printlogo


«روزنامه دریایی سرآمد» گزارش می‌دهد
خبر خوش برای  عبور از ناترازی گازی

قرارداد فشارافزایی پارس‌جنوبی با حضور پزشکیان امضا می‌شود
​​​​​​​گروه انرژی-امید اسماعیلی-  امضای قرارداد فشارافزایی در پارس‌جنوبی، خبر خوشی بود که محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم از مدت‌ها قبل وعده آن را مطرح کرده بود. وزیر نفت روز گذشته و در حاشیه راهپیمایی 22بهمن اعلام کرد، امضای قرارداد فشارافزایی پارس‌جنوبی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای تاریخ صنعت نفت کشور، به‌زودی با حضور رئیس‌جمهور امضا و عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود تا طی ۵سال آینده به نتیجه برسد و یکی از خواسته‌های مردم محقق شود.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، شرکت ملی نفت ایران با روی کار آمدن دولت چهاردهم و توجه ویژه به صنعت نفت، گام‌های بلندی برای جبران ناترازی گاز، افزایش تولید نفت و توسعه زیرساخت‌های این صنعت برداشت که افزایش ۷۵هزار بشکه‌ای تولید نفت طی چندماه و رکوردشکنی در تولید گاز از جمله دستاوردهای این دوره محسوب می‌شود. همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم، با توجه به شرایط حساس زمانی و کاستی‌های ناشی از ناترازی گاز و اهمیت افزایش درآمدهای ارزی، رویکرد تمرکز بر صنعت نفت به‌عنوان پیشران توسعه کشور وارد فاز جدیدی شد و سعی شد تا با ایجاد شرایط حداکثری، بستر مناسبی برای توسعه این صنعت بنیادین فراهم شود.
به تبع بهره‌مندی از مدل‌های راهبردی جدید در حوزه مدیریت صنعت نفت، فرآیند تولید نفت و گاز برای جبران ناترازی و خلق ارزش‌افزوده در مجموعه شرکت ملی نفت ایران نیز دستخوش تغییرات اجرایی زیادی شد که ماحصل آن افزایش تولید روزانه نفت به میزان ۶۰هزار بشکه در روز در زمان کوتاه یک‌صد روز از آغاز به کار دولت چهاردهم است؛ رقمی که تا پایان دی به حدود ۷۵هزار بشکه نیز رسیده است. بیشتر این افزایش ظرفیت تولید در مناطق نفتخیز جنوب، غرب کارون و در شرکت بهره‌برداری نفت و گاز اروندان محقق شده است؛ اگرچه بخشی از این افزایش تولید نیز محصول انجام طرح‌ها و به مدار آوردن چاه‌های جدید و انجام طرح‌های نمک‌زدایی در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است. در میان اقدام‌های راهبردی انجام‌شده در مجموعه شرکت ملی نفت ایران که در مدت کوتاه شروع به کار دولت چهاردهم به ثمر نشسته است، می‌توان از افزایش بیش از ۳۰میلیون مترمکعبی گاز یاد کرد که با توجه به کاهش ذخایر راهبردی گازوئیل و ناترازی گازی در فصل زمستان، اقدامی قابل‌توجه و شایسته قدردانی است.
شرکت ملی نفت ایران، با درک نیاز روزافزون تأمین گاز در نیمه دوم سال، برنامه‌ریزی برای تأمین گاز زمستانی و افزایش ذخایر راهبردی با هدف جلوگیری از بحران انرژی در فصول سرد سال را در اولویت کاری خود قرار داد و موفق شد تا قبل از ورود به بحران هوای سرد، روزانه به میزان بیش از۳۰میلیون مترمکعب (معادل مصرف ۲استان کشور) به تولید گاز کشورمان اضافه کند که عمده این افزایش تولید با اضافه کردن برخی چاه‌های جدید به مدار تولید حاصل شده است.

