادی متمرکز خواهند بود. انتظار میرود این شرکتها بیش از ۵۰ میلیارد دلار به پروژههای جدید اختصاص دهند که منجر به کشف بیش از ۸ میلیارد بشکه معادل نفت شود.
پروژه شرکت توتال انرژی در نامیبیا مهمترین توسعه در بخش نفت و گاز فراساحلی در سال ۲۰۲۵ است، که احتمالا عملیاتی خواهد شد. علاوه بر این، پیشبینی میشود پروژههای گازی در شرق مدیترانه با ظرفیت چند تریلیون فوت مکعب در سال ۲۰۲۵ پیشرفت کنند که برخی از آنها عبارتند از؛ شورون فاز دوم میدان لویاتان (اسرائیل) را تایید کند، شورون پروژه آفرودیت (قبرس) را ادامه دهد و انی ایتالیا احتمالا تصمیم نهایی سرمایهگذاری در پروژه کرونوس (قبرس) را تحویل بگیرد.
وضعیت پروژه های گازی
آسیای جنوب شرقی
پروژههای گازی در آسیای جنوب شرقی نیز در حال افزایش است که مهمترین آن پروژه LNG آبادی اینپکس در اندونزی است. همچنین، از جمله عواملی که احتمالا بر بخش نفت و گاز فراساحلی در سال ۲۰۲۵ تأثیر بگذارد، وضعیت ادغام و تملک با تمرکز بر مناطق خشکی در آمریکای شمالی، به ویژه در ایالات متحده و کانادا است. فرصتهای فراوانی در این بخش وجود دارد و ذخایر عظیمی بالغ بر ۵۰ میلیارد بشکه معادل نفت برای بهرهبرداری در دسترس است.
انتظار میرود که بازار LNG در طول سال ۲۰۲۵ شاهد کمبود عرضه باشد و قیمتها همچنان افزایشی باشد، زیرا تقاضا در آسیا و اروپا سریعتر از عملکرد کارخانههای جدید مایعسازی، بهویژه در آمریکای شمالی رشد میکند. براساس برآوردها، تا پایان سال ۲۰۲۵، تنها ۳۰ میلیون تن در سال ظرفیت جدید در دسترس خواهد بود.
تاثیر مشوقها و تعدیل کربنزدایی
انتظار میرود کشورهای تولیدکننده نفت به استفاده از ابزارهای مختلف مانند تسهیل شرایط و مقررات مالی برای جذب سرمایهگذاری و افزایش رقابتپذیری خود ادامه دهند. اگرچه شرکتهای ملی نفت از زمان همهگیری کرونا بودجه خود را افزایش دادهاند، اما میزان سرمایه گذاریهای موجود در مقایسه با سالهای گذشته کمتر است. در نتیجه، چندین کشور تولیدکننده نفت مانند آرژانتین، برزیل، ترینیداد و توباگو، مصر، آنگولا، نیجریه، اندونزی در سال ۲۰۲۴ با بررسی شرایط مالی و قراردادی خود گامهای جسورانهای برداشتهاند تا آنها را برای سرمایه گذاران جذابتر کنند، و انتظار میرود مالزی و سایر کشورها نیز از این روند پیروی کنند.
عوامل تاثیرگذار در نفت و گاز فراساحل
از جمله عواملی که احتمالا بر بخش نفت و گاز فراساحلی در طول سال ۲۰۲۵ تأثیر بگذارد، تغییر مسیر بسیاری از شرکتهای بزرگ به سمت انتقال انرژی خود به دلیل فشار ذینفعان است. به عنوان مثال؛ شرکتهایی مانند BP بریتانیا و شل دستخوش تغییرات رهبری شدهاند که هیدروکربنها را در اولویت قرار میدهند. این امر با تعدیل اهداف کربنزدایی همراه خواهد بود. در این راستا، ایالات متحده بر نفت و گاز تمرکز کند و محدودیتهای نظارتی را در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ کاهش دهد. با این حال، انتظار میرود مشوقهای مالی موجود، مانند موارد موجود در قانون کاهش تورم، با تسریع در صدور مجوز برای پروژههای جذب و ذخیرهسازی کربن ادامه یابد.
نتیجهگیری
در مجموع، بخش نفت و گاز فراساحلی در سال ۲۰۲۵ شاهد خوشبینی محتاطانهای با تمرکز بر پروژههای با بازده بالا و افزایش ادغامها و تملکها، در میان تعدیلهای نظارتی و مشوقهای مالی برای حمایت از سرمایهگذاریها خواهد بود. در این میان، آرامکو عربستان برخی از بزرگترین میادین نفتی فراساحلی جهان از خلیج فارس تا دریای سرخ را اداره میکند. بخش دریایی آرامکو ناوگانی متشکل از بیش از ۳۵۰ کشتی را کنترل میکند که بیش از ۸۰۰۰ کارمند و پیمانکار را به کار میگیرد و خدمه دریایی را حمل و اقداماتی مانند نگهداری و تعمیرات زیردریایی را انجام میدهد تا از ادامه عملیات نفتی فراساحلی اطمینان حاصل کند. بنابراین این شرکت نقش مهمی در توسعه بخش فراساحلی صنعت نفت و گاز غرب آسیا دارد.