printlogo


گزارش« روزنامه دریایی سرآمد» از جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه دریامحور استان بوشهر؛
فرصت‌سازی دریا محور برای توسعه استان بوشهر

گروه توسعه دریامحور - فاطمه کریمی- مسائل و مشکلات پیش روی صنایع دریایی و بخشی از جامعه محلی استان بوشهر که معیشت و اشتغال آنها به دریا وابسته است در شورای برنامه ریزی و هماهنگی توسعه دریامحور، این استان مطرح شد و مسئولان دولتی که برای حضور در دومین نمایشگاه ملی صنایع دریایی و دریانوردی در بوشهر حاضر بودند، در این جلسه به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد دریامحور، بوشهر به لحاظ موقعیت جغرافیایی و منابع دریایی در حوزه‌های نفت، پتروشیمی و سایر فعالیت‌های مرتبط با دریا استان نخست کشور محسوب می‌شود. مجموعه های صنایع دریایی استان به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب خود و نزدیکی به شهر، مزیتی راهبردی دارند که نسبت به سایر استان‌ها می‌تواند از آن بهره‌برداری مناسب در راستای ایجاد فرصت‌های شغلی مرتبط به عمل آورد. در نشست شورای برنامه‌ریزی استان بوشهر تاکید شد که مدیران استان باید سیاست‌های توسعه اقتصاد دریامحور را به خوبی پیگیری کنند.

افزایش عمق کانال ورودی بوشهر بررسی شود
علی عبدالعلی زاده، نماینده ویژه رئیس جمهور در حوزه اقتصاد دریامحور در نشست شورای برنامه‌ریزی استان بوشهر با تاکید بر افزایش عمق کانال ورودی بندر بوشهر گفت: باید زمینه کشتی‌های بالای ۵۰ هزار تن در استان فراهم شود و با افزایش عمق این مشکل حل شود.
نماینده ویژه رئیس جمهور در حوزه اقتصاد دریامحور گفت: کشاورزان بوشهری روی گونه‌های جدید خرما سرمایه‌گذاری کنند. عبدالعلی زاده اظهار کرد: بین رشد، توسعه و پیشرفت تفاوت وجود دارد و باید از رشد به پیشرفت و سپس به توسعه برسیم.
نماینده ویژه رئیس جمهور در حوزه اقتصاد دریا محور افزود: برای بیماری لکه سفید و دیگر بیماری‌های میگو که باعث کاهش برداشت میگو به جای اقدامات آزمایشی می‌شود باید از پزشکان متخصص آبزی از خارج کشور استفاده کنیم. وی گفت: از بهمن ماه امسال تیم تخصصی پزشکی از کشور ویتنام برای بررسی این بیماری وارد کشور می‌شوند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در حوزه اقتصاد دریا محور بر راه‌اندازی رشته آبزی پزشکی در کشور تاکید کرد و گفت: این موضوع را با وزیر علوم مطرح کرده و موافقت ایشان را گرفته‌ایم. وی با اشاره به لزوم افزایش، گونه‌های خرما در استان بوشهر، گفت: بوشهر سال‌ها روی خرمای کبکاب سرمایه‌گذاری کرده و کیفیت و کمیت ثابت مانده که باید روی گونه‌های جدید از جمله مجول و پیارم سرمایه گذاری شود تا اشتغال و معیشت مردم بهبود یابد.

برنامه ساخت 500 شناور در استان‌های ساحلی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در نشست گفت: برنامه ریزی برای نوسازی و بازسازی ۵۰۰ شناور در استان‌های ساحلی کشور در سال ۱۴۰۴ انجام شده است. فرشاد مقیمی، رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع کشور گفت: برنامه ریزی نوسازی و بازسازی ۵۰۰ شناور در استان‌های ساحلی در سال ۱۴۰۴ انجام شده است و شناورهایی شامل این موضوع می‌شوند که این در سه شاخص کاهش مصرف انرژی، کاهش آلایندگی یا افزایش رقابت پذیری نقش آفزینی کنند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین بر لزوم سرمایه گذاری بر روی ماهی‌های مولد تاکید کرد و افزود: توسعه تولید نرسری باید با جدیت دنبال شود. رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع کشور گفت: آئین نامه کالای ملوانی در هیئت دولت نهایی شده و به زودی ابلاغ خواهد شد و  همچنین حمایت از طرح‌های دانش بنیان توسعه گردشگری در استان بوشهر دنبال و پیگیری می‌شود.

