«سرآمد» گزارش میدهد؛
کشتی ایرانی ناجی دهها مهاجر شناور در مدیترانه
مدیترانه مرکزی همچنان در صدر مرگبارترین گذرگاه مهاجران در جهان
گروه دریاپایه- طی عملیاتی بیسابقه شناور کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران دهها پناهجو را از خطر غرقشدگی و مرگ نجات داد. این پناهجویان در مسیر دریایی مدیترانه به اروپا که یکی از مرگبارترین مسیرهای مهاجرت در جهان است، شناور بودند. هرساله صدها نفر از پناهجویان و مهاجران از کشورهای مختلف، بهویژه از شمال آفریقا و خاورمیانه، سعی دارند از طریق این مسیر خطرناک دریایی خود را به اروپا برسانند. این مسیر بین شمال آفریقا (لیبی و تونس) و ایتالیا و مالت قرار دارد و مرگبارترین مسیر شناخته شده است. طبق برخی بررسیهای بینالمللی انجامشده ۸۰درصد از مرگومیرها و ناپدیدشدگان در دریای مدیترانه مربوط به پناهجویان و مهاجرانی است که از طریق این مسیر در حال تردد به سوی اروپا بودهاند.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، روز و هفتهای نیست که خبر غرقشدن قایق پناهجویان در پهنه دریای مدیترانه و در مسیر رسیدن به سواحل اروپا مخابره نشود؛ حوادثی که گاه تصاویر دلخراش آن برای مدتها از یاد نمیرود. گزارشهای مختلف حاکی از آن است که پناهجویان در راه رسیدن به اروپا جان خود را از دست میدهند، زیرا عملا هیچ راه امنی برای آنها در جهت رسیدن به امنیت و حفاظت وجود ندارد.
این در حالی است که همه مردم حق درخواست پناهندگی و بررسی فردی درخواستهای پناهندگی خود را براساس با کنوانسیون پناهندگان و منشور حقوق اساسی اتحادیه اروپا، دارند. کنوانسیون پناهندگان به صراحت به رسمیت میشناسد که پناهندگان ممکن است مجبور شوند بهطور نامنظم وارد یک کشور برای دریافت حمایت
شوند.
کشتیرانی جمهوری اسلامی، فرشته
نجات پناهجویان
در یک عملیات انساندوستانه، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران دهها پناهجوی سودانی را که در دریای مدیترانه در معرض غرقشدگی بودند، نجات داد. این پناهجویان سوار بر یک شناور کوچک بودند که دچار سانحه شده بود. کشتی کانتینری ایران که در محل حادثه حضور داشت، بلافاصله وارد عمل شد و این افراد را نجات داد.
آنطور که روابط عمومی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در گزارشی اعلام کرده است، هفته گذشته و در دریای مدیترانه شناور کانتینری کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران دهها پناهجوی سودانی را از خطر مرگ حتمی نجات داد. براساس این گزارش، شناور کوچکی حامل ۷۳نفر پناهجوی سودانی که از مبدأ نامشخصی در شمال آفریقا به سمت مقصدی در اروپا در حال حرکت بود، دچار سانحه شده و همه مسافران آن در معرض غرقشدن قرار گرفته بودند که با کمک بهموقع کشتی کانتینری کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران -که در محل حادثه در حال تردد بود- از مرگ نجات یافتند.
این عملیات توسط یک شناور کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران انجام شد و به گفته فرمانده کشتی، این عملیات «دشوار و بیسابقه» بوده است. این گزارش همچنین میافزاید که پس از انجام اقدامات اولیه پزشکی و مراقبتی، پناهجویان در بندر پورتسعید مصر به مقامات ذیربط تحویل داده شدند تا مراحل قانونی و حمایتی برای آنها صورت گیرد. این اقدام به عنوان نمونهای از تعهد کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به حفظ جان انسانها در آبهای بینالمللی موردتوجه قرار گرفته است.
آماری از غرق شدگی پناهجویان
در آبهای جهان
اواسط فروردینماه سالجاری بود که سازمان بینالمللی مهاجرت در گزارشی اعلام کرد که ۶۳هزار نفر طی 10سال در مسیرهای مهاجرت جان باخته یا ناپدید شدهاند. این گزارش نشان میدهد که در فاصله بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳، از ۶۳هزار نفر جانباخته یا ناپدیدشده در مسیرهای مهاجرت در سراسر جهان، بیش از ۲۸هزار مورد آن تنها مربوط به دریای مدیترانه بوده است. سازمان بینالمللی مهاجرت در گزارش 10ساله خود با ذکر این اطلاعات گفته که باوجود خطرات جانی، برخی مهاجران هنوز هم برای گذر از مدیترانه به آب میزنند. خورخه گالیندو، سخنگوی سازمان بینالمللی مهاجرت همان زمان در توضیح علت این پدیده گفته بود: «دلایل پرشمار است. علت بیش از ۶۰درصد موارد مرگومیر ثبتشده در این گزارش غرقشدن بوده است. تنها در دریای مدیترانه، بیش از ۲۸هزار مورد مرگ و ناپدیدشدن ثبت شده است.»
