printlogo


مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور
خروج از بحران آب نیازمند چند سال‌ متمادی بارش نرمال است


مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور با بیان اینکه ایران بیش از ۲۰ سال است که در شرایط خشکسالی قرار دارد، گفت: خروج از شرایط خشکسالی هیدرولوژیکی منوط به بارش‌های نرمال و فرانرمال در چندین سال متمادی و همچنین کاهش برداشت از منابع آبی است.
به گزارش اقتصادسرآمد، فیروز قاسم‌زاده با اشاره به تأثیر گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی بر منابع آبی ایران افزود: گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی به‌عنوان یک چالش عظیم، گریبانگیر ساکنین کرۀ زمین شده است.
وی ادامه داد: امروزه همه دولت‌ها درجه‌ای از آثار تغییرات اقلیمی را درک می‌کنند و در برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت خود به دنبال مقابله با آثار آن و یا سازگاری با شرایط جدید هستند.
سخنگوی صنعت آب، وقوع خشکسالی و کاهش آب در دسترس را از ملموس‌ترین آثار گرمایش زمین دانست و افزود: این نتایج ناشی از آن است که بخش عمده‌ای از آب موجود در چرخه هیدرولوژیکی به‌صورت بخار در جو باقی مانده و تبدیل به بارش نمی‌شود تا ساکنین زمین از آن بهره‌مند شوند.
قاسم‌زاده با بیان اینکه آثار این اتفاق در کشور ایران در سال‌های اخیر مشهود بوده است، خاطرنشان کرد: براساس شاخص خشکسالی بلندمدت، کشور ایران بیش از ۲۰ سال است که در یک دوره‌ خشک قرار گرفته است و در ۵ سال اخیر نیز با کاهش بارش جدی نسبت به شرایط نرمال روبرو بوده است.
مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور گفت: آنچه که شرایط را سخت کرده، وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی است؛ به طوری که به‌دلیل کاهش بارش، رواناب رودخانه‌ها و نفوذ به آبخوان‌های زیرزمینی کاهش یافته، رودخانه‌ها خشک شده‌اند و تراز آب زیرزمینی به طور مداوم در حال کاهش است و به نوعی کاهش بارش‌ها منجر به کاهش در آب تجدیدپذیر شده است.
قاسم‌زاده، کاهش ذخایر سدها و کاهش آبدهی آبخوان‌ها را از جمله نتایج خشکسالی هیدرولوژیکی خواند که منجر به وقوع تنش در بخش‌های مختلف مصرف از جمله شرب، کشاورزی و محیط زیست شده است.
وی افزود: به عنوان یک شاخص، مقایسه ورودی به مخازن سدهای کشور نشانگر این است که در سال آبی جاری تاکنون، ورودی مخازن نسبت به متوسط ۵ سال گذشته دارای ۴۳ درصد کاهش است. این در شرایطی است که سال‌های گذشته نیز سال‌های خشکی محسوب می‌شوند.