«روزنامه سرآمد» گزارش میدهد
«ملت ایران» پیروزجنگ 12روزه
و ناگهان آتشبس میان ایران و رژیم صهیونیستی!
گروه امنیت- سعید قلیچی - 12 روز از آغاز حملات نظامی تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی به خاک جمهوری اسلامی ایران گذشت و حالا به مرور نشانههایی از پایان تنشها و آغاز آتشبس خود را به نمایش گذاشته است. پس از آنکه ایالات متحده آمریکا به دستور دونالد ترامپ به سه سایت هستهای صلحآمیز در خاک ایران حمله هوایی کرد، گمانهزنیها نشان از افزایش تنشها با پاسخ ایران داشت. پاسخ موشکی ایران به پایگاه هوایی العدید در خاک قطر، اما شرایط را به نحو دیگری پیش برد. پس از آن مقامات آمریکایی اعلام کردند که تمایلی به ادامه تنشها با ایران ندارند و تصمیمی برای پاسخ گرفته نشده است. ساعت حوالی 2بامداد روز سهشنبه بود که دونالد ترامپ با انتشار پستی در شبکه اجتماعی تروثسوشال ضمن تشکر از امیر قطر برای «اقداماتش در جهت صلح در منطقه» با حروف درشت نوشت: «تبریک به جهان، حالا هنگام صلح است.» پس از آن همه اتفاقات روی دور تند پیش رفت.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، رئیسجمهور آمریکا علاوهبر پیامی تشکرآمیز از امیر قطر «به خاطر تمام تلاشهایی که برای برقراری صلح در منطقه انجام داده»، با انتشار پستی نیز نوشت: «آتش بس میان ایران و اسرائیل ظرف چندساعت آینده» آغاز خواهد شد. پس از آن، اما یکی از سختترین شبها در تهران پشتسر گذاشته شد. از نقاط مختلف پایتخت صدای انفجار به گوش میرسید و آنطور که برخی شهروندان گزارش دادند، بوی دود و باروت از گوشهوکنار به مشام میرسید. پس از آن موج تایید و تکذیب از سوی رسانههای جهان آغاز شد.
برخی رسانهها گزارش دادند، ترامپ که پیشتر تهدید کرده بود هرگونه پاسخ تلافیجویانه ایران نسبت به نیروها و تاسیسات آمریکایی در منطقه را با واکنشی ویرانگر پاسخ خواهد داد، اکنون - آنطور که به نظر میرسد - یک بار دیگر تلاش دارد راه را برای شکلگیری صلح باز کند. این تغییر - و بهطور جامعتر نحوه مواجهه او با بحران ایران - میتواند دلالت بر این کند که رویکرد او به سیاست خارجی مبتنی بر بهرهوری از تحولات جاری و چرخشهای سریع است. آقای ترامپ از بابت غیرقابل پیشبینی بودن همیشه به خود میبالد. بااینحال، آنچه اکنون روی داده میتواند برای آمریکا و ایران چون یک خروجی از مسیر تنش و رویارویی فراهم کند و به دوکشور اجازه دهد که از تنش نظامی بیشتر پرهیز کنند.
پالس آتشبس از سوی ایران و اسرائیل
حوالی صبح دیروز بود که وزیر امور خارجه کشورمان گفت: در زمان حاضر هیچ «توافقی» در مورد آتشبس یا توقف عملیات نظامی وجود ندارد. سید عباس عراقچی در توئیتی نوشت: همانطور که ایران بارها روشن کرده است؛ اسرائیل جنگ علیه ایران را آغاز کرد، نه بهعکس. وی افزود: در زمان حاضر هیچ «توافقی» در مورد آتشبس یا توقف عملیات نظامی وجود ندارد. بااینحال، مشروط بر اینکه رژیم اسرائیل تجاوز غیرقانونی خود علیه مردم ایران را حداکثر تا ساعت 4صبح بهوقت تهران متوقف کند، ما قصد نداریم پس از آن به واکنش خود ادامه دهیم. عراقچی تصریح کرد: تصمیم نهایی درخصوص توقف عملیات نظامی از سوی ما متعاقباً اتخاذ خواهد شد.