معرفی فرصت‌های اقتصاد دریامحور در بوشهر
استاندار بوشهر نیز در این نشست با اشاره به توانمندی استان در سیاست‌های اقتصاد دریامحور گفت: معرفی فرصت‌ها و ظرفیت‌های جدید استان بوشهر در حوزه صنایع دریایی و دریانوردی به سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان، ضرورت دارد. ارسلان زارع با اشاره به اینکه بوشهر دارای بیشترین مرز دریایی با خلیج فارس است اظهار کرد: استان بوشهر با داشتن 8 شهرستان ، 15 بخش ، 18 شهر در حاشیه خلیج‌فارس و 937 کیلومتر مرز دریایی از ظرفیت مهمی برخوردار است. بر این مبنا می‌توان سیاست‌های توسعه دریامحور را در زمره ارکان برنامه‌های توسعه‌ای بوشهر به شمار آورد. وی با بیان اینکه در کنار دیگر ظرفیت‌ها و رتبه‌های ممتاز اقتصادی بوشهر، این استان با 5 کشور عربی حاشیه خلیج فارس همسایه است خاطرنشان کرد: از این منظر هم می‌تواند با اجرای سیاست‌های توسعه دریامحور در رشد اقتصادی استان و البته ارتقای اقتصاد ملی ایفای نقش کند.

دیپلماسی اقتصادی شتاب‌دهنده
 برنامه‌های توسعه‌ای
استاندار بوشهر توسعه دریامحور را راهبرد جدیدی برای توسعه کشور دانست و بیان کرد: بر اساس این راهبرد با اتخاذ دیپلماسی اقتصادی می‌توان زمینه شتاب در تحقق برنامه‌های توسعه‌ای را فراهم کرد. وی سیاست‌های 9 گانه توسعه دریامحور ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب و تأکیدات دکتر پزشکیان رئیس جمهوری را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: این سیاست‌ها و تأکیدات بر ضرورت استفاده از ظرفیت‌های دریایی برای پیشبرد برنامه‌های توسعه دریامحور، نقشه راه این حوزه در جهت پیشرفت اقتصادی و رشد اقتصاد استان‌های ساحلی است. زارع اضافه کرد: برگزاری جشنواره صنایع شیلاتی و آبزیان در دو هفته قبل و همچنین جشنواره صنایع دریایی و دریانوردی ایران گام‌هایی در جهت معرفی بهتر ظرفیت‌های بالقوه استان از فرصت‌هایی است که دریا در اختیارمان قرار داده است.
استاندار بوشهر با تأکید بر معرفی فرصت‌ها و ظرفیت‌های جدید در حوزه صنایع دریایی و دریانوردی استان در عرصه اجرایی شدن سیاست‌های اقتصاد دریامحور اضافه کرد: همچنین بهبود و تسهیل ارتباطات تجاری و فنی تخصصی، ارتقاء دانش فنی در تولید و رفع نیازهای فناورانه صنایع بزرگ، بازاریابی و بازارسازی در عرصه ملی و زمینه‌سازی برای تبادل فناوری‌های نوین و توسعه بازار صنایع و شرکت‌های فعال، منتج به جبران کاستی‌ها در پیشبرد برنامه‌های توسعه دریامحور در بوشهر شود.

اهمیت استفاده از ظرفیت نخبگان برای توسعه
زارع نخبگان را ذخیره مهم جامعه و موتور پیشران توسعه اعلام و بیان کرد: فراهم شدن بستر مناسب برای نقش‌آفرینی نخبگان و ایجاد فضای کار و تلاش برای جوانان و تحصیلکرده‌ها مورد توجه ویژه قرار دارد. وی افزود: در چنین شرایطی است که شاهد حرکت معکوس در مهاجرت نخبگان سرزمین‌مان خواهیم بود و این یکی از جدی‌ترین رویکرد‌های دولت چهاردهم است تا نسل جوان نخبه ما که در دانشگاه‌های کشورمان تحصیل کرده، با دیدن فضای مناسب کسب‌وکار و کارآفرینی به ایفای نقش بپردازد.
استاندار بوشهر تصریح کرد: البته این موضوع به معنای ارتباط نداشتن با دانشگاه‌های برتر دنیا نیست بلکه تقویت ارتباط میان نخبگان ایرانی داخل با نخبگان ایرانی خارج و همچنین تجربه‌های موفق جهانی، جزو الزامات است و تاکید دارم این خط ارتباطی بین مراکز آموزش عالی بوشهر با دانشگاه‌های سرآمد، برقرار شود. وی با بیان اینکه بوشهر به‌عنوان قطب صنعت انرژی کشور، نیازمند بهره‌گیری از ظرفیت جوانان و نخبگان است تا در مسیر توسعه و پیشرفت سریع قرار بگیرد، اظهار کرد: بر این باور هستم که نسل جوان می‌تواند در سازندگی استان، به‌صورت اثرگذار سهیم باشد و این موضوع جزو اولویت برنامه‌های توسعه‌ای استان بوشهر است.

