«روزنامه دریایی سرآمد» به بهانه سفر دبیر شورایعالی مناطق آزاد به قشم بررسی کرد؛
پایان پاسکاری پروژه «پل خلیجفارس»
نخستین پایه کیسون پل خلیجفارس، خرداد ۱۴۰۴ نصب می شود
گروه جزایر-سعید قلیچی- ساخت پل حدود 2.4کیلومتری خلیجفارس از اواخر دهه80 آغاز شده و در دولتهای گذشته با رویکردهای متخلفی روبهرو بوده، اما حالا با سرعت خوبی در حال پیشرفت است. بهنظر میرسد سالها بلاتکلیفی برای احداث پل خلیجفارس به پایان رسیده و عملیات اجرایی این پروژه ملی در ماههای گذشته با سرعت بیشتری نسبتبه تمام سنوات گذشته در حال انجام است.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، روز گذشته (یکشنبه 25اسفندماه) رضا مسرور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در سفری چندساعته به جزیره قشم، از محل احداث و کارگاه عمرانی احداث پل خلیجفارس بهعنوان یکی از بخشهای اصلی ابرپروژه ملی طرح جامع ارتباطی خلیجفارس بازدید کرد. همچنین سردار عابد، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)، دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور را در این بازدید همراهی کرد. در جریان همین بازدید بود که رضا مسرور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور از نصب نخستین پایه کیسون پل بزرگ خلیجفارس در خردادماه۱۴۰۴ و سرعتبخشی در روند ساخت این پل خبر داد.
ابرپروژه ملی طرح جامع ارتباطی خلیجفارس در جنوب ایران از چهاربخش مجزا تکمیل شده است که در کنار یکدیگر توانایی ایجاد رونق صنعتی، تجاری و گردشگری جزیره قشم را دارد. توسعه بندر کاوه جزیره قشم، احداث ۹۲کیلومتر بزرگراه از بندر کاوه و امتداد به خط سراسری از طریق پل خلیجفارس، احداث ۸۶کیلومتر راهآهن از بندر کاوه و امتداد به خط سراسری از طریق پل خلیجفارس، احداث پل خلیجفارس بهمنظور تکمیل ارکان طرح روی دریا، بخشهای مختلف طرح جامع ارتباطی خلیجفارس را تشکیل میدهد.
پیشبینیهای سازمان منطقه آزاد قشم در سال۱۴۰۱ نشان میداد که طرح جامع ارتباطی خلیجفارس نیازمند سرمایهگذاری بالغ بر ۴۶۰میلیون یورو است. این در حالی است که در خردادماه۱۴۰۳ مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم گفته بود: اعتبار کل این پروژه بالغ بر ۸۵۰میلیون یورو خواهد بود.
پیشرفت 6ماهه پروژه به اندازه 12سال گذشته
خبرگزاری تسنیم در گزارشی نوشته است که پروژه ملی پل خلیجفارس پس از سالها انتظار با همت دولت و تلاش شبانهروزی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ص) جان تازهای گرفته است. این پروژه که بهعنوان یکی از مهمترین پروژههای زیرساختی کشور شناخته میشود، در 6ماه گذشته شاهد پیشرفتی چشمگیر بوده است؛ بهطوری که پیشرفت این پروژه در این مدت، معادل پیشرفت 12سال گذشته بوده است. ساخت پل حدود 2.4کیلومتری خلیجفارس از اواخر دهه80 آغاز شد، این پروژه در دولتهای گذشته با رویکردهای متخلفی روبهرو بوده، مسئلهای که باعث تأخیر در ساخت آن شده است. پل خلیجفارس، با اتصال جزیره قشم به سرزمین اصلی، مزایای متعددی را برای منطقه و کشور بههمراه خواهد داشت که از جمله آنها میتوان به تسهیل حملونقل کالا و مسافر، توسعه گردشگری و جذب سرمایهگذاران، ایجاد فرصتهای شغلی جدید و تقویت امنیت ملی اشاره کرد. با توجه به پیشرفتهای اخیر و عزم جدی دولت، انتظار میرود سرعت اجرای پروژه پل خلیجفارس که نقش مهمی در توسعه منطقه خواهد داشت، افزایش یابد. این پروژه، نهتنها یک پروژه عمرانی، بلکه یک پروژه ملی و استراتژیک است که میتواند تحولات عظیمی را در منطقه ایجاد کند.