سیدعباسی عراقچی همچنین در توئیت جداگانه دیگر از نیروهای مسلح بهخاطر پاسخ به دشمن تا آخرین لحظه تمجید کرد. وی اضافه کرد: عملیات نظامی نیروهای مسلح قدرتمند ما برای مجازات اسرائیل تا آخرین دقیقه در ساعت 4صبح ادامه یافت. وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد: همراه با همه ایرانیان، من از نیروهای مسلح کشور که آماده دفاع از کشور عزیزمان تا آخرین قطره خون بودهاند و به هر حمله دشمن تا آخرین دقیقه پاسخ دادند، تقدیر میکنم.
پس از آن بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی از موافقت این کشور با آتشبس با جمهوری اسلامی که توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام شد، خبر داد. دفتر نتانیاهو در این رابطه بیانیهای منتشر کرد. طبق این بیانیه، نتانیاهو در این رابطه نشستی با اعضای کابینه، وزیر دفاع و همچنین فرمانده کل ارتش اسرائیل داشت. نتانیاهو همچنین در این بیانیه از دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به خاطر پشتیبانی از اسرائیل در «از میان برداشتن تهدید هستهای ایران» قدردانی کرد.
یک مقام کاخسفید نیز گفت: دونالد ترامپ از امیر قطر خواسته بوده که با میانجیگری، ایران را برای قبول آتشبس راضی کند. این مقام دولت آمریکا گفت همزمان جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا با نخستوزیر قطر برای به نتیجه رساندن آتشبس در تماس بوده است. به گفته این مقام که نامش ذکر نشد، تماس میان آقای ونس، مارکو روبیو و استیو ویتکاف با نمایندگان ایران پس از حمله موشکی عصر دوشنبه این کشور به پایگاه عدید قطر روی داده است.
ادعای نقض آتشبس و تکذیب آن
حوالی ظهر دیروز بود که ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد موشکهایی را که از خاک ایران شلیک شدهاند، رهگیری کرده است. در بیانیه این ارتش آمده بود که سامانههای پدافند هوایی فعال شدهاند و از مردم خواسته شده فورا به پناهگاهها بروند و تا اطلاع ثانوی در آنجا بمانند. جزئیات بیشتری از این حمله موشکی منتشر نشد و ایران نیز تاکنون آن را تایید نکرده است. این تحولات در حالی رخ میدهد که اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود با آتشبس موافقت کرده است. وزیر دفاع اسرائیل، دقایقی پیش در بیانیهای اعلام کرد که به ارتش این کشور دستور داده است «در پاسخ به نقض آتشبس از سوی ایران، با حملاتی شدید اهدافی را در تهران» هدف قرار دهند. این بیانیه پس از آن منتشر شد که ارتش اسرائیل از شلیک موشکهایی از ایران خبر داد و این اقدام را نقض آتشبس دانست.
در پاسخ به این ادعای نادرست رژیم صهیونیستی، رسانههای ایران «شلیک موشک از ایران به سمت سرزمینهای اشغالی پس از تحمیل آتشبس» را «تکذیب» کردند. شورای امنیت ملی ایران در بیانیهای که آن را «تحمیل توقف جنگ به دشمن صهیونی خواند»، گفت: «نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بدون کمترین اعتماد به سخنان و دست به ماشه، آماده پاسخ قاطع و پشیمانکننده به هر عمل تجاوزکارانه دشمن، خواهد بود.» این بیانیه دقایقی پس از آن منتشر شد که اسرائیل گفت ایران آتشبس را نقض کرده است. همچنین ستاد کل نیروهای مسلح ایران شلیک هرگونه موشک در ساعات اخیر به سمت اسرائیل را تکذیب کرد. از طرف دیگر، سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتمالانبیا که مسئولیت پدافند هوایی را در ایران برعهده دارد، اعلام کرد: اسرائیل «تا ساعت ۹صبح امروز (سهشنبه) [به وقت تهران] طی سه مرحله مراکزی از خاک جمهوری اسلامی ایران را مورد تهاجم قرار داد.»