دولتهای اروپایی همواره با وضع قوانین سختتر مهاجرتی، وضعیت مهاجران را پیچیدهتر کرده و در نتیجه این افراد به اجبار سفر در مسیرهای دریایی مرگبار را آغاز میکنند. مقامهای فرانسوی به تازگی اعلام کردند که ۲مهاجر که قصد عبور از کانال مانش را داشتند، جان خود را از دست دادند. حال براساس آمارها، شمار مهاجرانی که از آغاز سال۲۰۲۴ تاکنون در این مسیر جان خود را از دست دادهاند به ۲۵نفر رسیده است. در همین حال، ۷۰۳مهاجر با استفاده از ۱۱قایق خود را به انگلیس رساندهاند. تازهترین آمار پس از آن منتشر میشود که انگلیس تحت تاثیر ناآرامیهای ضدمهاجران قرار گرفته است. براساس آمارها، تعداد سفرهای مهاجران در این مسیر از ابتدای سال۲۰۲۴ به ۱۸هزار و ۳۴۲نفر رسیده که ۱۳درصد بیشتر از زمان مشابه در سال گذشته است. بیشترین تعداد مهاجرانی که تاکنون در یک روز وارد انگلیس شدهاند ۸۸۲نفر در ۱۸ژوئن (۲۹خرداد سال گذشته) بود، در حالیکه دومین آمار بالا در این زمینه مربوط به اول می (۱۲اردیبهشت) بود که طی آن روز ۷۱۱مهاجر وارد انگلیس شدند.
مرگ مهاجران در مدیترانه مرکزی
البته این مرگها تنها مربوط به مسیر کانال مانش نیست و در مجموع مهاجرانی که تلاش میکنند خود را به اروپا برسانند با خطر مرگ مواجه هستند. براساس یک فرمان اجرایی ایتالیا در سال۲۰۲۳، کشتیهای امداد غیردولتی که در مرکز مدیترانه فعالیت میکنند، قبل از درخواست از مقامها برای تعیین یک بندر امن برای تخلیه مهاجران، تنها مجاز به انجام یک عملیات نجات هستند. بندرهای اختصاص دادهشده به کشتیهای امداد و نجات اغلب چندین روز از محل نجات مهاجران فاصله دارند. دولت ایتالیا مدعی است که این کار برای اطمینان از این است که مراکز پذیرش جنوبی این کشور در سیسیل و جزیره لامپدوزا با ازدحام بیش از حد مواجه نشوند. همچنین زیرساختهای کمتری در جنوب ایتالیا وجود دارد. بااینحال، سازمانهای غیردولتی استدلال میکنند که این سیاست تلاشهای نجات از سوی آنها را با مشکل مواجه کرده و به مرگومیر بیشتر مهاجران منجر میشود.
پایگاه اینفو مایگرنتس نوشت که سفر دریایی به اروپا همچنان برای مهاجران بسیار خطرناک است. براساس پروژه شمارش مهاجران گمشده آژانس مهاجرت سازمان ملل، از ابتدای سال۲۰۲۴ تاکنون بیش از هزار مهاجر (هزار و ۲۰نفر) تنها در مسیر مدیترانه مرکزی جان خود را از دست دادهاند. کمیساریایعالی پناهندگان سازمان ملل در امور پناهندگان تاکید کرد که در ژوئن امسال (خرداد/تیر) تقریبا ۹۰نفر یا معادل حدود ۳نفر در روز به عنوان جانباخته یا مفقودشده در مدیترانه مرکزی ثبت شدهاند. گمان میرود که غرقشدن یک کشتی حامل مهاجران در سواحل کالابریا در فوری۲۰۲۳ (بهمن/اسفند ۱۴۰۲) دستکم ۹۴کشته برجای گذاشته باشد. مدیترانه مرکزی (منطقه بین شمال آفریقا و ایتالیا و مالت) مرگبارترین مسیر مهاجرت شناختهشده در جهان است که ۸۰درصد از مرگومیر و ناپدیدشدن در دریای مدیترانه را به خود اختصاص داده است.