printlogo


«روزنامه دریایی سرآمد» گزارش می‌دهد؛
بازارسازی هند  برای قیر صادراتی ایران

ایران بزرگترین صادرکننده قیر جهان
​​​​​​​گروه انرژی -محمد کیان اسماعیلی نژاد - بررسی وضعیت سبد محصولات تجاری ایران در طی سال‌های گذشته نشان می‌دهد که صادرات قیر به عنوان یکی از تولیدات صنعتی کشور، در اقتصاد کلان کشور حائز اهمیت است و این قابلیت را داراست تا به عنوان منبعی مهم از درآمد برای کشور به شمار رود. این محصول نفتی به علت داشتن بازارهای خارجی، می‌تواند منبعی قابل توجه برای درآمد ارزی کشور باشد و از طرف دیگر صادرات این محصول این توانایی را دارد تا بهبود روابط اقتصادی و تجاری با سایر کشورها کمک می کند.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، کارشناسان معتقدند که قیر به عنوان یکی از 10 محصول برتر صادراتی کشور نقش و جایگاه ویژه‌ای در ارزآوری برای کشور دارد و لازم است با توجه به افزایش میزان تقاضا برای قیر ایران در بازارهای صادراتی، برنامه‌ریزی مشخص، علاوه بر حذف موانع ایجاد شده، شاهد تسهیل فرایندهای صادراتی برای تولیدکنندگان و بازرگانان شده و از فرصت صادراتی این محصول استراتژیک به نفع منافع ملی استفاده شود.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۲، ۷.۵ میلیون تن قیر صادر شده که ارزآوری دو میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلاری داشته است. همچنین پیش‌‌بینی شده است که سال ۱۴۰۳، رقم صادرات قیر ۸.۵ میلیون تن باشد. همچنین براساس اظهار نظر مسئولان مربوطه در شرایط فعلی دو میلیون تن برای نیازهای داخلی از جمله جاده‌های روستایی، بین‌مزارع، آموزش پرورش، بسیج، نوسازی مدارس، دهیاری‌ها و شهرداری‌ها و... مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین باید این مساله را نیز مورد توجه داشت که فروش قیر صادراتی در بورس کالا و زیرمجموعه انجمن قیر ایران، انجام می‌شود.

صادرات قیر ایران به 15 کشور جهان
در این میان داود محمدی، ریاست هیات‌مدیره انجمن قیر ایران در مورد مزایا و معایب ارز توافقی برای صنعت قیر توضیح داد: از امروز خرید و فروش ارز این صنعت باید در بازار توافقی ارز انجام شود. قیر به ۱۵ کشور دنیا صادر می‌شود و بزرگ‌ترین آنها هند است. همچنین کنیا، تانزانیا، ترکیه و... کشور‌هایی هستند که قیر ایران به آنها صادر شود. محمدی در مورد بازار ارز توافقی گفت: باید مسئولان اجازه دهند صادرکنندگان با همان قیمت واقعی دلار صادرات خود را انجام دهند. اما همچنان شکافی بین قیمت دلار واقعی دلار و ارز توافقی وجود دارد. باید گفت که حتی مواد اولیه مورد نیاز این صنف، از طریق بورس کالا در حراج باز با بالاترین قیمت خریداری می‌شود.

ایران بزرگ‌ترین صادرکننده قیر دنیا
سعید بهنام، رئیس هیات مدیره شرکت پتروتجارت سالتک، در ادامه نشست توضیح داد: ایران بزرگ‌ترین صادرکننده قیر در دنیاست. در سال ۱۴۰۲، رکورد صادرات زده شد؛ چراکه این فرآورده، از فرآورده‌های اصلی کشور است. هدف از برگزاری این نمایشگاه آن است که سطح علمی فعالان این حوزه بالا برود. همچنین در این نمایشگاه برخی تجار و بازرگانان هند و امارت دعوت شده‌اند زیرا هند بزرگ‌ترین واردکننده قیر از ایران است. بهنام در مورد بازار ارز توافقی گفت: بازار ارز توافقی اتفاق خوبی است. اما همچنان شکاف بین قیمت واقعی دلار و ارز توافقی وجود دارد و هرچه قیمت دلار صادراتی به قیمت واقعی دلار نزدیک باشد، برای صادرکنندگان بهتر است.

