printlogo


«روزنامه سرآمد» گزارش می‌دهد؛
دوربرگردان بورس  به مسیر صعود

تزریق 60همت از سوی بانک مرکزی شاخص‌ها را سبز کرد
​​​​​​​گروه بازار سرمایه - محمد کیان اسماعیلی نژاد- به دنبال تزریق ۶۰هزار میلیارد تومان توسط بانک مرکزی به بازار سرمایه، این بازار پس از پنج افت متوالی سرانجام روز گذشته (دوشنبه 16تیرماه) سبزپوش شد و شاخص کل ضمن افزایش بیش از ۱۹هزار واحد و رسیدن به رقم دو میلیون و ۷۰۹هزار واحد، کانال ۲.۷میلیون را که چهارشنبه قبل از دست داده بود، مجددا تصاحب کرد. چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هماهنگی بانک مرکزی و سازمان بورس بود که خط ۶۰همتی برای ثبات بازار سرمایه تخصیص پیدا کرد. آنطور که رسانه‌های بورسی اعلام کرده‌اند، این رقم در قالب بازارگردانی سهام بانک‌ها و گروه‌های زیرمجموعه شبکه بانکی، تامین مالی صندوق تثبیت، صندوق توسعه ملی و تامین مالی سازمان بورس با خرید اوراق تبعی بازار سرمایه به بورس تخصیص یافته است. حالا تاثیر این تزریق در بازار سهام خود را به صورت سبز شدن شاخص‌ها به نمایش گذاشته است.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، در پی تامین مالی صورت گرفته از سوی بانک مرکزی و شبکه بانکی، روز دوشنبه و در اولین روز کاری هفته جاری پس از تعطیلات، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۱۹هزار و ۷۰۹واحد رشد کرد و به رقم دو میلیون و ۷۰۹هزار و ۵۰۶واحد رسید. این در حالی است که از ابتدای هفته گذشته که بازار سهام پس از جنگ ۱۲روزه ایران و رژیم صهیونیستی بازگشایی شد، این بازار روند کاهشی داشت؛ به طوری که روز طی پنج‌روز کاری از کانال ۲.۹میلیون واحد وارد کانال ۲.۶میلیون شد، اما امروز مجددا کانال ۲.۷میلیون را پس گرفت. روز گذشته همچنین شاخص هم‌وزن اما ۸۹۱واحد کاهش داشت و در عدد ۸۴۶هزار و ۱۱۵واحد ایستاد.
بررسی گزارش‌های منتشر شده از بازار سهام در روز دوشنبه نشان می‌دهد که تعداد خریداران بورس به بیش از ۶۳هزار نفر رسید و به طور کلی بازار ۰.۷۴درصد افزایش داشت. همچنین روز گذشته ۴۸۴هزار فقره معامله به ارزش حدود ۱۳هزار میلیارد تومان در بازار سهام انجام شد. دیروز همچنین نمادهای فملی، فولاد و وبملت بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس داشتند. از نمادهای پرتراکنش نیز می‌توان به خساپا، وبملت و ولنوین اشاره کرد. روز دوشنبه شاخص فرابورس ایران هم افزایش ۹۶واحد را تجربه کرد و به ۲۴هزار و ۸۶۳واحد رسید. تعداد معاملات امروز فرابورس ۳۳۵هزار فقره و ارزش آن ۷۷۹۷میلیارد تومان بود. مارون، آریا و آریان بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص فرابورس داشتند. رپویا، نان و مهر نیز از نمادهای پرتراکنش فرابورس بودند.

جزئیات جدید بسته حمایت از بازار سرمایه
در همین حال آنطور که روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده است، محمدگودرزی، مدیرعامل بورس تهران با اشاره به برگزاری جلسات بورس و ارکان برای حرکت به سمت تثبیت بازار، گفت: تداوم حمایت مستقیم از سهام، بهبود مدیریت سبدها و صندوق‌ها، استفاده از ابزار مشتقه‌ای مانند اوراق تبعی و اختیار معامله و اصلاح برخی مقررات، بخشی از بسته تثبیت و رونق بازار است. وی افزود: نقش‌آفرینی فعالان بازار، ارکان و نهادها و همکاری بازار پول و بازار سرمایه، حرکت بورس به سمت تعادل را پس از جنگ ۱۲روزه سرعت بخشید که جلوه‌ای از آن را در روزهای پایانی هفته گذشته دیدیم. این مقام مسئول همچنین خاطرنشان‌کرد: در دوران جنگ، اولویت اصلی حفاظت از دارایی‌های سهام‌داران بود. در هفته‌ گذشته، نقدشوندگی اولویت داشت و اکنون نوبت ثبات است. گودرزی ادامه‌داد: در چهار روز گذشته جلسات سازمان بورس با ارکان، صاحب‌نظران و فعالان بازار، زمینه حرکت به سوی تثبیت تعادل و نقدشوندگی را فراهم آورده است؛ به عبارت دیگر، با تثبیت تعادل ایجادشده در روزهای آینده، بازار آمادگی ورود به فاز رونق را پیدا می‌کند. مدیرعامل بورس تهران از نهایی شدن نسخه‌ جدید بسته‌ تثبیت بازار خبر داد و اظهار داشت: تداوم حمایت مستقیم از سهام، بهبود مدیریت سبدها و صندوق‌ها، استفاده از ابزار مشتقه‌ای مانند اوراق تبعی و اختیار معامله و اصلاح برخی مقررات، بخشی از بسته تثبیت و رونق بازار است.

