«روزنامه سرآمد» گزارش میدهد؛
احیای بورس با شعبده شاخصهای کوچک و متوسط
گروه بازار سرمایه- یعقوب شیدایی گماسایی - پایان بورس سومین روز کاری در هفته جاری در حالی رقم خورد که حجم و ارزش معاملات خرد مطلوب بود و نمادهای کوچک و متوسط بازار سهام در روندی مثبت معامله شدند. کارشناسان بازار سرمایه و فعالان بورس معتقدند که در حال حاضر جذابشدن سهام کوچک بازار و چشمک فرصتهای ورود به این سهام، این روزها خودنمایی شاخص هموزن را در برابر شاخص کل بورس بهدنبال داشته است.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، این در حالی است که شاخص کل بورس تحت تاثیر ترس بزرگان بازار از بازگشت ریسکهای سیاسی، این روزها در حال اصلاح است و به سختی افزایشهای کوچکی را تجربه میکند. طی معاملات روز دوشنبه نیز فشار فروش در برخی سهمهای بزرگ بازار، نماگر بورس را از نیمههای راه صعودی بازگرداند و در مسیر نزولی قرار داد. همچنین بررسی عملکرد بورس تهران از ابتدای هفته جاری نشان میدهد که در این روزها شاخص هموزن، عملکرد بهتری نسبت به شاخص کل داشته است.
روز گذشته شاخص کل بورس با رشد 0.1درصدی خود کانال 3میلیونی را حفظ کرد تا سطح 3میلیون و 97هزار واحدی پیش رفت، اما شاخص هموزن با ورود به کانال 946هزار واحدی مجدد رکوردشکنی کرد. همچنین شاخص کل فرابورس هم با اینکه با رکورد یکسال پیش خود همچنان فاصله دارد، ولی روز گذشته یک خیز 0.6درصدی را به همراه داشت و ضمن بازپسگیری کانال 27هزار واحدی، در تراز 27هزار و 198واحد ایستاد. دیروز همچنین سهم نمادهای سبزپوش در نقشه بازار 58درصد بود و تاثیر مثبت نمادهایی مثل پارس و خودرو و وبملت در این رشد 4800واحدی مشهود بود. از طرفی فارس و وغدیر دستانداز این نماگر بورسی بودند. همچنین نماد خودرو بیشترین ورود پول حقیقی را با 93میلیارد تومان داشته است.
بررسیها نشان میدهد که روند دوروزه خروج پول حقیقی متوقف شده و بازارهای خرد شاهد ورود 128میلیاد تومانی و ارزش معاملات 16همتی بوده است. همچنین بانکها پرچمدار ارزش معاملات هستند و در بازار روز دوشنبه با ارزش 1.3همتی معامله شدند و بیشترین ورود پول را در بین صنایع بورسی با مبلغ 162میلیارد تومان به نام خود زدند. در رتبه دوم ارزش معاملات و ورود پول نیز خودروییها قرار دارند و با ارزش 1.1همت و با ورود مبلغ 105میلیارد تومان مواجه شدند.
حجم معاملات خرد سهام نیز در سومین روز کاری بازار سهام در هفته جاری، 43.3میلیارد برگه سهم بود که با ارزش 16میلیارد و 427میلیون تومان دادوستد شد. تراز پول حقیقی در بازار سهام روز دوشنبه مثبت بود و بالغ بر 127میلیارد تومان پول حقیقی وارد سهام، صندوقهای سهامی و حقتقدمها شد. همچنین درحالیکه صندوقهای درآمد ثابت روز گذشته شاهد ورود پول بودند و اونس جهانی طلا رشد کرد، صندوقهای طلا تا این لحظه منفی شدهاند.
دلایل مثبت و منفی بورس
کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار سهام معتقدند که از دلایل مثبت و منفی بازار طی روزهای اخیر تحولات سیاسی و مذاکرات ایران و آمریکا بوده و میتوان از تحولات اقتصادی چانهزنیهای وزیر اقتصاد، حاشیههای انفجار بندرعباس و اثرات اقتصادی آن و همچنین تحولات مهم نرخ دلار نیما، نرخ دلار آزاد، نرخ بهره و در نهایت انتشار گزارشات در سامانه کدال نام برد. به نظر میرسد بازارسرمایه این روزها بر سر یک دوراهی سرنوشتساز قرار گرفته که یکسوی آن توافق و سوی دیگر آن عدمتوافق با غرب است. همچنین نتیجه این مذاکرات میتواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر روند بازار تاثیر بسزایی بگذارد. در حال حاضر تعداد زیادی از سرمایهگذاران و سهامداران بورس، به صورت بسیار محتاطانه سبد دارایی خود را طوری تنظیم کردهاند که ریسک کمتری را متحمل شده تا بتوانند پس از اخبار موثق نسبت به تصمیمگیری و سمتوسودادن هرچه سریعتر به پرتفوی خود اقدامات لازم را انجام دهند. بنابراین یک توئیت و خبر ممکن است روند بازار سرمایه را مثبت یا منفی کند.