رقابت با عراق برای صادرات قیر
رئیس هیات مدیره شرکت پتروتجارت سالتک درباره رقبای قیر ایران گفت: قیرهای عراقی کیفیت پایین‌تری از قیمت قیرهای ایرانی دارد اما تقریباً ۲۰ تا ۳۰ دلار ارزان‌تر از قیر ایرانی است. این موضوع سبب شده است قیر عراقی بخش بزرگی از بازار هند را در دست داشته باشد. امید است نمایشگاه‌ها عاملی باشند برای اینکه خریداران از کشور هند، مجاب به خرید بیشتر قیر از ایران شوند. بهنام ادامه داد: کشور هند به فرآورده قیر بسیار علاقه‌مند است. هندی‌ها به دلیل تحریم‌ها کمتر به ایران سفر می‌کردند و امسال فرصتی فراهم شده است که هندی‌ها به ایران سفر کنند تا قراردادها و معامله‌های خوبی در زمینه خرید و فروش در صنعت قیر بسته شود. باید برای راه‌سازهای هند، کیفیت قیر ایرانی معرفی و تفاوت آن با قیر عراق مشخص شود.
اهمیت و جایگاه صادرات قیر
صادرات قیر به عنوان یکی از تولیدات صنعتی کشور، در اقتصاد کلان کشور مهم است و به عنوان منبعی از درآمد برای کشور عمل می‌کند.  صادرات این محصول ناشی از مشتقات نفتی به دلیل داشتن بازارهای خارجی برای این محصول، می‌تواند منبعی قابل توجه از درآمد برای کشور باشد. همچنین تولید و صادر کردن قیر می‌تواند به ایجاد فرصت‌های شغلی در زمینه‌هایی مانند حمل ونقل، بسته‌بندی، تولید و توزیع کمک کند. این محصول صنعتی می‌تواند به تقویت صنایع مرتبط مانند صنایع حمل و نقل و ساخت و ساز کمک کند. از طرف دیگر با افزایش صادرات قیر به کشورهای خارجی، تقاضا برای محصولات دیگر نیز افزایش می‌یابد که در نهایت به تقویت اقتصاد کشور کمک می‌کند. برخی معتقدند که صادر کردن قیر به دلیل وجود بازارهای خارجی، می‌تواند به تقویت روابط تجاری و اقتصادی با دیگر کشورها کمک کند. بنابراین، با توجه به اهمیت صادرات قیر، تلاش برای ارتقای کیفیت و افزایش تولید و صادر کردن این محصول می‌تواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک کند.

فرصت صادرات قیر به اروپا و هند
صادرات قیر به اروپا، فرصتی برای توسعه کسب و کار و افزایش سهم بازار در این منطقه است. اما قبل از شروع به صادرات به اروپا، باید با شرایط و مقررات این بازار آشنا شد و مجوزهای لازم را دریافت کرد. صادرکنندگان برای صادر کردن قیر به اروپا، می‌توانید به کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا مراجعه کنند. این کشورها دارای بازار بزرگی در زمینه ساخت و ساز و طرح‌های عمرانی هستند و نیاز به مواد ساختمانی مانند قیر دارند. در اروپا، برخی مقررات و استانداردهای مشخص برای واردات مواد ساختمانی وجود دارد که آشنایی با آنها می‌تواند زمینه‌ساز تولید محصول مطابق با این استانداردها شود. بهترین روش برای صادرات قیر به اروپا، برقراری ارتباط با شرکت‌ها و تجار در این منطقه است. همچنین به اعتقاد برخی از فعالان این حوزه از طریق حضور نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجاری، امکان برقرار ارتباط با شرکت‌ها و تجار اروپایی فراهم می‌شود. 
صادرات قیر به هند نیز از موضوعاتی است که برای شرکت‌های صادرکننده قیر از اهمیت ویژه برخوردار است. هند به دلیل نیاز به قیر برای ساخت و ساز و راهسازی، یک بازار بزرگ برای قیر فراهم کرده است. برای ورود به بازار هند، شرکت‌ها باید ابتدا شرکت خود را در هند ثبت کنند و مجوزهای لازم را دریافت کنند. همچنین، بررسی بازار و برقراری ارتباط با مشتریان در هند بسیار مهم است. 
بررسی‌های نشان می‌دهد که ایران بزرگترین صادرکننده قیر در دنیا است. براساس گفته‌های مسئولان انجمن قیر ایران، سال گذشته رکورد صادرات این محصول در کشور شکسته شده است. براساس آمارهای موجود نیز صادرات قیر ایران در سال گذشته ٧.۵ میلیون تن بوده و میزان ارزآوری آن به ٢ میلیارد و ٣۵٠ میلیون دلار رسیده است. بررسی آخرین وضعیت تولید و صادرات این محصول نیز نشان می‌دهد که در سال جاری رشد بیشتری اتفاق خواهد افتاد و طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته قرار است امسال بیش از ۴ میلیون و ٨۶٠ هزار تن قیر صادر شود.