پل خلیجفارس؛ کلید توسعه پایدار قشم
خبرگزاری ایسنا نیز در مطلبی آورده است؛ پل خلیجفارس بهعنوان نمادی از پیشرفت و توسعه، نقش کلیدی در رونق اقتصادی و گردشگری جزیره قشم ایفا خواهد کرد و بهعنوان یک شاهراه حیاتی، ارتباطات و تبادلات تجاری را تسهیل میبخشد. این بازدید نشاندهنده عزم جدی مسئولان برای تسریع در تکمیل این پروژه مهم و بهرهبرداری از آن در راستای توسعه پایدار منطقه است. پل خلیجفارس، بهعنوان نگینی درخشان در طرح جامع شبکه ارتباطی خلیجفارس و یکی از چهاررکن اصلی این پروژه ملی، نقشی حیاتی در توسعه همهجانبه منطقه آزاد قشم ایفا میکند. این پل که توسط قرارگاه خاتمالانبیا(ص) در حال ساخت است، با اتصال قشم به سرزمین اصلی، حلقهای حیاتی در زنجیره توسعه پایدار این منطقه بهشمار میرود. تکمیل پل خلیجفارس، همراه با سهپروژه کلیدی دیگر شامل توسعه بندر کاوه، احداث جاده و ریل، قشم را به مقصدی جذاب و باثبات برای سرمایهگذاران تبدیل خواهد کرد. این زیرساختهای حیاتی، دسترسی آسان و ایمن به جزیره را فراهم کرده و زمینه را برای رونق اقتصادی، گردشگری و تبادلات تجاری گستردهتر مهیا میسازد. پل خلیجفارس، نهتنها یک سازه مهندسی است، بلکه نمادی از امید به آیندهای روشنتر و توسعهای پایدار برای جزیره زیبای قشم است.
مسئولان در بازدید چه گفتند؟
آنطور که روابطعمومی منطقه آزاد قشم در خروجی شبکههای اجتماعی خود منتشر کرده است، دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور در جریان این بازدید از نصب نخستین پایه کیسون پل بزرگ خلیجفارس در خردادماه۱۴۰۴ و سرعتبخشی در روند ساخت این پل خبر داد. رضا مسرور در نشستی با پیمانکاران ساخت این پل، پس از بررسی روند پیشرفت پروژه عنوان کرد: با توجه به گذشت چندینسال از شروع ساخت پل بزرگ خلیجفارس و عدماتمام بهموقع، تاکنون تنها ۱۱درصد از این پروژه رشد داشته است. وی در ادامه افزود: تسهیلگری جهت رفع موانع و مشکلات ساخت و اتمام این پروژه باید یکی از اولویتهای مهم منطقه آزاد باشد. این مقام مسئول با تاکید بر استفاده از توان بخش خصوصی و استفاده از مسیرهای مختلف برای اتمام هرچه زودتر پل خلیجفارس گفت: اراده کارفرما و پیمانکاران در به ثمر رسیدن این پروژه باید بهصورتی باشد که در همین دولت شاهد بهرهبرداری از این پروژه عظیم باشیم. دبیر شورایعالی مناطق آزاد کشور با توضیح اینکه راهاندازی این پل بین بندر پهل در سرزمین اصلی و بندر لافت در جزیره قشم، نقش موثری در تسهیل در رفتوآمد، جذب سرمایهگذاران و رونق اقتصادی دارد، اظهار کرد: با تاکید بر اتمام هرچه سریعتر این پروژه باید بهدنبال تامین مالی از مبادی مختلف باشیم و به شیوهای پروژه را پیش ببریم که ساختوساز متوقف نشود. مسرور عنوان کرد: چالشهای مالی و اداری در راستای اتمام پل خلیجفارس را پیگیری خواهم کرد و امیدوارم مدیرعامل و هیاتمدیره منطقه آزاد قشم با همدلی و همکاری با پیمانکاران و سرمایهگذاران هرچه سریعتر این شاهراه حیاتی را به بهرهبرداری برسانند.
در جریان این بازدید، عادل پیغامی، رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل منطقه آزاد قشم نیز با ارائه گزارشی جامع، آخرین اقدامات انجامشده برای پیشبرد این پروژه ملی را تشریح کرد. وی در حاشیه این بازدید و در حین بازدید از پل خلیجفارس، بیان کرد: جزیره قشم با امکانات و پتانسیلهای منحصربهفردش، میتواند بهعنوان یک الگوی موفق در توسعه مناطق آزاد کشور مطرح شود. هدف ما ارتقای سطح کیفی زندگی ساکنان و ایجاد فرصتهای شغلی پایدار برای جوانان این منطقه است.