رسانهها نیز گزارش دادند که آتشبس اعلامشده یکجانبه توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از ساعت 10صبح به وقت ایران آغاز شده است. ارتش اسرائیل هم اعلام کرد که ایران حملات موشکی دیگری آغاز کرده است. خبرگزاری فارس اعلام کرد که آتشبس با اسرائیل از ساعت 07:30 به وقت محلی آغاز شده است. خبرگزاری فارس این خبر را در صفحه تلگرام خود با عنوان «آغاز آتشبس» اعلام کرد. در این اطلاعیه آمده بود: پس از اصابت آخرین موشکهای ایران و کشته و زخمیشدن تعداد زیادی از صهیونیستها، قرار شد آتشبس از ساعت 07:30 به وقت تهران آغاز شود.
نقش توان نظامی ایران در 12 روز جنگ
بنیامین نتانیاهو با بیپروایی و تشدید تنشهای حسابنشده، ترامپ و دولتهای جمهوریخواه و دموکرات آمریکا را به جنگهایی کشاند که تنها در خدمت منافع اسرائیل بود، نه آمریکا! این اقدامات پیامدهای فاجعهباری به همراه داشته و توازن قوا را در منطقه بههم زده و عربدهکشی بیمهار را به رسمیت بخشیده است. نگرانی جدی وجود دارد که حمله به تاسیسات هستهای ایران بهویژه مجتمعهای فردو و بوشهر باعث نشت مواد رادیواکتیو و سرایت آن به کشورهای حوزه خلیج فارس شود. بنیامین نتانیاهو، مطابق رسم همیشگیاش طی سهدهه گذشته، با بزرگنمایی خطر دستیابی ایران به سلاح هستهای، پیوسته افکار عمومی را تهییج کرده و این تهدید را برای اسرائیل حیاتی و وجودی جلوه داده است؛ در حالی که همه بهخوبی میدانند خود اسرائیل دستکم ۹۰کلاهک هستهای در زرادخانه دارد، اما افشای این واقعیت همچنان یک تابوی اعلامنشده در عرصه بینالمللی است.
در روزهای گذشته رژیم غاصب صهیونیستی با آغاز حملات ناجوانمردانه به خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران، جنگی تحمیلی علیه ملت ایران را رقم زد. این تجاوز وحشیانه که به قصد تضعیف امنیت و آرامش مردم طراحی شده بود، با واکنش قاطع و مقتدرانه نیروهای مسلح کشورمان مواجه شد. آنچه تا به امروز عامل پیروزی مردم ایران بوده نه موشک و نه تسلیحات، بلکه ایمان مردم و نصرت خدا بوده که از اول انقلاب تاکنون عامل پیروزیهای ما بر استکبار شده است.
برخی معتقدند که در چنین صحنه پیچیده و چندلایهای از بازی قدرت، ایران پیش از هر چیز باید الگوهای رفتاری دونالد ترامپ را بشناسد و از گرفتارشدن در دام اظهارات متناقض او بپرهیزد. ابهامآفرینی هدفمند ترامپ نباید به واکنشهای هیجانی یا محاسبات ناپخته منجر شود. در کنار این شناخت روانشناختی و سیاسی، ایران باید انسجام داخلی را حفظ کرده و دیپلماسی فعالتری در منطقه در پیش بگیرد، بهویژه با کشورهایی چون عمان، قطر، ترکیه و عراق که پیشتر در نقشهای میانجیگر ظاهر شدهاند.
افزون بر این، افزایش هزینههای اقدام نظامی برای ایالات متحده، از طریق تدابیر اقتصادی، اطلاعاتی و امنیتی هدفمند و نه الزاما از مسیر نظامی مستقیم ضرورتی راهبردی است. در نهایت، بهرهگیری از ائتلافهای نرم جهانی و نهادهای بینالمللی میتواند در مهار و تعدیل رفتار آمریکا مؤثر واقع شود، بهویژه اگر این اقدامات در جهت شکلدهی به اجماعی بینالمللی درباره لزوم بازگشت به مسیر مذاکره باشد. در این میان پیگیری حقوقی تخلف آشکار آمریکا به تاسیسات هستهای کشوری که بهطور رسمی عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای است میتواند محمل خوبی برای مقابله با آمریکا و اسرائیل باشد.