جزئیات حمایت بانک‌ها از بورس
محمد شیریجیان، معاون بانک مرکزی با اشاره به انجام بخشی از حمایت‌ها از بورس به صورت مستقیم از سوی بانک‌ها، گفت: این حمایت‌ها در قالب بازارگردانی اوراق و سهام بانک‌ها و شرکت‌های زیرمجموعه صورت می‌گیرد. وی افزود: حمایت‌های غیرمستقیم شامل بسته ۶۰هزار میلیارد تومانی است که به تصویب رسید. این بسته شامل تأمین مالی صندوق تثبیت و توسعه است و به تأمین مالی سازمان بورس و خرید اوراق تبعی بازار سرمایه کمک می‌کند. این اقدامات می‌تواند نقش مؤثری در بازارسازی و بازارگردانی اوراق دولت و سهام بازار سرمایه ایفا کند. شیرجیان همچنین ادامه داد: سیاست‌های پولی اتخاذشده توسط بانک مرکزی اثر قابل توجهی بر عمق بازار بین بانکی داشت و حجم آن از ۸۳هزار میلیارد تومان در انتهای سال گذشته به ۳۲۱هزار میلیارد تومان افزایش یافت که نشان‌دهنده چهار برابر شدن این حجم است. این افزایش می‌تواند در کنترل نرخ سود در بازار بین بانکی و نرخ سود اوراق دولتی مؤثر باشد و کمک قابل توجهی به بازار سرمایه کند.

سایه ریسک‌های سیستماتیک بر بورس
در همین ارتباط امیرعباس باقری، کارشناس بازار سهام در گفتگویی با اکوایران گفت: بازار سرمایه روز دوشنبه با وجود نوسانات پراکنده، نسبت به هفته گذشته عملکرد بهتری را به نمایش گذاشت؛ اگرچه همچنان نشانه‌هایی از ضعف در بدنه‌ اصلی بازار به چشم می‌خورد، اما در برخی گروه‌ها روز معاملاتی امیدوارکننده‌تری را شاهد بودیم. وی در ادامه افزود: نکته منفی دیروز صندوق‌های اهرمی بودند که همچنان در رکودی عمیق به‌سر می‌برند و باید چاره‌ای برایشان تدبیر کرد؛ با این حال، گروه بانکی توانست با ثبت معاملات مثبت، روز نسبتا موفقی را پشت سر بگذارد. از سوی دیگر، گروه خودرویی نیز عملکردی مثبت داشت و معاملات روان‌تری را تجربه کرد. این فعال بازار سهام تصریح کرد: با وجود این، کلیت بازار همچنان تمایل به ‌سمت منفی دارد و ریسک‌های سیستماتیک بر رفتار معامله‌گران سایه انداخته‌اند. هرچند برخی نمادها در مسیر مثبت قرار گرفتند، اما بازار همچنان نتوانسته حرکت صعودی یکپارچه‌ای را شکل دهد. وی بیان کرد: برای روز سه شنبه نیز می‌توان بر پایه شرایط فعلی و در نبود تحولات سیاسی خاص، نسبتا مثبت ارزیابی کرد. همچنین انتظار می‌رود شاهد بهبود نسبی در ارزش معاملات در گروه‌های بانکی، فولادی و پتروشیمی باشیم. این تحلیلگر بازار سرمایه در پایان گفت: به نظر می‌رسد بازار به دنبال یک محرک مثبت برای خروج از فاز انتظار است و اگر خبر ناگهانی یا شوک سیاسی خاصی منتشر نشود، روزهای آینده می‌تواند شرایط بهتری برای کلیت بازار باشد.