printlogo


«روزنامه سرآمد» گزارش می‌دهد؛
ضدونقیض‌های حمایت دولت از بورس

شاخص‌های بازار سهام برای چهارمین روز متوالی نزولی شد
​​​​​​​گروه بازار سرمایه- بورس تهران همچنان با شتاب در مسیر سقوط به حرکت افت شاخص‌ها ادامه می‌دهد. تعطیلات 9روزه بازار سهام در ایام جنگ میان ایران و رژیم صهیونیستی، هرچند سرعت‌گیر سقوط سرمایه سهامداران بود، اما در روزهای گذشته و با آغاز مجدد فعالیت کاری بورس، روند منفی شاخص‌ها و سهام در بازار سرمایه آغاز شده و همچنان ادامه دارد. ادامه‌دار بودن افت شاخص‌ها طی روزهای گذشته کار را به جایی رسانده است که پس از 4روز، دیروز (سه‌شنبه) زمزمه‌هایی مبنی بر حمایت دولت از بورس تبدیل به یکی از اخبار موردتوجه رسانه‌ها شد.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، همچنین اظهارات ضدونقیضی درباره برنامه عملیاتی دولت برای حمایت از بازار سرمایه شنیده می‌شود. یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران از دستور مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم برای ساماندهی بورس خبر داده است. از طرف دیگر، سیدعلی مدنی‌زاده هرچند تدوین برنامه حمایتی از بورس را از جانب وزارت اقتصاد و دولت تایید کرده است، اما از صحبت‌هایش به نظر می‌رسد که هنوز زمان اجرای این برنامه حمایتی نرسیده است. در کنار تمام این صحبت‌ها، دیروز خبری نیز از قول حجت‌الله صیدی، رئیس سازمان بورس منتشر شد که او اعلام کرده که حمایت تدریجی از سهامداران خرد آغاز شده است.
در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه شاخص کل بورس تهران با ادامه روند سقوط بی‌سابقه روزهای گذشته و با کاهش 57,411واحدی مواجه شد و در سطح 2میلیون و 731هزار واحد ایستاد. شاخص هم‌وزن نیز 9,372واحد افت کرد و به 861هزار واحد رسید که نشان‌دهنده فشار فروش سنگین در کلیت بازار است. همچنین ارزش معاملات خرد بورس دیروز به حدود 14هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به روزهای گذشته حجم قابل‌توجهی را نشان می‌دهد.
بیشترین تأثیر منفی بر شاخص کل روز سه‌شنبه مربوط به نمادهای فارس (صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس) با 6,957واحد تأثیر منفی، فملی (ملی صنایع مس ایران) با 5,970واحد، شستا (شرکت سرمایه‌گذاری تامین‌اجتماعی) با 4,506واحد، پارسان (نفت و گاز پارسیان) با 2,624واحد، وامید (گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید) با 2,447واحد، کگل (صنعتی و معدنی گل‌گهر) با 2,017واحد بوده است. روند بازار دیروز نشان از فضای شدیداً منفی و بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران داشت که منجربه فشار فروش گسترده و ریزش شدید شاخص‌ها شد.

دستور رئیس‌جمهور برای ساماندهی بورس
در سه‌روز ابتدایی آغاز معاملات بازار سهام پس از ازسرگیری معاملات بورس، شاخص کل بورس حدود 6.57‌درصد ریزش داشت و روز دوشنبه نماگر اصلی بازار سرمایه کانال 2میلیون و 800هزار واحد را از دست داد. از سوی دیگر، حقیقی‏‌ها نیز به‌واسطه ریسک‏های سیاسی، حدود 5همت پول از گردونه معاملات سهام خارج کردند که این میزان از سوم شهریور99 بی‏‌سابقه بوده است. فشار فروش هیجانی، کنار عدم‌برنامه‌‌ریزی مؤثر برای بازگشایی بازار سرمایه توسط سازمان بورس، از جمله نبود حمایت‌‌های مالی کافی و مدیریت ضعیف دامنه نوسان، به تشدید بحران این روزهای بازار سهام منجر شده است.
این در شرایطی است که به‌باور کارشناسان در حالی‌که زیرساخت‌‌های اقتصادی کشور آسیب چندانی را متحمل نشدند، نبود شفافیت و ارتباط با فعالان بازار، به سردرگمی سهامداران دامن زده است، ازاین‌رو بازسازی اعتماد سهامداران خرد و ایجاد ثبات در بازار، نیازمند اقدامات فوری و هماهنگ دولت و نهادهای مالی است که باید بیش از گذشته به بازار روانه شود. در این راستا محمدرضا بهرامن با اشاره به دیدار هیات‌رئیسه اتاق ایران با رئیس‌جمهور و وزرای صنعت، اقتصاد و کار، رئیس بانک مرکزی و رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور، گفت: طراحی بسته حمایتی برای شرکت‌های صنعتی جهت جبران شوک‌های وارده ناشی از جنگ تحمیلی 12روزه، جامع است و می‌تواند برای بخش تولید راهگشا باشد. نایب‌رئیس اتاق ایران افزود: با تبادل‌نظر درباره ساماندهی بورس، امید می‌رود در روزهای آینده تمهیدات لازم برای کنترل‌های روانی و تخصصی دیده شود تا صاحبان سرمایه آسیب نبینند.

