printlogo


«روزنامه اقتصاد سرآمد» گزارش می‌دهد
نشانه‌های بازگشت تعادل به بورس

گروه بازار سرمایه- سمیه ملایی -بعد از معاملات تماما سرخ روز دوشنبه بازار سهام، روز گذشته (سه‌شنبه 14اسفندماه) بازار کمی متعادل‌تر دنبال شد و درحالی‌که ارزش معاملات مجددا به 11هزار میلیارد تومان رسید، شاخص کل و هم‌وزن به ترتیب 0.29 و 0.49درصد افت کردند.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، افت 0.29درصدی (8100واحد) شاخص کل این نماگر بازار را به کانال 2میلیون و 800هزار واحدی رساند. همچنین شاخص هم‌وزن با ریزش 4هزار واحدی (معادل 0.49درصدی) پس از 8روز کاری مجدد به زیر کانال 830هزار واحدی رسید و در نهایت تراز 829هزار و 156واحد را  لمس کرد.
روز سه‌شنبه خروج پول از بازارهای خرد با سرعت کمتری نسبت‌به روز دوشنبه ادامه داشت و حدود 102میلیارد تومان پول حقیقی در روز معاملاتی 14اسفند ماه از بازار خارج شد. این در حالی است که در 13اسفند مقدار پول خروجی 1400میلیارد تومان گزارش شده بود، ولی ارزش معاملات خرد با بیش از 70درصد رشد مجدد به بالای 11همت رسید و در 11هزار و 476میلیارد تومان به ثبت رسید. آخرین روزی که ارزش معاملات بالای 11همت بود به 8اسفند 1403 بازمی‌گردد.
در روزی که 83درصد نماد ها منفی و 17درصد مثبت معامله شدند، نمادهای فارس و فولاد و فملی هم همانند روز دوشنبه سرعت‌گیر شاخص کل بودند که نمادهای فولاد و فملی به ترتیب با خروج 56 و 25میلیارد تومان پول حقیقی معامله شدند. در مقابل نماد وبملت علاوه‌بر این‌که تاثیر مثبت بر نماگر کل بورس داشت، با ورود 134میلیارد تومان پول حقیقی مواجه شد.
روز گذشته همچنین سه گروه برتر ارزش معاملات به ترتیب خودرویی ها‌با 995میلیارد تومان، محصولات شیمیایی با 680میلیارد تومان و فلزات اساسی با 643میلیارد تومان بودند. گروه خودرویی‌ها که در روز دوشنبه رتبه سوم خروج پول را داشت، دیروز با ورود 104میلیارد تومان رتبه اول جدول ورود پول حقیقی را به خود اختصاص داد. همچنین بانک‌ها و فرآورده‌های نفتی به ترتیب با ورود 89 و 78میلیارد تومان پول حقیقی روبه‌رو بودند. از سوی دیگر، گروه فلزات اساسی نیز روز سه‌شنبه هم همانند روز قبل از آن خروج پول را تجربه کرد و در پایان معاملات دیروز، معادل 121میلیارد تومان را از دست داد و رتبه نخست خروج پول را به نام خود ثبت کرد.

روند معاملات بورس در سه‌شنبه و چهارشنبه 
روز گذشته بازار سرمایه ایران در حالی به کار خود پایان داد که شاخص کل با افتی بیش از ۸هزار واحد مواجه شد و شاخص هم‌وزن نیز کاهش بیش از ۴هزار واحدی را تجربه کرد؛ این در حالی بود که بازار در ساعات ابتدایی برخلاف انتظارها عملکردی مثبت داشت و بسیاری از نمادهای بزرگ و همچنین صندوق‌های اهرمی در محدوده مثبت معامله می‌شدند و حتی در برخی نمادها شاهد تشکیل صف خرید بودیم. با این حال، در نیمه‌دوم بازار فشار عرضه‌ها به‌شدت افزایش یافت و روند معاملات تغییر کرد؛ به‌تدریج، تقاضا در نمادهای شاخص‌ساز کاهش یافت و فروشندگان ابتکارعمل را در دست گرفتند؛ این موضوع باعث شد که بیش از ۸۰درصد نمادها در محدوده منفی معاملات خود را به پایان برسانند. باتوجه به الگوی معاملات روز سه‌شنبه و شدت عرضه‌ها در ساعات پایانی، احتمال ادامه این روند نزولی برای امروز چهارشنبه نیز وجود دارد، مگر این‌که حمایت جدی از سوی حقوقی‌ها و بازیگران بزرگ بازار صورت گیرد؛ در غیر این صورت، بورس همچنان در مسیر اصلاح باقی خواهد ماند و سهامداران باید با دقت بیشتری روند معاملات را زیرنظر بگیرند.