کمک فشارافزایی به عبور از ناترازی گازی
با توجه افزایش سرمای هوا در سراسر کشور و به تبع آن افزایش مصرف گاز شاهد محدودیت‌هایی در تامین این نعمت خدادادی در کشور هستیم، این در حالی است که کارشناسان روش‌های مختلفی را برای تولید گاز در کشور پیشنهاد داده که یکی از مهم‌ترین آن‌ها پروژه فشارافزایی در میدان گازی پارس‌جنوبی است. این امر می‌تواند علاوه‌بر افزایش تولید و رفع ناترازی گاز در فصول سرد، سهم برداشت گاز کشورمان را در میدان گازی پارس‌جنوبی نسبت به قطر تا حد زیادی ارتقا دهد. هم‌اکنون تولید گاز ایران از میدان پارس‌جنوبی به‌عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی دنیا حدود روزانه ۷۰۰میلیون مترمکعب است درحالی که طرف قطری با انواع تکنولوژی‌ها و جذب سرمایه‌گذاری خارجی کمتر از ۶۳۰میلیون مترمکعب در روز از این میدان تولید می‌کند. میدان گازی پارس‌جنوبی از سال 2023، به نقطه شبنم وارد شده و با افت فشار مواجه است، لذا به سکوهای 20هزارتنی فشارافزا و کمپرسورهای قوی برای استمرار تولید گاز نیاز
 دارد.
با این حال به نظر می‌رسد برای پروژه فشارافزایی در این میدان کشورمان باید بودجه‌ای 20میلیارددلاری به این امر اختصاص دهد و وزارت نفت قرار است تا پایان سال قراردادی را با ۴پیمانکار بزرگ ایرانی(پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا و مپنا) امضا کند. در قرارداد فشارافزایی پارس‌جنوبی که بزرگ‌ترین قرارداد گازی تاریخ ایران است، مقرر شده که 28سکوی جدید ساخته و نصب شود که نیمی از این سکوها برای نصب توربوکمپرسورهای فشارافزا خواهد بود.
پارس‌جنوبی بزرگ‌ترین میدان گازی جهان بوده که ۸درصد ذخایر گازی جهان را در خود قرار داده و منبع به این عظیمی در مخمصه بسیار بدی گیر افتاده و این میدان گازی که بین ایران و قطر واقع شده، این روزها از اُفت فشار رنج می‌برد و این مسئله تولید گاز را تحت‌الشعاع قرار داده و موجب شده این روزها حال‌وروز خوشی نداشته باشد. البته کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که در صورت تداوم این شرایط قطعاً با چالش‌های جدی مواجه خواهیم شد. بنابراین باید سرمایه‌گذاری‌های لازم برای فشارافزایی بیشتر و تولید گاز صورت گیرد، در غیر این صورت ممکن است برای جبران دیر شود. ایران به‌ لحاظ برخورداری از منابع انرژی فسیلی یکی از کشورهای بسیار غنی جهان محسوب می‌شود و ذخایر نفت و گاز در کشورمان از دیرباز موجب شده تا بسیاری از کشورهای دنیا چشم طمع به منابع حیاتی ایران بدوزند، به‌طوری که در دوران رژیم پهلوی بسیاری از منابع انرژی ایران با دست‌درازی بیگانگان از دست رفت.

فشارافزایی پارس‌جنوبی یکی از اولویت‌هاست
در همین حال علیرضا کفش‌کنان، کارشناس حوزه انرژی پیش‌تر در گفت‌وگویی با روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، با بیان اینکه ناترازی میدان گازی در کشور و پارس‌جنوبی جدای از اقتصاد نیست، اظهار کرد: از سال ۱۳۸۳ و در مجلس هفتم شورای اسلامی که دولت اصلاحات سر کار بود، براساس برنامه سوم و چهارم توسعه سالانه افزایش ۲۰درصدی تولید انرژی را داشتیم. مجلس هفتم طرح تثبیت قیمت‌ها را تصویب و این موضوع موتور محرکه توسعه کشور- به‌خصوص در زمینه انرژی- را با چالش جدی مواجه کرد.
این کارشناس حوزه اقتصاد انرژی با تأکید بر این‌که تکنولوژی نفت بسیار ارزشمند است، تصریح کرد: اولویت وزارت نفت و مسئولان باید توسعه میدان گازی پارس‌جنوبی باشد و براساس برآوردها، ایران در حال حاضر ۶۰۰میلیارد بشکه نفت درجا دارد و متوسط ضریب بازیافت میادین نفتی در کشورمان ۲۵درصد است؛ یعنی چه؟ یعنی از ۶۰۰میلیارد بشکه نفت درجا قادریم با تکنولوژی کنونی تنها ۱۵۰میلیارد بشکه را استحصال و استخراج کنیم و شما اگر تکنولوژی نفت ایران را با کشور نروژ مقایسه کنید که یک کشور نفتخیز بوده و در نفت و گاز صاحب تکنولوژی است، بازیافت نفت این کشور ۵۰درصد بوده که بیشتر از ایران است.
کفش‌کنان در پایان خاطرنشان کرد: نفت و گاز ایران نیازمند تکنولوژی است و در حال حاضر به‌ دلیل تحریم‌ها از این تکنولوژی محروم هستیم و سرمایه‌های لازم را هم برای توسعه میادین نفتی کشور نداریم و حتی طرح ۲۰میلیارددلاری فشارافزایی پارس‌جنوبی توسط شرکت‌های داخلی مطرح شده که هنوز اجرایی نشده است، چراکه سرمایه آن وجود نداشت.