printlogo


«روزنامه سرآمد»گزارش می‌دهد
دود آتشِ بندر رجایی در چشم برخی شرکت‌های بورسی

گروه بازار سرمایه- سمیه ملایی - حادثه انفجار در بندر شهیدرجایی هشداری جدی درخصوص اهمیت ایمنی و مدیریت ریسک در تأسیسات بندری بود. با اجرای دقیق پایش ریسک، نگهداری اصولی مواد خطرناک، ارتقای سطح آموزش پرسنل و تقویت تجهیزات ایمنی می‌توان احتمال بروز حوادث مشابه را به حداقل رساند. توجه به پیشگیری به جای واکنش، کلید ایمن‌سازی بنادر حساس همچون شهیدرجایی است.
به گزارش اقتصاد سرآمد، کارشناسان معتقدند  انفجار بندر شهیدرجایی ناشی از مجموعه‌ای از ضعف‌های سیستماتیک در مدیریت ایمنی و پایش ریسک بود. بنابراین با اجرای صحیح فرآیندهای شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک و تقویت آموزش‌ها و تجهیزات ایمنی می‌توان احتمال بروز حوادث مشابه را به میزان قابل‌توجهی کاهش داد. این اقدامات می‌توانند از بروز فجایع انسانی و اقتصادی جلوگیری کرده و امنیت عملیاتی بندر را تضمین کنند. همچنین نقش بیمه نه‌تنها ابزار مدیریت پیامدهای حادثه است، بلکه بخشی جدایی‌ناپذیر از معماری ایمنی و تاب‌آوری بنادر محسوب می‌شود.
بااین‌حال، حادثه انفجار مهیب رخ‌داده در بندر شهیدرجایی بندرعباس از همان ابتدا موجب نگرانی برخی فعالان اقتصادی در کشور شد. بندر شهیدرجایی یکی از بزرگ‌ترین بنادر اصلی ایران است و نقش بسیار مهمی در حوزه تجارت خارجی برعهده دارد تا جایی که بسیاری از کارشناسان به این بندر لقب «دروازه طلایی تجارت» را داده‌اند. از طرف دیگر، بسیاری از شرکت‌های بورسی فعال در بازار سهام ایران نیز به واسطه فعالیت‌های اقتصادی خود، یا در بندر شهیدرجایی حضور فعالی داشته یا واردات و صادرات صورت‌گرفته در این بندر در میزان تولید و سودآوری آن‌ها تاثیر مستقیم دارد.
بسیاری از شرکت‌های بورسی از همان روزهای ابتدایی وقوع فاجعه انفجار بزرگ در بندر شهیدرجایی نسبت به تاثیرگذاری احتمالی این واقعه تلخ در میزان سودآوری یا شیوه فعالیت‌های خود اقدام به شفاف‌سازی کردند. در ادامه این گزارش، برخی گزارش‌های منتشرشده از سوی این شرکت‌های بورسی درباره میزان تاثیرپذیری از این واقعه تلخ و همچنین راهکار سازمان بورس و بورس اوراق بهادار کشور برای حفاظت از منافع سهامداران در مواجهه با این اتفاق را بررسی می‌کنیم.