بازده مثبت ۷ ابزار سرمایهگذاری بورسی
بازده ۷ابزار سرمایهگذاری بورسی شامل صندوق در صندوقها، صندوقهای سهامی، اهرمی، بازار سهام، صندوقهای مختلط، صندوقهای زعفران و صندوقهایی با درآمد ثابت در هفته گذشته مثبت بوده است. طبق آمارهای مرکز نظارت بر صندوقهای سازمان بورس، در هفته منتهی به 10اردیبهشت 1404، بازده موزون هفتگی صندوق در صندوقها 3.9درصد بود. بازده موزون هفتگی صندوقهای سهامی هم به 2.7درصد رسید. به این ترتیب صندوق در صندوقها و همچنین صندوقهای سهامی در هفته قبل در جمع 5ابزار پربازده سرمایهگذاری قرار گرفتند. در هفته گذشته، بازده موزون هفتگی صندوقهای اهرمی معادل 1.9درصد برآورد شد. ضمن اینکه بازده موزون هفتگی بازار سهام نیز 1.82درصد بود و بازده موزون هفتگی صندوقهای مختلط هم به 1.5درصد رسید. در این دوره بازده موزون هفتگی صندوقهای زعفران 0.6درصد و صندوقهای با درآمد ثابت 0.5درصد بوده است.
نگاهی به ریسکهای بازار سهام
کارشناسان معتقدند که در حال حاضر در صدر ریسکهای ساختاری بازار، همچنان «قیمتگذاری دستوری» بهعنوان مزمنترین تهدید، بهویژه در صنایع کلیدی کشور، نقش مخربی ایفا میکند. این سیاست که طی دهههای گذشته با هدف حمایت از مصرفکننده و کنترل تورم به اجرا درآمده، عملاً منجر به خفگی اقتصادی برخی صنایع و شکلگیری رانتهای گسترده شده است؛ رانتهایی که در قالب بازی باخت-باخت برای تولیدکننده و مصرفکننده واقعی ظاهر شدهاند. تداوم این رویه، نهتنها بازده شرکتها را فرسایش میدهد، بلکه اعتماد عمومی به مکانیسمهای بازار را نیز تضعیف میکند.
بحران ناترازی انرژی که بر صنایع انرژیبر مانند فولاد، سیمان و پتروشیمی فشار مضاعف وارد کرده، یکی از مهمترین عوامل اختلال در پیشبینیپذیری عملکرد شرکتهاست و اثرات آن بهصورت مستقیم در سودآوری شرکتها و تمایل سرمایهگذاران به ورود یا ماندگاری در بازار نمایان است. در کنار این دو عامل، استمرار تحریمهای بینالمللی همچنان هزینههای مبادلاتی بالایی را به شرکتهای صادراتمحور و واردکننده مواد اولیه تحمیل میکند. معاملات با واسطه، تخفیف اجباری در صادرات و محدودیت در انتقال ارز، همگی از عواملی هستند که ضمن کاستن از سودآوری شرکتها، شفافیت اطلاعات مالی را نیز دچار خدشه کردهاند.
در مورد محدودیت دامنه نوسان نیز تجربه نشان داده که مداخلات سنگین و بلندمدت در سازوکارهای طبیعی بازار، اگرچه ممکن است در مقاطعی خاص از رفتارهای هیجانی جلوگیری کند، اما در بلندمدت موجب سرکوب کشف قیمت، قفلشدن نقدشوندگی و بیاعتمادی سرمایهگذاران میشود. بهویژه در سالهای اخیر که نهادهای ناظر امکان بازگرداندن محدودیت دامنه را بهصورت مقطعی یا تصمیم چنددقیقهای دارند، تداوم محدودیت برای مدت طولانی نهتنها توجیه علمی ندارد، بلکه با اصول مدیریت حرفهای بازار در تعارض
است.