طلوع تجارت در دروازههای شرقی؛
صادرات ۵۲ میلیون دلاری در سرزمین نخل و آفتاب
گروه استان ها- زاهدان - سیستان و بلوچستان، سرزمین نخل و آفتاب این روزها به دروازههای طلایی تجارت شرق ایران تبدیل شده بهطوریکه صادرات ۵۲ میلیون دلاری کالا و رشد ۲۲ درصدی ترانزیت خارجی از مرزهای این استان نشانهای از جهش اقتصادی و رونق مبادلات مرزی در شرق کشور است.
به گزارش اقتصادسرآمد، گمرکات و مرزهای سیستان و بلوچستان این روزها بیش از همیشه در متن تحرکات اقتصادی کشور قرار دارند. مرزهایی که نهتنها دروازه صادرات کالا به کشورهای همسایه هستند، بلکه مسیر امن ترانزیت بینالمللی را برای ایران و منطقه فراهم کردهاند.
سیستان و بلوچستان با بهرهمندی از موقعیت راهبردی و مرزهای گسترده خاکی و آبی، ظرفیتهای فراوانی در حوزه تجارت خارجی دارد؛ صادرات کالاهای متنوع از مصالح ساختمانی، سیمان، کاشی و سرامیک گرفته تا محصولات کشاورزی، خرما و صیفیجات، بخشی از قابلیتهای بالفعل این استان به شمار میرود.
بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور، شاهراه اصلی اتصال ایران به آبهای آزاد و بازارهای شرق و جنوب آسیا محسوب میشود؛ در کنار آن، مرزهای زمینی میلک، میرجاوه و ریمدان در سالهای اخیر به کانونهای مهم تجارت مرزی تبدیل شدهاند و تکمیل زیرساختهای آنها، فرصتهای کمنظیری را پیشروی توسعه صادرات قرار داده است.
رشد ۲۲ درصدی ترانزیت خارجی در سهماهه نخست امسال، نشانهای روشن از جان گرفتن دوباره کریدورهای منطقهای در سیستان و بلوچستان است؛ ظرفیتی که علاوه بر درآمدزایی ملی، اشتغال و رونق اقتصادی استان را نیز به همراه خواهد داشت.
همچنین تردد مسافران در مرزهای سیستان و بلوچستان روندی افزایشی داشته است؛ موضوعی که علاوه بر نقشآفرینی در دیپلماسی مرزی و تقویت پیوندهای فرهنگی، بر توسعه تجارت چمدانی و گردشگری مرزی نیز اثرگذار است.
سیستان و بلوچستان در مسیر تبدیل شدن به محور بزرگ تجارت، ترانزیت و سرمایهگذاری شرق کشور قرار گرفته است؛ مسیری که با تکمیل زیرساختهای لجستیکی، تسهیل امور گمرکی و حمایت از صادرکنندگان، شتاب بیشتری خواهد گرفت.
ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان گفت: حدود ۵۶۷ هزار و ۹۲۵ تن کالا به ارزش ۵۲ میلیون و ۳۷۴ هزار دلار در سه ماهه نخست امسال از طریق گمرکات استان صادر شده است.
قربان کریمی اظهار کرد: میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از نظر وزنی ۲۲ درصد افزایش و از نظر ارزش ۲۰ درصد کاهش داشته است.
وی در خصوص واردات از گمرکات سیستان و بلوچستان افزود: ۶۵۷ هزار و ۷۵۱ تن کالا به ارزش ۵۳۳ میلیون و ۹۳۹ هزار دلار در سه ماهه نخست سالجاری، از طریق گمرکات استان وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، از نظر ارزش ۱۸ درصد و از نظر وزن ۶۱ درصد افزایش را نشان میدهد.
مدیرکل گمرک زاهدان درباره ترانزیت خارجی نیز گفت: حجم ترانزیت خارجی در سه ماهه نخست امسال ۲۸۸ هزار و ۵۲۷ تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ درصد افزایش داشته است.
وی از افزایش تردد مسافری خبر داد و افزود: در این مدت، ۱۰۰ هزار و ۹۱ نفر از طریق مرزهای سیستان و بلوچستان وارد کشور شدند که نسبت به سال گذشته پنج درصد رشد داشته است.
کریمی ادامه داد: همچنین، ۱۰۰ هزار و ۶۲۱ نفر از کشور خارج شدند که ۲۵ درصد افزایش را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد./ ایرنا