بررسی و تحلیل عملکرد نیروی دریایی ایران در جنگ جهانی دوم
رضا جهانفر
بخش چهارم
اگر بخواهم گزارشي از ميزان اثرگذاري و نحوة مواجه مخاطبان با اثر منتشرشده بيان کنيم، بايد به مسير طي شدة کتاب بايندر اشاره کرد. در اولين روزهاي انتشار کتاب و البته در اولين سال ارائة کتاب در نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران، به دعوت ناشر در غرفة انتشارات دفتر پژوهشهاي نظري و مطالعات راهبردي نداجا حضور داشتم. يکي از مراجعهکنندگان که متوجه حضورم شد، از من پرسيد که چرا سراغ فرماندة نيروي دريايي رضاخان و يکي از چهرههاي دوره پهلوي اول رفتم و کتابي در مورد شهيد بايندر نوشتم. نحوة پرسش وي، کمي همراه با خشم، عصبانيت و اعتراض بود. من به عنوان نويسنده و پژوهشگر کتاب، ضمن استناد به دعاي 27 صحيفة سجاديه و دعاهاي امام سجاد (ع) براي مرزبانان، توضيح دادم که فعاليت شهيد بايندر و ساير شهدا را نميتوان در ظرف زمان و حکومتها قرار داد. اثرات شهدا فراتر از حکومتهاست و خون شهدا قدرت و توانايي ايجاد تحول و تحرک اجتماعي بزرگي دارد و...
به آهستگي و با افزايش شمار مطالعهکنندگانِ کتاب «بايندر»، نظرات ديگري نيز به من منتقل شد. ازجمله تقدير و تشکر هموطنان با تنوع قومي و تحصيلي و شغلي و... که به خاطر تبيين واقعيت عملکرد شهداي ايراني در جنگ جهاني دوم، خوشحال و راضي از مطالعة کتاب بودند.
مدتي گذشت و اين بار، کتاب بايندر، بهعنوان کتاب برتر ارتش جمهوري اسلامي ايران در سال 1397 و يکي از کتب برتر در جشنواره دانش و پژوهش امام علي (ع) در سال 1398 شناخته شده است. فيلمنامهاي توسط آقاي شليليان بر اساس مطالب کتاب بايندر نوشته شده است. در تأليف کتب ديگر و چند مقالة علمي پژوهشي، بهعنوان منبع استنادي اصلي مورداستفاده قرارگرفته است. مؤسسة خانه کتاب و ادبيات ايران، با همکاري ناشر، اقدام به برگزاري نشست نقد کتاب براي اثر موصوف با حضور پژوهشگران و استادان حوزة تاريخ کرد.
همچنين ازجمله رخدادهاي مثبت پس از انتشار کتاب و شايد با توجه به فرهنگسازي ناشي از انتشار اين کتاب، اين است که خياباني در تهران، منتهي به خيابان شريعتي، به نام شهيد غلامعلي بايندر و خيابان ديگري به نام شهيد يدالله بايندر نامگذاري شد. برگزاري مراسم گراميداشت شهداي نيروي دريايي در جنگ جهاني؛ بهويژه شهيدان بايندر در خرمشهر و انزلي از سوي تشکلهاي مردمنهاد، همانند رزمندگان دفاع مقدس، با همکاري و محوريت يگانهاي نداجا نيز ازجمله رخدادهاي مثبت پس از انتشار اين کتاب است.
تقويت نگاه دانشگاهيان و پژوهشگران به موضوع عملکرد نيروي دريايي در جنگ جهاني دوم و توليد محتوا در اين خصوص ازجمله ديگر ثمرات انتشار اين کتاب است. بهگونهاي که پژوهشکدة گيلانشناسي دانشگاه گيلان، در شهريورماه سال 1401 ضمن دعوت از نويسنده و ناشر، اقدام به بررسي عملکرد نيروي دريايي در جنگ جهاني دوم کرد.
پايگاه اينترنتي «ايران صدا» اقدام به انتشار نسخة صوتي کتاب بايندر کرد. همچنين يکي از موفقترين سکوهاي انتشار پادکست، در حال تهية پادکستي از محتواي اين کتاب در خصوص شهيد بايندر است. انجمن کشتيراني نيز طي نامهاي درخواست برگزاري نشست تخصصي گراميداشت شهداي نيروي دريايي در جنگ جهاني دوم؛ بهويژه شهيدان بايندر را ارائه کرد.
بههرحال شايد بتوان انتشار اين کتاب توسط نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران را يکي از اقدامات مناسب حوزة نشر تلقي کرد.
انتشار اين کتاب به زمينهسازي مقابله با تحريف و فراموشي در خصوص عملکرد شهداي نيروي دريايي ارتش در جنگ جهاني دوم و همچنين شهيدان بايندر انجاميده است و از سوي ديگر، بهعنوان يکي از کتابهاي پرفروش و پرمخاطب غرفة انتشارات دفتر پژوهشهاي نظري و مطالعات راهبردي نداجا (مرکز مطالعات نداجا) در نمايشگاه بينالمللي کتاب تهران معرفي شده است.
تلاش شده است که يکي از ويژگيهاي کتاب بايندر، روايت صادقانه و بهدوراز تحريف و فراموشي باشد.
ادامه دارد...