«سرآمد» گزارش میدهد؛
چشمانداز روشن طرح آزادراهی «دریا به دریا»
اجرای 9کریدور ریلی در دستور کار دولت است
گروه حملونقل- امید اسماعیلی - «ساخت و ایجاد ۱۱کریدور بزرگراهی، ۹خط کریدور ریلی، ۶کریدور آزادراهی مجموعا به طول بیش از ۱۱هزار کیلومتر در کشور تعریف شده که مورد تاکید رئیسجمهور قرار دارد و بخشی از حریمها به استانها واگذار شده است». این بخشی از صحبتهای هوشنگ بازوند، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور است. او این صحبتها را پنجشنبهگذشته (26تیرماه) و در آیین آغاز عملیات اجرایی قطعه یک آزادراه اراک-خرمآباد بیان کرده است.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، کارشناسان معتقدند، ساخت کریدورهای بزرگراهی، ریلی و آزادراهی در ایران، مزایای اقتصادی متعددی به همراه خواهد داشت. دولت چهاردهم نیز با آگاهی از اهمیت این پروژههای زیربنایی برنامهریزیهای خوبی را برای اجراییشدن این طرحهای عمرانی در دستور کار خود قرار داده است. کریدورهای حملونقل، ایران را به عنوان پل ارتباطی بین شرق و غرب و شمال و جنوب تقویت میکنند که با افزایش درآمدهای ترانزیتی، جایگاه ایران را در زنجیره تأمین جهانی بهبود میبخشد. از طرف دیگر، باید در نظر داشت که زیرساختهای مدرن ریلی و جادهای زمان و هزینه حمل کالا و مسافر را کاهش میدهند که به افزایش رقابتپذیری کالاهای ایرانی در بازارهای داخلی و خارجی، منجر میشود. آنطور که از صحبتهای مسئولان وزارت راه و شهرسازی مشخص است؛ احداث ۱۱هزار کیلومتر مسیر شامل آزادراه، بزرگراه و خط ریلی در کشور تعریف شده که مورد تأکید ویژه رئیسجمهور قرار دارد. در این طرح ملی، اجرای ۱۱راهگذر بزرگراهی، ۹راهگذر ریلی و ۶راهگذر آزادراهی پیشبینی شده است. همچنین از مجموع مسیرهای پیشبینیشده، ۶۵۰۰کیلومتر بزرگراه و راه اصلی، ۳۳۰۰کیلومتر خط ریلی و ۷۶۰کیلومتر آزادراه خواهد بود.
چشمانداز اجرای پروژه دریا به دریا
هوشنگ بازوند روز پنجشنبه درباره پروژه مهم دریا به دریا نیز گفت: ۱۳۴کیلومتر آن در حال اجراست، ۲۸۴کیلومتر باقی مانده و ۵۳۳کیلومتر آزادراه به بهرهبرداری رسیده است. همچنین ۳۴کیلومتر از کنارگذر خرمآباد-اندیمشک-اهواز در حال اجراست. مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور همچنین تصریح کرد: آزادراه دریا به دریا نقش کلیدی در ترانزیت، صادرات، کاهش تلفات جادهای و تردد روان روزانه حدود ۲۰هزار خودرو ایفا میکند.
«آزادراه دریا به دریا» در حقیقت یکی از کریدورهای مهم حملونقل در کشور است که طبق برنامهریزی صورتگرفته از دریای خزر در شمال تا خلیجفارس در جنوب کشور امتداد پیدا میکند. این پروژه یکی از بزرگترین پروژههای زیرساختی کشور محسوب میشود و هدف اصلی آن تقویت زیرساختهای ملی و تسهیل حملونقل کالا و مسافر است. این آزادراه، کریدوری حیاتی است که دو مرز آبی مهم ایران را به هم متصل میکند و نقش مهمی در ترانزیت کالا در منطقه ایفا خواهد کرد. براساس برخی گزارشهای موجود، طول کل این کریدور حدود 950کیلومتر است. بخشی از آن به بهرهبرداری رسیده، بخشی در حال اجراست و بخش دیگری نیز باقی مانده است. پروژههای مربوط به آزادراه دریا به دریا، عمدتاً با نگاه توسعه زیربنایی و تقویت زیرساختهای ملی طراحی شدهاند. از طرف دیگر، گزارشها حاکی است که با تکمیل این آزادراه، مسیرهای موجود به طور قابلتوجهی کوتاهتر میشوند. همچنین یکی از مهمترین مزایای این کریدور، صرفهجویی چشمگیر در مصرف سوخت است که سالانه میتواند به حدود 70میلیون لیتر برسد. گزارشها حاکی است که این کریدور با ظرفیت جابهجایی بالای خودرو (تا 20هزار خودرو در روز)، نقش مهمی در تسهیل صادرات، واردات و روانسازی ترافیک خواهد داشت.
اراده دولت برای تکمیل 9کریدور ریلی
اواخر اردیبهشتماه سالجاری بود که معاون وزیر راه و شهرسازی در مراسم تحویل اراضی تملکشده پروژه راهآهن رشت-آستارا، از تعریف ۹کریدور ریلی مهم در کشور خبر داد. آن زمان بیان شد که ۶کریدور شمالی-جنوبی و 3کریدور غربی و شرقی است، اما اصلیترین کریدور مربوط به اتصال بندر چابهار به آستارا بوده و دولت عزم جدی دارد تا دوخط ریلی رشت-آستارا و چابهار-زاهدان را به اتمام برساند که خطآهن ۴۷۰کیلومتری چابهار امسال تکمیل میشود. مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور در آن زمان از رصد هفتگی عملیات اجرایی پروژههای کریدوری توسط رئیسجمهور خبر داده و گفته بود که عزم مسئولان نظام مبنی بر تکمیل راهآهن رشت-آستارا جدی است؛ امیدواریم خیلی زود قرارداد تجاری ایران و روسیه نیز تعیینتکلیف شود. گزارشهای منتشرشده نیز نشان میدهد که ۹کریدور ریلی تعریفشده دربرگیرنده ۸۵درصد محورهای ریلی کشور است و با اجراییشدن آنها شرایط برای بهره گرفتن از کریدورهای جهانی فراهم میشود. زمستان سال گذشته نیز اعلام شد که شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل مسئول اجرای ۳طرح ریلی به طول حدود ۱۰ هزار کیلومتر است که از این میزان، ۳هزار کیلومتر در دست احداث و ۶هزار کیلومتر در حال مطالعه قرار دارد. براساس اظهار مسئولان وزارت راه و شهرسازی قرار است تا در قالب توسعه کریدورهای ترانزیتی، حدود سههزار و ۲۰۰کیلومتر پروژه جدید اجرایی شود. این پروژهها شامل ۹کریدور ترانزیتی ریلی به طول ۱۷هزار کیلومتر میشوند که در صورت تکمیل، ظرفیت حمل بار کشور به ۶۰میلیون تن افزایش خواهد یافت. براساس گزارشهای موجود، کریدور شمال-جنوب شامل چهارکریدور اصلی است که از آستارا تا بندرعباس، آستارا تا بندر امام، آستارا تا بوشهر، و آستارا تا چابهار امتداد دارد. همچنین کریدور شرق-غرب شامل سهکریدور سرخس تا مرز خسروی، سرخس تا مرز رازی و سرخس تا چشمه ثریا میشود. از طرف دیگر، کریدور سرخس-چابهار با طول ۲هزار و ۴۰کیلومتر از کشورهای CIS به آبهای آزاد اتصال ایجاد میکند.