printlogo


«سرآمد» گزارش می‌دهد؛
ایمن‌سازی راههای مواصلاتی اربعین در دستور کار 

اصلاح 34نقطه حادثه‌خیز در محورهای مواصلاتی منتهی به مرزها

​​​​​​​گروه حمل‌ونقل- امید عباسی- در حالی‌که شمارش معکوس برای آغاز سفرهای میلیونی زائران اربعین حسینی آغاز شده، مجموعه وزارت راه و شهرسازی، معاونت‌ها و شرکت‌های مرتبط با خدمات حمل‌ونقل، با بسته‌ای از اقدامات ویژه، از افزایش ظرفیت ناوگان هوایی و ریلی گرفته تا توسعه زیرساخت‌های جاده‌ای و بهسازی مسیرهای منتهی به مرزها، کوشیده‌اند چالش‌های احتمالی را شناسایی کرده و شرایط را برای عبور روان و ایمن میلیون‌ها زائر تسهیل کنند.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، برگزاری جلسات مختلف برای هماهنگی تمامی امور مرتبط با حمل‌ونقل جاده‌ای، ریلی و هوایی خبر می‌دهد که مسئولان بخش‌های مختلف حمل‌ونقل کشور همسویی بی‌سابقه‌ای برای ایجاد ظرفیت جابه‌جایی بیش از ۴میلیون زائر از مرزهای ایرانی را به نمایش خواهند گذاشت؛ ظرفیتی که با پیش‌بینی دقیق سهم هرکدام از شیوه‌های حمل‌ونقل و تمرکز بر ارتقای ایمنی، تسهیل تردد و رفاه کاروان‌ها در مسیرهای منتهی به مرزهای مهران، شلمچه، خسروی و چذابه و همچنین آماده‌سازی ایستگاه‌های مهم ریلی و جاده‌ای، در پی پاسخگویی به نیاز فزاینده اجتماعی و مذهبی کشور است.
برخی پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در اربعین امسال، حدود چهارمیلیون زائر از جاده‌های کشور به سوی مرز جابه‌جا می‌شوند. آنطور که مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده‌اند، طبق مطالعات انجام‌شده پیش‌بینی می‌شود که در اربعین امسال حدود ۹۰۰هزار زائر با اتوبوس، ۲میلیون ۴۰۰هزار زائر با خودروی شخصی، ۲۹۶هزار زائر با حمل‌ونقل هوایی و ۳۵۶هزار نفر با قطار جابه‌جا شوند. همچنین حمل‌ونقل دریایی نیز برای جابه‌جایی زائران از بندر خرمشهر به بندر بصره پیش‌بینی شده است.

اصلاح هندسی نقاط حادثه‌خیز و بهسازی محورهای مواصلاتی
آنطور که مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده‌اند، به منظور ایمن‌سازی محورهای مواصلاتی کشور، بهسازی و روکش آسفالت در ۱۲۷۱کیلومتر از محورهای منتهی به مرزهای اربعینی انجام شده است. براساس گزارش‌های منتشرشده، تاکنون ۵۴۳کیلومتر عملیات آسفالت تقویتی، ۱۸۱کیلومتر آسفالت حفاظتی و ۵۴۷کیلومتر لکه‌گیری در مسیرهای اربعینی هفت استان کشور اجرا شده است که به ترتیب ۹۳درصد، ۵۰درصد و ۱۵۰درصد از میزان برنامه تحقق یافته است. این اقدامات در چارچوب طرح آمادگی و ارتقای زیرساخت‌های راهداری ویژه اربعین حسینی در حال انجام است و تلاش می‌شود زمینه‌ ایمنی، تسهیل در تردد و رفاه زائران اربعین حسینی فراهم شود.
اروجعلی علیزاده، معاون راهداری سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای از اصلاح ۳۴نقطه پرحادثه در محورهای مواصلاتی منتهی به مرزهای اربعینی کشور خبر داد. براساس گفته‌های او؛ از مجموع ۳۸نقطه پرحادثه مصوب کمیسیون ایمنی راه‌های کشور در محورهای مواصلاتی منتهی به مرزهای اربعینی، تاکنون ۳۴نقطه اصلاح شده است. همچنین عملیات اصلاح چهارنقطه پرحادثه باقیمانده‌ در محورهای اربعینی از مجموع ۳۸نقطه یادشده، با میانگین پیشرفت فیزیکی ۷۰درصدی در حال اجرا بوده و تلاش می‌شود تا ایام اربعین حسینی سال‌جاری به اتمام برسد.
به منظور ایمن‌سازی محورهای اربعینی نیز عملیات خط‌کشی یک‌هزار و ۵۰۰کیلومتر از مسیرهای استان‌های آذربایجان‌غربی، ۲هزار کیلومتر در محورهای منتهی به مرزهای میرجاوه و ریمدان، سه‌هزار کیلومتر در مسیرهای اربعینی استان خوزستان، یک‌هزار و ۸۰۰کیلومتر در مسیر پایانه مرزی باشماق، ۲هزار و ۲۰۰کیلومتر در محورهای متصل به مرز خسروی و یک‌هزار کیلومتر در جاده‌های منتهی به مرز شهید سلیمانی (مهران) به سرانجام رسیده است.

