«روزنامه دریایی سرآمد» گزارش میدهد؛
21 پیشنهاد فدراسیون لجستیک به سازمان بنادر
از پیشنهاد تاسیس وزارت دریاداری تا تاسیس استان جدید مَکُران
گروه اقتصاد دریا -امید اسماعیلی - توجه به توانمندیها و ظرفیتهای بخش خصوصی برای دستیابی به اهداف پیش بینی شده در سیاست های کلی توسعه دریامحور یکی از موضوعاتی است که طی ماههای گذشته مسئولان دولتی بر آن تاکید کرده اند. به اعتقاد کارشناسان توسعه اقتصاد دریامحور بدون ایفای نقش بخش خصوصی امکان تحقق پیدا کردن ندارد.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، نهم دی ماه بود که مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در جلسه توسعه اقتصاد دریامحور با حضور اعضای دولت، ضمن تأکید بر تدوین یک استراتژی دقیق در این زمینه، به ضرورت حضور بخش خصوصی در صنایع مربوط به دریا پرداخت و اظهار داشت: برای حضور بخش خصوصی لازم است که چارچوبهای اقتصادی و پیوستهای تجاری برنامههای توسعه اقتصاد دریا محور تهیه و تدوین شود.
چند روز قبل نیز علی عبدالعلی زاده، نماینده رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور در جریان بازدیدهایی که از ظرفیت های استان گیلان داشت، اظهار کرد: سیاست دولت چهاردهم در اقتصاد دریا محور تکیه بر توان بخش خصوصی است که خوشبختانه در دولتهای گذشته نیز همین رویکرد دنبال شده و هم اکنون در بندرانزلی شاهد سرمایهگذاری چشمگیر بخش خصوصی هستیم.
روزهای ابتدایی دی ماه نیز علی اکبر صفایی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور در مراسم گرامیداشت روز ملی حمل و نقل از انعقاد ۳۰ توافقنامه و تفاهمنامه سرمایهگذاری بخش خصوصی در بنادر کشور به ارزش ۹۳ همت خبر داد. او همچنین تاکید کرد: باعث افتخار است که بخش خصوصی به دولت و مجلس اعتماد کرده است و دولت وظیفه خود میداند از سرمایه گذاریهای بخش خصوصی حمایت میکند و ما نیز مشکلاتی در این مسیر داریم که برطرف میکنیم و حامی بخش خصوصی خواهیم بود.
طی هفته های گذشته بارها و بارها مسئولان مختلف دولتی از فعالان بخش خصوصی حوزه های مختلف خواسته بودند تا پیشنهادات خود را برای رفع موانع و مشکلات پیش رو و همچنین تسهیل فرآیندها برای ایفای نقش سازنده از سوی بخش خصوصی در مسیر توسعه اقتصاد دریامحور اعلام شود.
در راستای همین موضوع، محمد عیقرلو، دبیر فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران در نامه ای به سازمان بنادر و دریانوردی کشور پیشنهادات خود را در قالب 21 بند ارائه کرده است. در متن نامه دبیر این فدراسیون آمده است: «عطف به جلسه روز یکشنبه 16 دی ماه در محل سازمان بنادر و دریانوردی، پیشنهادات این فدراسیون به شرح ذیل تقدیم می گردد. خواهشمند است مقرر فرمایید از نتایج امر، این فدراسیون را مطلع فرمایید:
موضوع: توسعه دریامحور
1-بهره گیری از تجربه عملی و علمی تشکلهای فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران
2-با توجه به ضرورت تامین مالی برای توسعه دریا محور ایجاد بانک تخصصی حمل و نقل و لجستیک ایران مانند پنج بانک تخصصی فعال در ایران
3-ضرورت داشتن وزارت دریاداری برای توسعه دریامحور
4-تاسیس یک استان به عنوان استان سواحل مکران
5-ایجاد چند واحد کارخانه طراحی و ساخت شناورهای مختلف با اولویت شناورهای کانتینری
6-استفاده از ظرفیت معوض( سواب) مشتقات نفتی از بنادر تجاری کشور
7-توسعه حمل ونقل لوله ای توسط شرکت ملی نفت ایران به جای استفاده از هزاران دستگاه تریلی تانکر حمل ونقل چهار مواد