تشکیل صندوق حمایت توسعه 
صنایع دریایی در کشور 
رئیس دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی با اشاره به تشکیل صندوق توسعه صنایع دریایی گفت: این صندوق در راستای پرداخت تسهیلات برای نوسازی و توسعه ناوگان کشتیرانی و حمل‌ونقل دریایی فعالیت خود را آغاز کرده است. محمدمهدی سالاری در جلسه شورای هماهنگی توسعه دریامحور استان بوشهر با تبریک میلاد امام علی(ع) یکی از سیاست‌های مهم در برنامه هفتم توسعه را حمایت ویژه از طرح‌های دریای محور در امر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی دانست و اظهار کرد: سرمایه‌گذاری بر اساس ایده‌های فعالان اقتصادی در حوزه‌های دریایی با مشارکت بخش خصوصی از برنامه‌های مهم برنامه هفتم توسعه است.
رئیس دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی کشور با اشاره به ظرفیت بالای استان بوشهر در عرصه اقتصاد دریایی تصریح کرد: استان ساحلی بوشهر در عرصه اقتصاد دریایی نقش مهم و تأثیرگذاری دارد که در این راستا تشکیل شورای صنایع دریایی در استان بوشهر در دستور کار قرار دارد. وی حمایت از طرح‌ها و پایان‌نامه فناورانه دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: گردشگری دریایی یکی از ظرفیت‌های مهم استان بوشهر است که در این راستا از بخش خصوصی در این عرصه حمایت ویژه می‌شود.
سالاری نوسازی ناوگان حمل‌ونقل دریایی را مورد اشاره قرار داد و با اشاره به تشکیل صندوق توسعه صنایع دریایی تأکید کرد: این صندوق در راستای پرداخت تسهیلات برای نوسازی و توسعه ناوگان کشتیرانی و حمل‌ونقل دریایی فعالیت خود را آغاز کرده است.

صدور 25 پروانه بهره‌برداری برای صنعت کشتی‌سازی
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر نیز با اشاره به وضعیت موجود شناورسازی در استان بوشهر خاطرنشان کرد: در این استان 25 فقره پروانه بهره‌برداری در زمینه صنعت کشتی‌سازی، تعمیرات شناورها، سکوسازی در مقیاس‌های مختلف در حوزه فلزی و فایبرگلاس صادر شده است. مهدی صفوی با اشاره به نقش مهم این صنایع در اشتغال‌زایی اضافه کرد: در صورت فعالیت این صنایع با ظرفیت کامل زمینه حدود 5 هزار نفر به‌صورت مستقیم مهیا است. وی با تأکید بر اهمیت پرداختن به صنایع شناورسازی ادامه داد: 3 برابر رقم یاد شده به‌صورت غیرمستقیم در این صنایع فعالیت می‌کنند.
مدیرکل صمت استان بوشهر شکل‌گیری صنعتی در سطح استان را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: برنامه پیشنهادی و عملیاتی در راستای اقدامات سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری، در استان بوشهر تدوین شده است. صفوی اضافه کرد: ایجاد شهرک تخصصی صنایع دریایی، شکل‌گیری صنایع مرتبط و وابسته به زنجیره صنعت شناورسازی در دستور کار قرار دارد.

۱۰ هزار صیاد بوشهری در انتظار رفع مشکلات
رئيس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر گفت: ۱۰ هزار صیاد حرفه‌ای بوشهر در انتظار رفع مشکلات هستند. علی پورداوود در این جلسه اظهار داشت: بوشهر در حوزه دریامحور دارای ظرفیت کم‌نظیری است که تقویت این حوزه در افزایش اشتغال پایدار برای جوانان استان بسیار موثر است. وی با اشاره به فعالیت ۱۱ بندر تجاری غیرنفتی با ظرفیت ۱۰ میلیون تن در استان بوشهر افزود: توسعه زیرساخت‌های بندری و دریایی و افزایش عمق آبخور برای پهلوگیری کشتی‌های بزرگ از برنامه‌های استان است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر خاطر نشان کرد: در استان بوشهر، ۱۲ هزار ملوان و خدمه در حوزه تجارت دریایی فعال هستند که ۲۰۰ شرکت در امر خدمات رسانی به این ملوانان فعالیت دارند. پورداوود با اشاره به استقرار ۱۱۵ اسکله صیادی و ۱۷ موج‌شکن در سواحل استان بوشهر تصریح کرد: ۲۰۳۲ شناور صیادی با ۱۰ هزار صیاد حرفه‌ای در امر صید و صیادی فعال هستند که بوشهر را به قطب صیادی کشور تبدیل کرده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی بوشهر گفت: رفع مشکلات و دغدغه‌های صیادان استان بوشهر باید در دستور کار قرار گیرد. وی اضافه کرد: اکنون ۱۲ مجتمع پرورش میگو با ظرفیت برداشت ۶۴ هزارتن میگو در سال در استان بوشهر فعالیت دارند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر ابراز داشت: بوشهر با دارا بودن ۱۶ مرکز تکثیر میگو، نقش فعالی در این عرصه ایفا می‌کند. پورداوود در پایان خاطرنشان کرد: با وجود این ظرفیت‌های حوزه دریایی، عدم تناسب بین جایگاه ملی و اشتغال زایی جوانان از مواردی است که باید بررسی شود.