printlogo


«روزنامه سرآمد» منتشر می‌کند؛
پهنه خلیج فارس  زیر ذره بین  نیروی دریایی سپاه

ناو پهپادبر شهید باقری چه توانمندی‌هایی دارد؟
​​​​​​​گروه امنیت دریایی- هادی رضایی- رونمایی و الحاق ناو پهپادبر «شهید بهمن باقری» یکی از اتفاقات مهم در حوزه دریایی در سال۱۴۰۳ بود. بر همین اساس، صبح پنجشنبه ۱۸بهمن ماه۱۴۰۳ طی مراسمی با حضور سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح- سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده‌کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی- امیر عزیز نصیرزاده، وزیردفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح- حجت‌الاسلام والمسلمین قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی از مقامات کشوری و لشکری، ناو پهپادبر «شهید بهمن باقری» با دستور رئیس ستادکل نیروهای مسلح به سازمان رزم نیروهای مسلح الحاق شد.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، ناو پهپادبر «شهید بهمن باقری» به‌عنوان یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین ناوهای نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه الحاق شد. این ناو به منظور تقویت توان عملیاتی نیروی دریایی و افزایش قابلیت‌های عملیات دریایی طراحی و ساخته شده است. ناو شهید باقری دارای ۲۴۰متر طول و ۲۱متر ارتفاع است. این شناور مجهز به بالگرد، موشک و پهپاد بوده و دارای آسانسور جابه‌جایی هواگرد است. ناو پهپادبر «شهید بهمن باقری» ظرفیت حمل ۶۰پهپاد و ۳۰شناور موشک‌انداز را دارد. این ناو به موشک‌های کروز سطح به سطح از خانواده نور تجهیز شده و سکوی مجزا برای موشک‌های ضدکشتی تخصیص داده شده است.
آنطور که «مهر» گزارش داده، برد عملیاتی این موشک‌ها بسته به نوع موشک نصب‌شده از ۷۵۰کیلومتر تا ۲هزار کیلومتر متغیر است و قابلیت تهاجمی این کشتی را دوچندان می‌کند. برد ناو شهید بهمن باقری نسبت به شناور شهید مهدوی افزایش یافته و از ۱۹هزار مایل دریایی فراتر رفته است؛ شناور شهید باقری علاوه‌بر داشتن یک ناوگروه در داخل خود، باند پرواز ۱۸۰متری نیز دارد که پهپاد و بالگردها می‌توانند از روی آن حرکت کرده و به پرواز درآیند و در بازگشت هم می‌توانند روی آن بنشینند.

قابلیت تهاجمی چشمگیر ناو شهید بهمن باقری
در کنار عملیات پهپادی و بالگردی، این ناو به موشک‌های کروز سطح به سطح از خانواده نور تجهیز و سکوی مجزا برای موشک‌های ضدکشتی اختصاص داده شده است. برد عملیاتی این موشک‌ها بسته به نوع موشک نصب‌شده از ۷۵۰کیلومتر تا ۲هزار کیلومتر متغیر است و قابلیت تهاجمی این کشتی را دوچندان می‌کند. برد ناو شهید بهمن باقری نسبت به شناور شهید مهدوی افزایش یافته و از ۱۹هزار مایل دریایی فراتر رفته است؛ شناور شهید باقری علاوه‌بر داشتن یک ناوگروه در داخل خود، باند پرواز ۱۸۰متری نیز دارد که هواپیما می‌تواند از روی آن حرکت کرده و به پرواز درآید و در بازگشت هم می‌تواند روی آن بنشیند. شناور جدید به موشک‌های دوربرد مجهز شده و قابلیت‌های متنوعی از جمله گروه‌های رزمی، بیمارستان تخصصی و امکانات ورزشی را داراست. می‌توان گفت ناو پهپادبر شهید باقری نیروی دریایی سپاه با قابلیت حمل انواع پهپادهای رزمی و شناسایی و قابلیت ۲۲هزار مایل دریانوردی، نیروی رزم سپاه را به یک نیروی دریایی اقیانوسی بدل می‌کند.
به گفته فرمانده نیروی دریایی سپاه، این شناور دارای آشیانه‌های مخصوص برای پهپادها و بالگردهاست که می‌تواند یک‌سال در دریا بدون نیاز به بازگشت به ساحل فعالیت کند. همچنین دارای یک مجموعه تجهیزات پیشرفته است که شامل تیم‌های رزم مختلف، تجهیزات جنگ الکترونیک، تیم غواصی، تیم‌های پهپاد موشکی و مجموعه‌های پشتیبانی از جمله بیمارستان تخصصی با ۶تخت بستری، اتاق عمل، آزمایشگاه، داروخانه و حتی زمین چمن مصنوعی برای فعالیت‌های مختلف است. سردار تنگسیری به دیگر قابلیت‌های این شناور اشاره و ابراز کرد: این شناور علاوه‌بر توانایی‌های نظامی، می‌تواند در مواقع ضروری به تأمین معیشت و تأمین خطوط کشتیرانی اقتصادی کشور کمک کند.