حسین امیرتیموری، فرماندار شهرستان قشم نیز در حاشیه بازدید از پل خلیجفارس، در گفتوگویی با ایسنا، درباره اهمیت این پروژه و تأثیر آن بر توسعه منطقه گفت: پل خلیجفارس نهتنها از نظر زیرساختی، یک شاهکار مهندسی است، بلکه بهعنوان یکی از مسیرهای رابط اصلی بین جزیره قشم و سرزمین اصلی، نقش حیاتی در تسهیل دسترسی و جابهجایی مسافران و بار خواهد داشت. با بهرهبرداری از این پل، میتوانیم بهراحتی تبادلات اقتصادی و تجاری را افزایش دهیم و گردشگری را رونق بخشیم. امیرتیموری همچنین افزود: این پروژه بهطور خاص به جذب سرمایهگذاران کمک خواهد کرد و امکان توسعه پروژههای جدید را در قشم فراهم میآورد. تلاش ما بر این است که با جذب سرمایهگذاریهای کلان، زیرساختهای لازم برای رشد اقتصادی پایدار را ایجاد کنیم و افزونبر آن، به حفظ و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان جزیره بپردازیم. فرماندار قشم در پاسخ به سؤالی درباره برنامههای آینده برای توسعه این پل و مناطق اطراف آن گفت: ما در نظر داریم که در کنار پل خلیجفارس، پروژههای گردشگری و خدماتی متعددی ایجاد کنیم تا به یک مقصد جذاب برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شود. این امر نشاندهنده عزم و اراده ما برای پیشرفت و توسعه پایدار جزیره قشم است.
از طرف دیگر در آخرین روز آبانماه سالجاری بود که احمد مرادی، نماینده مردم هرمزگان از برگزاری نشست اعضای مجمع نمایندگان استان با رئیسجمهور خبر داد و گفت: در این نشست موانع اجرای پروژه پل خلیجفارس به اطلاع رئیسجمهور رسید. این نماینده مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، بر اهمیت اجرای پروژه پل خلیجفارس بهعنوان یک طرح استراتژیک برای اتصال سرزمین اصلی به جزیره قشم تاکید کرد و گفت: اجرای کامل این پروژه میتواند تحولی اساسی در توسعه اقتصادی منطقه ایجاد کند.
تاریخچهای برای احداث یک پل
موضوع اتصال جزیره قشم به سرزمین اصلی اولین بار در سال۱۳۵۱ توسط دولت وقت مطرح شد و قرار بود یک پل سنگی ۲کیلومتری از لافت تا بندر پهل احداث شود، اما تا سال۱۳۵۴ که استاندار وقت هرمزگان طرح بندر آزاد قشم و اتصال جزیره به سرزمین اصلی را مطرح کرد، دیگر خبری از احداث این پل مخابره نشد و بعد از آن هم موضوع مجددا به فراموشی سپرده شد. بعد از انقلاب و پایان جنگ در سال۱۳۶۹ قشم بهعنوان اولین منطقه آزاد تجاری و صنعتی کشور به تصویب رسید، اما باز هم احداث پل خلیجفارس همچنان در حد وعدهوعید باقی ماند. ۲۳اسفندماه۱۳۸۹ بود که مراسم کلنگزنی پروژه پل خلیجفارس با حضور محمود احمدینژاد و مقامات و مدیرانوقت هرمزگان برگزار شد، اما پس از ۶سال و در سال۱۳۹۵ کار ساخت پل خلیجفارس بهدلیل عدمتامین مالی متوقف شد. پل خلیجفارس یکی از چهاررکن طرح شبکه جامع ارتباطی خلیجفارس با محوریت و اتکا بر چهارپروژه، بندر، پل، جاده و ریل است.
حدود ۱۴سال از آغاز عملیات اجرایی «پل خلیجفارس» میگذرد و این پروژه در وضعیت مناسبی به لحاظ تامین منابع مالی نیست و وعدههای دادهشده در این رابطه محقق نشده است. پاشنه آشیل پل استراتژیک خلیجفارس در جنوب ایران، تامین منابع مالی است؛ سرعتگیر بزرگی که با وجود وعدههای زیاد مطرحشده، مراحل اجرا و پیشرفت آن به کندی پیش میرود. راهاندازی این پل و اتصال اسکله کاوه قشم (با آبخور عمیقتر از اسکله شهید رجایی) به شبکه ریلی میتوانست ظرفیت پهلوگیری کشتی در بنادر کشور را از کشتیهای ۱۰۰هزارتنی به ۲۵۰هزارتنی افزایش دهد و انحصار بندر جبلعلی و فجیره امارات را بشکند و ایران را بینیاز از بارگیری مجدد کالاها از امارات و حمل آنها با کشتیهای ۱۰۰هزارتنی به
ایران کند.