نه سازش و نه پذیرش تحمیل
بالاخره پس از ۱۲روز جنگ شبانهروزی اسرائیل و آمریکا با ایران، به نظر میرسد آتشبس برقرار شد و جنگ تحمیلی علیه مردم ایران به ظاهر خاتمه یافت. البته اسرائیل بهدنبال تداوم جنگ بود و به مزدوران خودش وعده تغییر نظام را داده بود و ترامپ هم بهدنبال تسلیم بدون قیدوشرط ایران بود، ولی آنها پس از چند روز جنگ بهخوبی متوجه شدند که همه مردم ایران در برابر تجاوز جنایتکارانه اسرائیل و آمریکا به میهنشان متحد شدهاند و جمهوری اسلامی اجازه پیروزی به دشمن عنود را نخواهد داد. نماد مقاومت و اتحاد مردم با حضور در راهپیماییهای پس از نماز جمعه ۳۰خرداد در همه شهرهای ایران به نمایش گذاشته شد. همچنین بسیاری از ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز علیه اسرائیل واکنش نشان دادند و شاهیهای فاسد مزدور اسرائیل را که بهدنبال تحمیل حکومت استبدادی وابسته به آمریکا و مزدور اسرائیل بودند را نیز افشا کردند.
اسرائیل و آمریکا نیز انتظار داشتند که پس از ترور فرماندهانعالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حمله به پایگاههای پدافند هوایی و مراکز موشکی، ایران قدرت واکنش نخواهد داشت و بلافاصله میدان را به اسرائیل واگذار خواهد کرد، اما واکنش و پاسخ ایران پس از چندساعت و شروع حملات موشکی به اسرائیل نشان داد که ساختار دفاعی ایران همچنان مستحکم است و با از دست دادن فرماندهانش، همچنان قدرت وارد کردن ضربات خود به اهداف مشخص در اسرائیل را دارد. پس از اینکه مشخص شد اسرائیل قادر به شکست ایران نیست، ارتش آمریکا نیز بهطور مستقیم وارد جنگ با ایران شد و با ۱۲۵هواپیمای نظامی در سحرگاه اول تیرماه به تأسیسات هستهای ایران حمله کرد تا صورتمسئله هستهای و موضوع مذاکرات با ایران را حذف کند، اما ایران نهتنها تسلیم نشد، بلکه به مهمترین پایگاه آمریکا در خاورمیانه یعنی پایگاه هوایی العدید در قطر حمله کرد تا نشان دهد که توانایی دفاعیاش برای دفاع از کشور همچنان برقرار است.
به نظر میرسد در جریان ۱۲روز دفاع جمهوری اسلامی در مقابل حملات غیرقانونی و تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی، مقابل جبهه بزرگ دشمنان متشکل از اسرائیل، ناتو و سنتکام، ایران توانست قدرت دفاعی کشور را با تحمیل اراده خود تنها با توان موشکی و کمی پهپادی نشان دهد. بسیاری معتقدند که مقایسه این موفقیت با جنگ6روزه اعراب علیه اسرائیل قابلتوجه است. در این میان انسجام ملی و قدرت اجتماعی تولیدشده در فرصت جنگ، برجستهسازی روایت همراهی و حماسه مردم، شکلگیری وحدت ملی در همه اقشار و اصناف در مقابل دشمن و حمایت عمومی از مجازات متجاوز توصیه میشود.
نکته دارای اهمیت در حال حاضر این است که تصمیم اتخاذشده از سوی عالیترین مقامهای امنیتی، نظامی و دیپلماسی که کشور درباره برقراری آتشبس نباید منشا اختلاف و دوقطبی درون کشور و جریانهای سیاسی و اجتماعی شود. در چنین شرایطی نباید مراقبت از فتنه رسانهای دشمن برای تبدیل کردن این رویداد به روایت پیروزی رژیم صهیونیستی و ضعف ایران را فراموش کرد. در حقیقت آمادگی و قوی بودن نیروهای مسلح ایران برای مقابله تهاجمی با اقدامات احتمالی آتی و مدیریت مواضع چهرهها و جریانهای سیاسی و رسانهای برای حفظ سرمایه اجتماعی تولیدشده در جنگ مورد انتظار
است.