قابلیت‌های ناو پهپادبر شهید باقری
ناو «شهید بهمن باقری» دارای قابلیت‌های متنوعی از جمله:
1-حمل و پرتاب پهپادها: این ناو قادر است انواع مختلفی از پهپادها را حمل و پرتاب کند که این ویژگی به افزایش قابلیت‌های شناسایی و نظارتی نیروی دریایی کمک می‌کند.
2-تجهیزات پیشرفته: این ناو به سیستم‌های تسلیحاتی و الکترونیکی مدرن مجهز است که امکان انجام عملیات‌های مختلف را فراهم می‌آورد.
3-عملیات چندمنظوره: این ناو توانایی انجام عملیات‌های مختلف از جمله گشت‌زنی، شناسایی و پشتیبانی از نیروهای سطحی و زیرسطحی را دارد.

بازخوردهای جهانی
الحاق ناو «شهید بهمن باقری» به نیروی دریایی سپاه واکنش‌های مختلفی را در سطح بین‌المللی به همراه داشت:
۱- ایالات متحده آمریکا: مقامات آمریکایی این اقدام را نشانه‌ای از افزایش قدرت نظامی ایران دانسته و آن را تهدیدی برای امنیت منطقه‌ای توصیف کردند. آن‌ها بر لزوم نظارت بیشتر بر فعالیت‌های دریایی ایران تأکید کردند.
۲- کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس: برخی کشورهای عربی، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات‌متحده عربی، نسبت‌به این موضوع ابراز نگرانی کرده و آن را نشانه‌ای از تشدید تنش‌ها در منطقه قلمداد کردند.
۳- روسیه و چین: این دوکشور به‌عنوان حامیان ایران، این اقدام را حق ایران در تقویت نیروهای نظامی خود تلقی کرده و حمایت خود را از حق ایران برای دفاع از منافع ملی‌اش اعلام کردند.
۴- تحلیلگران نظامی: برخی تحلیلگران بر این باورند که الحاق ناو «شهید بهمن باقری» می‌تواند توازن قوا در خلیج‌فارس را تغییر داده و توان عملیاتی ایران را افزایش دهد.
الحاق ناو پهپادبر «شهید بهمن باقری» به نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نشان‌دهنده تلاش ایران برای تقویت توان نظامی خود در دریاها و پاسخگویی به چالش‌های امنیتی منطقه‌ای است. این اقدام همچنین می‌تواند منجربه تغییرات در معادلات امنیتی خلیج‌فارس تنش‌ها شود. با توجه به واکنش‌های بین‌المللی، آینده این ناو و تأثیرات آن بر امنیت دریایی منطقه نیازمند نظارت دقیق و تحلیل مستمر است.
این رونمایی‌ها و الحاق‌ها حاوی این پیام مهم برای دشمنان است که قدرت دفاعی، بازدارندگی و تهاجمی نیرو‌های مسلح ایران- به‌ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی- متناسب با تهدیدات به‌روز است تا آن‌ها در محاسبات خود دچار اشتباه نشوند و هیچ کشوری هم چشم طمع به مرزهای این مرزوبوم نداشته باشد و به گفته سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه اگر دشمنان اشتباه کنند همه این سیستم‌ها روزی که نیاز باشد به اراده رهبر معظم انقلاب و ملت بزرگ ایران و با دستان پر توان عزیزانی که روی ماشه است، فعال خواهد شد.
از طرف دیگر قدرت دفاعی و بازدارندگی ایران برای دوستان و همسایگان پیام صلح و دوستی به همراه دارد که به گفته سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه علیه هیچ‌یک از همسایگان و کشورهای منطقه نیست که نمونه بارز آن هم سفر دریایی ناوگروهی از نیروی دریایی سپاه به کشور همسایه جنوبی امارات عربی متحده است که همه رسانه‌ها و جهان دیدند که این سفر در اوج تحریم، در اوج تهدیدها اتفاق افتاد و چگونه این کشور همسایه از ناوهای سپاه و ارتش استقبال کرد. این نشان برادری اسلامی و همسایگی‌ است که در این مسیر حرکت
 می‌کنیم.