printlogo


« روزنامه سرآمد» گزارش می‌دهد؛
کشتی‌های کروز  در راه جزایر ایرانی خلیج‌فارس!

پیشنهاد بازگشت کشتی‌های تفریحی به جزیره کیش روی میز
​​​​​​​گروه گردشگری دریایی- سهیل مرضوی -  موضوع ورود کشتی‌های تفریحی کروز به ایران برای توسعه و رونق گردشگری دریایی در کشور وارد فاز اجرایی شده و آنطور که از صحبت‌های مسئولان مشخص است، برنامه‌ریزی‌های خوبی برای استفاده از این ظرفیت در دریای خزر در شمال کشور و همچنین در خلیج‌فارس و دریای عمان در جنوب ایران شکل گرفته است.
به گزارش روزنامه دریایی اقتصادسرآمد، رونق و شکوفایی گردشگری دریایی یکی از اولویت‌های اعلام‌شده دولت و وزارت میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی است؛ در سند تحول دولت هم در دوبخش به موضوع تحول دریامحور و تحول گردشگری دریایی اشاره شده، اما توسعه گردشگری دریایی نیازمند نقشه راه و احصای محورهای اصلی همکاری در راستای برنامه‌محورشدن آن است که همکاری مستمر دوبخش خصوصی و دولتی را می‌طلبد. تعامل و هماهنگی سطوح مختلف دولت مهم‌ترین رهیافت توسعه گردشگری دریایی است به‌طوری‌که همزمانی که اسناد بالادستی تدوین می‌شود، اقدامات عملیاتی و اجرایی با رویکرد افزایش انگیزه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی تقویت و همزمان پویایی گردشگری دریایی به جریان بیفتد.
گردشگری دریایی در دنیای امروز از جذاب‌ترین و هیجان‌انگیزترین صنعت‌های درآمدزا و اشتغال‌آفرین رو به رشد است و کشورهای بسیاری دنبال توسعه و بهبود آن هستند. در این زمینه ایران با برخورداری از مرزهای آبی در دریای خزر، خلیج‌فارس و دریای عمان یکی از کشورهای با ظرفیت قابل‌توجه در گردشگری دریایی محسوب می‌شود که می‌تواند از آن برای جذب گردشگر داخلی و خارجی بهره ببرد. گردشگری دریایی تنها به تورهای آبی محدود نمی‌شود، بلکه ورزش‌ها و تفریح‌های آبی، غواصی و سایر سرگرمی‌های مرتبط با ساحل و فراساحل همگی در این بسته اقتصادی باید با هم دیده شود و زیرساخت‌های لازم برای توسعه این صنعت پردرآمد و اشتغالزا ایجاد تا جاذبه‌های لازم برای گردشگرانی که به‌دنبال تنوع، آرامش، سرگرمی و نشاط و شادی هستند، فراهم آید.
سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اوایل اردیبهشت‌ماه سال‌جاری از توجه ویژه دولت به سرمایه‌گذاری در گردشگری دریایی نیز سخن گفت و اعلام کرد: کشتی‌های کروز در حال راه‌اندازی در شمال و جنوب کشور هستند و از سرمایه‌گذاران خواسته‌ایم تا در ۲۲۴نقطه شناسایی‌شده در سواحل کشور سرمایه‌گذاری کنند. همچنین امیدوار هستیم با مشوق‌های دولتی و افزایش سرمایه‌گذاری‌ها، شاهد رشد سریع‌تر و مؤثرتر صنعت گردشگری ایران باشیم و تأکید کرد که این روند به‌زودی تأثیرات مثبتی در سطح بین‌المللی خواهد گذاشت.

2فاز برای گردشگری دریایی در خزر
سال گذشته بود که مسئولان سازمان بنادر و دریانوردی و همچنین وزارت گردشگری از مذاکرات گسترده با روسیه برای تسهیل ورود کشتی‌های کروز بزرگ گردشگری به بندر انزلی خبر دادند و ابراز امیدواری کردند که این اقدام می‌تواند مسیری برای جذب گردشگران داخلی و خارجی و رونق گردشگری دریایی باشد. همان زمان اعلام شد که اقدامات ایمنی از جمله لایروبی کانال‌های تالاب انزلی به منظور تسهیل تردد قایق‌های مسافری و افزایش ایمنی گردشگران انجام شده است. مسئولان همچنین از راه‌اندازی خطوط جدید گردشگری و مسافری دریایی در بنادر انزلی، کاسپین و چمخاله خبر داده و تأکید کردند که این پروژه‌ها در دوفاز اجرا خواهند شد؛ فاز اول: راه‌اندازی خطوط گردشگری داخلی بین بنادر استان گیلان و فاز دوم: ایجاد خطوط مسافری بین کشورهای همسایه دریای خزر خواهد بود. مسئولان البته اعلام کردند که این اقدامات علاوه‌بر ایجاد اشتغال، موجب رونق اقتصادی در بنادر شمالی کشور خواهد شد. گردشگری دریایی گیلان با تمرکز بر بنادر مهم این استان، گامی جدی در راستای توسعه اقتصاد دریا محور و جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی محسوب می‌شود.