توجه دولت و مجلس به بورس
عبدالوحید فیاضی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز در گفت‌‌وگویی اعلام کرد: یک‌سری مسائل سیاسی تکانه‌هایی را برای بازار سرمایه رقم زد که خوشبختانه واکنش‌های به‌موقع مدیریت بازار سرمایه، باعث شد جلوی ایجاد نوسانات ناشی از آن مسائل سیاسی بر بازار گرفته شود. فیاضی با بیان این‌که یکی از ماموریت‌های مهم مجلس و دولت، حفظ ثبات در بازار سرمایه است، گفت: بررسی‌ها و شواهد موجود نشان می‌دهد در ۷ماه گذشته، همزمان با حمایت دولت و مجلس از بازار سرمایه و مدیریت همه‌جانبه مدیران سازمان بورس، چشم انداز بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی بهتر شده است. این نماینده مجلس با بیان این‌که مدیران سازمان عملکرد قابل‌توجهی به نفع سهام‌داران در مواقع اضطراری داشته‌اند، اعلام کرد: حمایت دولت و تیم اقتصادی آن، در این زمینه بسیار تاثیرگذار بوده است. وی گفت: در اقتصاد کشورهای توسعه‌یافته دنیا، بازار سرمایه مهم‌ترین کانال تامین مالی تولید، اشتغال و سرمایه‌گذاری است و دولت‌ها موظفند در هر دوره و زمانی، ضمن حمایت از بازار، در مواقع اضطراری و سیاسی، اقدامات و برنامه‌های مدونی را برای آرامش و امنیت بازار به‌خصوص سهامداران، طراحی و اجرا کنند.

واکنش بورس همچنان احساسی است
برزو حق‌شناس، کارشناس بازار‌های مالی نیز در تحلیل خود از واکنش بازار‌ها به استیضاح وزیر اقتصاد، به «اقتصاد۲۴» گفت: بازار‌ها معمولا واکنش احساسی به خبر نشان می‌دهند و روند اخیر بازار هم از این دست واکنش‌های احساسی است. در حوزه ارز بازارساز وارد عمل شد و دلار در کانال ۹۲هزار تومان ثابت ماند. بازار طلا هم در حال تخلیه حباب است. چه واکنش بورس و چه واکنش بازار دلار و طلا را نمی‌توان ملاک قرار داد و باید صبر کنیم و منتظر روز‌های آینده باشیم.
وی در پیش‌بینی خود از روز‌های آینده بورس در دوران پس از عبدالناصر همتی بیان کرد: به هر حال آقای همتی سعی داشت از بازار سرمایه حمایت کند، هرچند انتقاداتی هم به ایشان وارد بود ولی علی‌رغم سال۹۹، بازار سرمایه ایشان را به‌عنوان یک حامی می‌شناخت. الان هم نمی‌توان گفت این روند به آقای همتی وابسته بوده است. اگر ارزش دلاری بازار سرمایه را هم بررسی کنید از روزی که ایشان بر سر کار آمدند، کاهش داشته است؛ بنابراین نمی‌توان گفت عملکرد آقای همتی در حوزه بورس عالی بوده است ولی حمایت کرده‌اند.
این کارشناس بورس ادامه داد: در حال حاضر شاید بازار این ابهام را داشته باشد که نفر بعدی به اندازه آقای همتی از بازار سهام حمایت نکند. باورم بر این است که طی چندروز آینده بازار به روال عادی بازمی‌گردد و مهم این است که جایگزین ایشان درباره بورس و شرکت‌های بورسی چه مواضعی دارد. اگر طی یکی،دو روز آینده از واکنش‌های احساسی گذر کنیم بهتر می‌توان اظهارنظر کرد. باید ببینیم سیاست بانک‌مرکزی در قبال نرخ بهره و دلار توافقی تغییر می‌کند یا خیر.