آزادسازی نرخ ارز خطای بزرگ بود
با حذف نیما رانت ازبین نرفت
یک اقتصاددان معتقد است اجرای سیاستهای تثبیت اقتصادی در شرایط فعلی کشور نسبت به آزادسازی نرخ ارز، تصمیمی منطقی و ضروری است.
به گزارش اقتصادسرآمد، آلبرت بغزیان با تأکید بر اینکه اقتصاد کشور نباید به عرصه آزمونوخطای سیاستهای جدید تبدیل شود و دولت باید با دقت و بهصورت تدریجی در این مسیر حرکت کند، به تسنیم گفت: سیاستهای تثبیت اقتصادی تفاوت اساسی با آزادسازی نرخ ارز دارد. در شرایط فعلی نیز کشور بیش از هر زمان دیگری به ثبات اقتصادی نیاز دارد، چراکه هیچ کشوری نمیتواند ادعا کند نیازی به سیاستهای تثبیت ندارد. تثبیت اقتصادی، بهدنبال ایجاد و حفظ ثبات است و اگر این ثبات وجود داشته باشد، باید تقویت شود، اما اگر ثباتی در کار نباشد، ابتدا باید آن را ایجاد کرد و سپس بهسمت رشد اقتصادی حرکت کرد. وی با اشاره به اینکه سیاستهای تثبیت در گذشته نیز موفق بوده است گفت: برخی بهاشتباه تصور میکنند که موفقیت سیاست تثبیت صرفاً به شرایط پس از جنگ مربوط است، در حالی که در همان دوران نیز برخی این سیاستها را با نام سیاستهای تعدیل اقتصادی معرفی میکردند و هدف آن را ایجاد تعادل در بازار میدانستند.
این کارشناس اقتصادی درخصوص ضرورت مداخله دولت در بازار برای کنترل قیمتها گفت: برخی تصور میکنند دولت نباید در بازار دخالت کند، اما این دیدگاه نشان از درک نادرست از اقتصاد و بازار است. در شرایط حساس کنونی اقتصاد را نمیتوان بهطور کامل رها کرد و اجازه داد که تنها نیروهای بازار، قیمتها را تعیین کنند، بهعنوان مثال، اگر قیمت سیبزمینی در بازار به 60 و 70 هزار تومان برسد، این بدان معنا نیست که قیمت تعیینشده عادلانه است و نباید تغییری در آن ایجاد شود، در نتیجه دولت میتواند با ابزارهایی مانند پرداخت یارانه یا تسهیل واردات، بازار را تنظیم کند.بغزیان به سیاست شوکدرمانی و آزادسازی نرخ ارز نیز واکنش نشان داد و افزود: اجرای چنین سیاستهایی بدون در نظر گرفتن تبعات آن، خطای بزرگی است. معتقدم اقتصاد کشور، موش آزمایشگاهی نیست که هر بار سیاست جدیدی بر سر سفره مردم آزموده شود. مهمتر از هر سیاستی، جلوگیری از احتکار، رانت و فساد اقتصادی است، چراکه در صورت کنترل این عوامل، فشار اقتصادی بر مردم بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد.بهگفته این اقتصاددان، نیازی به اجرای سیاستهای پیچیدهای مانند آزادسازی ناگهانی نرخ ارز نیست، بلکه باید مدیرانی در رأس تصمیمگیریهای اقتصادی قرار گیرند که به سیاستهای تثبیتی باور داشته باشند. رویکرد سیاستگذاران نسبت به اقتصاد کلان نباید سادهانگارانه باشد، چراکه این مسئله تأثیر مستقیم و منفی بر معیشت مردم دارد.