برنامه وزیر اقتصاد برای حمایت از بورس
سیدعلی مدنی‌زاده، وزیر امور اقتصادی و دارایی روز سه‌شنبه و در حاشیه بازدید از گمرک غرب تهران در جمع خبرنگاران به تشریح موضع دولت درباره وضعیت بازار سرمایه پرداخت و اعلام کرد که بسته‌های حمایتی در دست تدوین و بررسی است. وی با بیان اینکه در نخستین گام، کمیته‌های اقتصادی دولت در وزارت اقتصاد تشکیل شده‌اند، افزود: پیشنهادهایی برای ارائه بسته‌های حمایتی و برنامه‌ریزی نسبت به شرایط فعلی بازار سرمایه تدوین شده که در حال بررسی است. مدنی‌زاده با تأکید بر فضای پرریسک و ناپایدار بازار گفت: در حال حاضر شرایطی از نااطمینانی در بازار سرمایه حاکم است و همین مسئله باعث می‌شود اقدامات سیاست‌گذاری نیز قطعی نباشد و به‌طور مداوم براساس شرایط بازار تنظیم شود. وزیر اقتصاد در ادامه اشاره کرد که بسته‌های حمایتی دولت شامل حمایت‌های بودجه‌ای و تخصیص خط اعتباری از سوی بانک مرکزی خواهد بود و بخش‌هایی از آن نیز مرتبط با وظایف بانک‌ها و اقدامات حمایتی آن‌هاست. وی تصریح کرد: جزئیات این بسته‌ها پس از نهایی‌شدن در دولت اعلام خواهد شد. مدنی‌زاده در پایان خاطرنشان کرد: تلاش دولت بر این است که وضعیت بازار را به‌صورت مستمر رصد کند و به محض اینکه ضرورت اجرای بسته‌های حمایتی احساس شود، اقدامات لازم انجام خواهد
 شد.
آغاز حمایت تدریجی از سهامداران خُرد
روز گذشته نیز به گفته پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه، حجت‌الله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: ماموریت ما در جنگ ۱۲روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم ایران حفاظت از دارایی‌های سهامداران بود. وی با بیان اینکه در شرایط فعلی مراقبت می‌کنیم تا معاملات به صورت منصفانه انجام شود، اعلام کرد: تلاش و تاکید داریم نقدشوندگی بازار افزایش یابد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه در زمان بحران و جنگ مهم این است که اصل سرمایه سهامداران حفظ شود، افزود: در دوره جنگ اخیر براساس مصوبات هیات‌مدیره سازمان بورس و شورای‌عالی بورس، معاملات سهام و صندوق‌های مبتنی بر سهام تعطیل شد، ولی چون برخی دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها به نقدینگی نیاز داشتند، واحدهای سرمایه‌گذاری «صندوق‌های با درآمد ثابت» قابل معامله بود و پس از اعلام توقف جنگ نیز ما به سمت بازگشایی بازار سهام حرکت کردیم.
صیدی تاکید کرد: ریزش سهام در شرایط جنگی امری طبیعی است. در شرایط مشابه و در قالب جنگ روسیه و اوکراین، بورس مسکو ۲۰روز و بورس اوکراین هم بیشتر از این روزها تعطیل بود و پس از بازگشایی، بورس مسکو با ۲۰ و بورس اوکراین نیز با ۴۰درصد کاهش مواجه شد. طبیعی است که در این شرایط صف عرضه بیشتر از صف تقاضا باشد. البته مهم این است که نقدشوندگی سهام حفظ شود تا ما به یک شرایط عادی دست پیدا کرده و بازار به حالت تعادل برسد. وی با بیان اینکه حتما تلاش خواهیم کرد تا بورس روند متعادل و منصفانه‌ای را طی کند، یادآور شد: تلاش داریم تا سهامدارانی که قصد خرید و فروش دارند در یک فضای شفاف بتوانند به فعالیت بپردازند.
صیدی با بیان اینکه بورس تهران، فرابورس، بورس‌کالا و بورس انرژی فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و ما امیدواریم فضا بهتر و معاملات بیشتر شود، تاکید کرد: اگر دشمن خیال تهاجم دیگری به سرش بزند و شرایط به اضطرار بازگردد، به حسب اقتضای شرایط حتما تصمیمات دیگری اتخاذ خواهد شد تا صیانت بیشتری از بورس صورت گیرد. رئیس سازمان بورس همچنین با اشاره به حمایت از سهامداران خرد در این بازار تاکید کرد: این حمایت به صورت تدریجی است و به صورت یکجا قابل تحقق نیست.