printlogo


شرکت‌های دانش‌بنیان چه نقشی در کشاورزی سبز دارند؟
بهره‌گیری از دریا و دانش برای نجات خاک‌

گروه استان‌ها- مرضیه دشتی، بندرعباس- فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان بر پایه دانش و فناوری پیشرفته بوده‌ و هدف اصلی آن‌ها تبدیل ایده‌های نوآورانه به محصولات یا خدمات تجاری است و شرکت دانش‌بنیانِ «تحقق رویای کشاورزی سبز» در هرمزگان با همت و پشتکار دانش‌بنیانی‌ها و بهره‌گیری از موهبت دریا برای نجات خاک و بهره‌وری بالا به مرحله درآمدزایی‌ رسیده است.
به گزارش «روزنامه سرآمد»، شرکت‌های دانش‌بنیان‌ در حوزه‌های فناوری‌های پیشرفته مانند آی.‌تی (IT)، نانوتکنولوژی، زیست‌فناوری، هوش‌مصنوعی، رباتیک، انرژی‌های نو و سایر زمینه‌ها فعالیت دارند. بنا داریم در سلسله‌ گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی‌، به معرفی دانش‌بنیان‌ها بپردازیم‌ که بخش نخست این پرونده خبری در قالب یک مصاحبه اختصاصی پیش روی شما قرار دارد؛ پس بیایید با یکی از دانش‌بنیان‌های هرمزگان که اینک به مرحله درآمدزایی رسیده است، آشنا شویم.
در مصاحبه با کارشناس ارشد میکروبیولوژی و عضو تیم تحقیقاتی شرکت دانش‌بنیان «تحقق رویای کشاورزی سبز»، بر اهمیت کشاورزی ارگانیک، مزایای کودماهی خلیج‌فارس و ضرورت حمایت از تولیدات دانش‌بنیان تأکید شده است.
کارشناس ارشد میکروبیولوژی و عضو تیم تحقیقاتی شرکت دانش‌بنیان «تحقق رویای کشاورزی سبز» در گفت‌وگو با ایرنا، بیان کرد: شرکت «تحقق رویای کشاورزی سبز» در مردادماه سال گذشته در شهر بندرعباس به ثبت رسید و این شرکت از امکانات زیرساختی در دسترس شرکت «فصل پنجم فرح‌بخش» در شیراز و شرکت پودرماهی «متو شهر آفتاب» واقع در استان هرمزگان استفاده کرده است.
افسانه عابدی گفت: شرکت «تحقق رویای کشاورزی سبز» با سرمایه‌گذاری، تهیه مواد اولیه و امکانات از هر ۲شرکت موسس در سال۱۴۰۰ مراحل تحقیق و توسعه محصول کودی را آغاز کرد. وی افزود: هدف از تاسیس شرکت «تحقق رویای کشاورزی سبز»، توسعه کشاورزی پایدار، تولید محصول سالم و تامین امنیت غذایی کشور است.
این محقق در حوزه کشاورزی ارگانیک با اشاره به اینکه هدف از تاسیس این شرکت، توسعه کشاورزی پایدار و جایگزینی کودهای شیمیایی با کودهای ارگانیک است، عنوان کرد: «کود مایع‌ماهی خلیج‌‎فارس» از ضایعات ماهی تولید می‌شود و کاملاً طبیعی و هیدرولیز شده است.
عابدی ادامه داد: این کود حاوی آمینو اسیدهای ضروری برای رشد گیاهان است که به سلامت خاک و محیط‌زیست کمک می‌کند. وی یادآور شد: کودهای شیمیایی در بلندمدت خاک را تخریب و منابع آب را آلوده می‌کند، اما کودماهی که شرکت تحقق رویای کشاورزی سبز تولید می‌کند، کاملاً ارگانیک و بدون مواد شیمیایی مضر است و باعث تحریک رشد ریشه و افزایش جذب مواد مغذی می‌شود و از ضایعات صنعت شیلات تولیدشده به کاهش آلودگی محیط زیست کمک می‌کند.
عضو تیم تحقیقاتی شرکت دانش‌بنیان تحقق رویای کشاورزی سبز اضافه کرد: این کودماهی تولیدشده در باغ‌های پسته کرمان، باغ‌های کیوی شمال، مرکبات جنوب و گلخانه‌های صیفی‌جات استفاده شده و نتایج بسیار خوبی داشته است.
عابدی افزود: کشاورزان از کودماهی استفاده‌شده در این باغ‌ها رضایت داشتند، زیرا هم کیفیت محصولات‌شان بهتر شده و هم هزینه‌های کوددهی کاهش یافته است. وی اظهار کرد: تاکنون حمایت کافی از سوی نهادهای مسئول وجود نداشته و برای احداث کارخانه تولید این کود به سرمایه‌گذاری و تسهیلات نیاز داریم.این محقق حوزه کشاورزی با اشاره به اینکه هنوز فرهنگ استفاده از کودهای ارگانیک در برخی مناطق جا نیفتاده است، گفت: این پروژه می‌تواند الگویی برای کشاورزی پایدار در ایران و حتی صادرات به کشورهای دیگر باشد.
این کارشناس ارشد میکروبیولوژی بیان کرد: امیدواریم با حمایت دولت و سرمایه‌گذاران، کارخانه‌ای در کنار دریا احداث کنیم تا هم تولید را افزایش داده و هم از آلودگی محیط‌زیست جلوگیری شود.
عابدی با بیان اینکه از مسئولان تقاضا داریم از طرح‌های دانش‌بنیان حمایت کنند، افزود: کشاورزی ارگانیک تنها راه نجات خاک و سلامت غذایی است و از همه کشاورزان درخواست دارم به سمت استفاده از کودهای طبیعی در زمین‌ها و باغ‌هایشان بروند.گفتنی است، استان هرمزگان دارای چهارمرکز رشد شامل مرکز رشد جامع، مرکز رشد پزشکی، مرکز رشد میناب، مرکز رشد دانشگاه هرمزگان و ۲۴موسسه است که در مجموع ۸۷۱نفر در این مراکز مشغول به‌کار هستند. میزان فروش تولیدات در مراکز رشد و موسسات شرکت‌های دانش‌بنیان استان هرمزگان، در مجموع ۱۵۳میلیارد و ۲۰۲میلیون ریال بوده است.