کیش آماده بازگشت کروزها می‌شود
اواسط آذرماه1401 بود که نخستین کشتی رستوران کروز به نام «رویای دریا» به منظور افزایش جذابیت‌های گردشگری کیش و ارتقای فرهنگ بهره‌مندی از دریا، در بندرگاه تجاری جزیره پهلو گرفت. پس از آن، اما دیگر خبری از پهلوگیری این کشتی‌های عظیم در جزیره کیش نبود. حالا اما آنطور که خبرگزاری‌ها گزارش داده‌اند؛ در نشستی مشترک میان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش و مدیرعامل گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، زمینه‌های گسترش همکاری برای توسعه زیرساخت‌های گردشگری دریایی، بازآفرینی خطوط کروز و سرمایه‌گذاری در ناوگان تفریحی مورد بررسی قرار گرفته است.
محمد کبیری، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در این نشست با تأکید بر ظرفیت‌های منحصربه‌فرد کیش در حوزه گردشگری دریایی، تصریح کرد: توسعه حمل‌ونقل دریایی و احیای خطوط کروز، نه‌تنها یک ضرورت اقتصادی، بلکه بخشی از هویت جزیره کیش است. او افزود: تجربه موفق کروزهای گردشگری در دهه۸۰ و استقبال عمومی از سفرهای دریایی، نشان می‌دهد که زیرساخت و تقاضای لازم برای احیای این مدل سفر در جزیره وجود دارد. کبیری با اشاره به لزوم عبور از مدل درآمدی مبتنی بر فروش زمین گفت: راه نجات کیش در تنوع‌بخشی به مدل‌های اقتصادی و حرکت به‌سوی سرمایه‌گذاری‌های پایدار در حوزه‌هایی همچون حمل‌ونقل هوایی و دریایی است؛ حوزه‌هایی که هم مزیت جغرافیایی دارند، هم اثرگذاری کلان اقتصادی. مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش همچنین پیشنهاد ایجاد خطوط مسافری منظم میان کیش و عسلویه، توسعه ناوگان تفریحی و مشارکت در تأمین ناوگان گردشگری را مطرح و بر آمادگی این سازمان برای تأمین سهم خود از تأمین مالی پروژه‌ها تأکید کرد.
در این نشست سه‌پیشنهاد مشخص برای همکاری مشترک در قالب پروژه‌های دریامحور از سوی سازمان منطقه آزاد کیش مطرح شد که در صورت تأمین مالی مشترک، قابلیت اجرا در سال‌جاری را خواهند داشت. در ادامه، محمدرضا مدرس خیابانی، مدیرعامل گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با استقبال از رویکرد عملیاتی سازمان منطقه آزاد کیش گفت: امروز وقت آن است که از مرحله طرح و جلسات خارج شده و وارد فاز اقدام شویم. ظرفیت کیش برای ایفای نقش در حوزه گردشگری و تجارت دریایی بی‌نظیر بوده و گروه کشتیرانی آماده مشارکت فعال با ناوگان موجود و همچنین توسعه ناوگان جدید در این منطقه است. وی با اشاره به سابقه تعامل گروه کشتیرانی با کیش افزود: همکاری‌های گذشته گاه به دلیل چالش‌های بین‌بخشی به نتیجه نرسید، اما فضای جدید مدیریتی در کیش و رویکرد تسهیل‌گر و توسعه‌محور، این فرصت را ایجاد کرده تا عقب‌ماندگی‌ها جبران شود. مدرس‌خیابانی در پایان تأکید کرد: کیش تنها نقطه‌ای در کشور است که می‌تواند در تمام فصول، مقصد گردشگری دریایی باشد. این ویژگی، آن را به گزینه‌ای ممتاز برای تبدیل‌شدن به الگوی ملی اقتصاد دریا محور بدل کرده است.

کشتی کروز چیست؟
کشتی‌های بزرگی که روی اقیانوس‌ و دریاها مسافران را به تعطیلاتی رویایی می‌برند، با نام کشتی کروز شناخته می‌شوند. این کشتی‌ها مسافران را در سراسر جهان جابه‌جا می‌کنند. برخلاف کشتی‌های اقیانوس‌پیما که مسافران را از نقطه‌ای به نقطه دیگر در اقیانوس می‌برند و هدف‌شان جابه‌جایی مسافر است، کروز لاینرها یا کشتی‌های کروز مسافران را به سفری رفت‌وبرگشتی می‌برند که می‌تواند از یک‌روز تا چندهفته و بیشتر طول بکشد و در بندر مبدا به پایان می‌رسد. در کشتی‌های کروز اولویت با اقامت و سرگرمی درون کشتی است و تمرکز را بر امکانات و راحتی درون کشتی قرار می‌دهند.