کدام شرکت‌های بورسی شفاف‌سازی کردند؟
بررسی گزارش‌های منتشرشده از سوی رسانه‌های فعال در حوزه بازار سرمایه و بورس نشان می‌دهد که پس از حادثه انفجار مهیب بندر شهیدرجایی بندرعباس، حداقل حتاید، حبندر، حکشتی، حسینا، دانا، البرز، وسین و نوین درخصوص آثار انفجار در اسکله شهیدرجایی توضیحاتی ارائه کردند. حتاید اولین شفاف‌سازی را روانه کدال کرد. حتاید بیان داشت، فعالیت تخلیه و بارگیری کانتینر و سایر خدمات در محوطه‌های عملیاتی در اختیار شرکت‌های زیرمجموعه این شرکت مطابق روال سابق در حال انجام است.
حبندر اعلام کرد: در حال حاضر هیچ فعالیتی در اسکله شهیدرجایی نداشته و سانحه انفجار اتفاق افتاده در تاریخ خسارتی به این شرکت وارد ننموده و فعالیت‌های اجرایی این شرکت براساس قرارداد‌های منعقده، کمافی‌السابق در جریان است. حکشتی گفت: کلیه دارایی‌ها و تجهیزات شرکت دارای پوشش بیمه‌ای مناسب هستند و ادامه داد: پس از روشن‌شدن ابعاد کامل موضوع، موارد به‌طور دقیق‌تر اطلاع‌رسانی خواهد شد.
دانا اعلام داشت که در هنگام وقوع حادثه قراردادی با پایانه گمرکی شهیدرجایی نداشته است. این شرکت ادامه داد که با توجه به تنوع فعالیت‌های اقتصادی در پایانه مذکور، وسعت جغرافیایی و گستردگی و دامنه خسارت، امکان پوشش خسارت جزئی برای برخی فعالان اقتصادی، اماکن و خودرو‌های در محل وجود دارد که تاکنون اعلام خسارتی در این خصوص به شرکت اعلام نشده است. 
حسینا که انفجار در دل این شرکت بوده است، بیان داشت: بخشی از محوطه اختصاصی شرکت دچار آسیب شده و در حال حاضر عملیاتی نیست، لیکن سایر محوطه‌ها و سایت‌های شرکت در بندر شهیدرجایی و سایر بنادر بدون هیچ مشکلی در حال ارائه خدمات هستند. فروش محوطه اختصاصی در سال مالی قبل حدود 4درصد از فروش کل شرکت (حدود ۲۴۲میلیارد تومان) را شامل شده و پیش‌بینی سال‌جاری نیز به همین میزان بوده است. 
البرز اعلام کرد: ضمن پیگیری کارشناسان شرکت درخصوص سطح و میزان خسارات وارده، کلیه بیمه نامه‌های صادره دارای پوشش اتکایی متناسب است. البرز همچنین گفت: پس از بررسی‌های کارشناسی و روشن‌شدن ابعاد، شرایط و علت حادثه، باتوجه به ماهیت بیمه‌نامه‌های صادره، میزان خسارت تحت پوشش شرکت بیمه البرز برآورد و آثار احتمالی آن متعاقباً اطلاع‌رسانی خواهد شد.
وسین اظهار داشت که بیمه‌گذار خود شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا را درخصوص رشته‌های بیمه جامع اموال، آتش‌سوزی و ... نزد خود بیمه کرده و این شرکت نیز برحسب رسالت و وظیفه خود نسبت به توزیع ریسک در قالب پوشش اتکایی مناسب با سایر بیمه‌گران داخلی اقدام کرده است. نوین نیز طی اطلاعیه‌ای اعلام داشت: با توجه به بررسی‌های انجام‌شده در رابطه با این حادثه هیچ‌گونه قرارداد بزرگی نداشته است.

بورس چه اقداماتی انجام می‌دهد؟
رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی و خدماتی سازمان بورس و اوراق‌بهادار نیز از اقدامات سازمان بورس برای حفاظت از منافع سهامداران در حادثه رخ‌داده در بندر شهیدرجایی خبر داد. آنطور که رسانه‌ها گزارش دادند، سعید واشقانی‌فراهانی گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار از اولین ساعات انتشار اخبار مربوط به انفجار در بندر شهیدرجایی با 3شرکت «توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، تایدواتر خاورمیانه و کشتیرانی جمهوری اسلامی» که به ارائه خدمات بندری در بندر شهیدرجایی می‌پردازند، مکاتبه کرده و از این شرکت‌ها خواسته تا آثار مالی ناشی از این حادثه را شفاف‌سازی کنند. وی ضمن ابراز همدردی با هموطنان آسیب‌دیده و خانواده‌های جان‌باختگان حادثه انفجار در بندر شهیدرجایی افزود: حادثه در انبارهای کانتینری رخ داده و براساس اطلاعات دریافتی و شفاف‌سازی‌های صورت‌گرفته، تاکنون تنها معادل چهاردرصد از مبلغ کل فروش به شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا خسارت وارد شده است.
واشقانی‌فراهانی از مذاکره سازمان بورس با شرکت‌های بیمه پذیرفته‌شده در بازار سرمایه (بیمه دانا، بیمه آسیا، بیمه البرز و...) خبر داد و اضافه کرد: شرکت‌های بیمه مزبور نیز بلافاصله پس از درخواست سازمان بورس اقدام به شفاف‌سازی درخصوص اثرات مالی این حادثه کردند. او افزود: طبیعتاً اثرات واقعی و مبلغ خسارت وارده به شرکت‌های فعال در حوزه حمل‌ونقل و بیمه پذیرفته‌شده در بازار سرمایه، بعد از مشخص‌شدن علت و ابعاد حادثه توسط ناشران مزبور اعلام خواهد شد. رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی و خدماتی سازمان بورس و اوراق‌ بهادار، در عین حال با این توضیح که حادثه رخ‌داده در بندر شهیدرجایی منجربه بسته‌شدن هیچ نمادی نشده، اعلام کرد: پیگیری‌های مربوطه به‌صورت وِیژه توسط سازمان بورس ادامه خواهد یافت و آثار مالی احتمالی آتی بلافاصله پس از مشخص‌شدن، به اطلاع فعالان بازار سرمایه خواهد رسید.