سیمای ناوگان حمل‌ونقل زمینی، هوایی و ریلی در اربعین
قربانی، سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی در همین ارتباط سهم مرز مهران در هنگام رفت زائران در ایام اربعین را ۶۰درصد و زمان برگشت را ۷۰درصد عنوان کرد. تعداد ناوگان زمینی موردنیاز برای روزهای اوج در هر روز ۷۷۰۰دستگاه عنوان شده است. در چنین شرایطی با توجه به ۶هزار و ۵۰۰دستگاه ناوگان موجود، اقدامات خاصی برای تامین ناوگان مانند در نظر گرفتن سهمیه ناوگان برای هر وزارتخانه که به مدت ۷روز برای خدمت‌رسانی به زائران و نیز امکان تجدیدنظر در کارت هوشمند رانندگان این اتوبوس‌ها طی این مدت پیش‌بینی شده است.
طبق هماهنگی به‌عمل‌آمده با سازمان هواپیمایی کشوری، پیش‌فروش بلیت پروازهای ویژه اربعین از ۲۵تیرماه آغاز می‌شود. براساس اعلام حسین خانلری، مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما)، فروش چارتری بلیت پروازهای هما به‌طور کامل از تاریخ ۱۳ تا ۲۶مرداد و قبل و بعد از آن ممنوع است. همچنین طبق برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته برای مقاصد کرمانشاه، ایلام و اهواز، از استان‌های شرقی مانند خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و بیرجند پروازهای فوق‌العاده در نظر گرفته شده است.
بسیاری از خبرها از آغاز پیش‌فروش بلیت قطارهای ویژه اربعین از ۲۴تیرماه حکایت دارند و براساس اظهارات مسئولان شرکت راه‌آهن ۴۵۰هزار نفرصندلی برای ایام پیش‌بینی شده است. میرحسین موسوی، قائم‌مقام مدیرعامل شرکت راه‌آهن نیز از راه‌اندازی قطارهای فوق‌العاده به مقاصد خرمشهر، کرمانشاه و همدان‌ خبر داد و گفت: ظرفیت صندلی ایجادی قطارهای اربعین۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته ۱۵درصد افزایش یافته و برای این ایام ۴۵۰هزار نفر صندلی پیش‌بینی شده است. او در ادامه بیان کرد: با تلاش همکاران در ستاد و مناطق، ایستگاه‌های مبدأ و مقصد، تجهیز و بهسازی و بازسازی شده‌اند و پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی سکو در ایستگاه شلمچه در آینده نزدیک آماده می‌شود.

به دنبال برگزاری مراسم اربعین ایمن و آسان
با توجه به وسعت برنامه‌ریزی‌ها و تعدد اقدامات انجام‌شده در حوزه حمل‌ونقل جاده‌ای، ریلی و هوایی، آشکار است که وزارت راه و شهرسازی امسال با رویکردی جامع‌تر و هم‌افزاتر نسبت به سال‌های گذشته تلاش دارد تا پاسخگوی موج عظیم زائران اربعین باشد. هماهنگی میان بخش‌های مختلف حمل‌ونقلی، از افزایش ظرفیت پروازی و قطارهای فوق‌العاده تا بهسازی گسترده مسیرهای جاده‌ای و تجهیز ایستگاه‌های مرزی، نشان‌دهنده عزم جدی برای ارتقای راحتی، ایمنی و تسهیل تردد میلیون‌ها زائر است. موفقیت نهایی این برنامه‌ها وابسته به اجرای دقیق و بدون تاخیر مصوبات، نظارت پیوسته بر روند خدمت‌رسانی در پیک‌های رفت و بازگشت و همچنین مدیریت هوشمندانه بحران‌های احتمالی در مسیرهاست. تجارب سال‌های گذشته نشان می‌دهد کوچک‌ترین نقص در حلقه‌های اجرایی یا ناهماهنگی دستگاه‌ها می‌تواند موجب ایجاد نارضایتی و تراکم غیرمنتظره زائران شود.