8-حمایت از توسعه صنعت بانکرینگ براساس قوانین بالادستی
9-ایجاد بنادر تخصصی برای اسکراب شناورهای خارج از رده
10-توسعه ترانزیت ترکیبی از قلمرو ایران دریا، ریل، جاده
11-برقراری مجدد شناور درمانی برای حمایت پزشکی از ساکنین بنادر و جزایر فاقد امکانات پزشکی ثابت ماننده کشتی بیمارستانی فارو قبل از انقلاب
12-تامین اعتبار برای خرید خط تولید کانتینر فلزی در ایران برای بخش خصوصی
13-استفاده مطالبات دولت ایران از کشور چین برای خرید شناور برای شرکتهای بخش خصوصی
14-الزام نمودن شرکت ملی نفت ایران برای تولید سوخت کم سولفور برای شناورهای فعال در حوزه خلیج فارس با قیمت رقابتی
15-استفاده از ظرفیت های دانشگاه های صنعتی ایران برای طراحی و ساخت تجهیزات بندری پیشرفته و استفاده از مهندسی معکوس
16-مشارکت با کشورهای همسایه برای جذب سرمایه گذاری خارجی برای توسعه کیفی و کمی بنادر تجاری ایرانی
17-اصلاح قانون دریایی ( به روز نمودن) کشور با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم های غرب برای علیه اقتصاد کشور
18-استفاده از ظرفیت های اتاق های بازرگانی در ایران
19-نیروی انسانی و آموزش علوم دریانوردی
20 -تشکیل کارگروههای مورد نیاز در بخش دریایی : که به 8 کارگروه می توان اشاره کرد: ( کارگروه حمل و نقل دریایی و ترانزیت، کارگروه سرمایه گذاری دریامحور، کارگروه سرمایه انسانی دریایی، کارگروه تدوین قوانین و مقررات، کارگروه محیط زیست دریایی، کارگروه شیلات و آبزیان، کارگروه فراساحل ( نفت و گاز و استخراج دریایی)، کارگروه توسعه فعالیتهای اقتصادی دریامحور ( کرانه و پس کرانه)
21-بررسی چالشهای کار با کشتی سازان داخلی و خارجی»
حمل و نقل و لجستیک پیشرانهای
توسعه اقتصاد
حمل و نقل و لجستیک به عنوان پیشران توسعه اقتصادی در کشورها محسوب می شود و اساساً کشور هایی در فرایند بازرگانی و داد و ستد و تجارت موفق هستند که زیر ساخت های موفق و اثر بخشی در حوزه حمل و نقل دارند. ایران نیز از دیرباز به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیکی که داشته در همه حوزه های حمل و نقل و لجستیک اعم از زمینی، هوایی، ریلی و دریایی و... دارای جایگاه متمایز و ویژه ای است و همین امر ضرورت تشکیل تشکل های فعال و اثر بخش در این حوزه را دو چندان کرده است.
فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران به عنوان یک تشکل بالادستی مجموعه ای از تشکل های کسب و کار است که به منظور ارتقاء جایگاه و نقش بخش خصوصی در توسعه اقتصادی کشور، تقویت فرهنگ کارآفرینی و روحیه کار جمعی، ساماندهی امور مربوط، امکان بهره برداری بیشتر از سرمایه گذاری ها و تولید و همچنین انتقال و استفاده از تجربیات علمی و عملی دست اندرکاران و تبادل نظر و ارتباط نزدیک با تشکل های عضو و به هنگام نمودن آن برای نیل به اهداف قانونی توسعه و دفاع از حقوق و منافع مشروع و قانونی اعضا و بهره گیری و استفاده از خرد جمعی و تقویت و ارتقاء نقش و جایگاه مدیریت، با توجه به ضرورت برقراری تبادل نظر و موثر نمودن نقش تشکل ها در اقتصاد ایران تشکیل شده است.
بر این اساس، فدراسیون متشکل از اتحادیهها، کانونها، انجمنها و تشکلهای کارفرمایی فعال در حوزه حمل و نقل و لجستیک بین المللی جادهای، هوایی، دریایی، بندری، ریلی، مسافربری، هواپیمایی، ایرانگردی، گمرک، خدمات وابسته و در تمامی شقوق حمل و نقل فعالیت مینماید.