printlogo


مشاور وزیر جهاد کشاورزی:
کاهش ضایعات و اصلاح زنجیره تولید، محور اصلی تأمین امنیت غذایی کشور است


گروه استان ها- مومنی ، اصفهان - مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی گفت: کاهش ضایعات کشاورزی، اصلاح زنجیره تولید و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، محور اصلی وزارت جهاد کشاورزی برای تضمین امنیت غذایی کشور است.
به گزارش اقتصادسرآمد، عادل میرمجیدی، در آیین افتتاح اولین رویداد ملی مدیریت پسماند و ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی ایران که به همت جهاد دانشگاهی صنعتی اصفهان و با همکاری اتاق بازرگانی و دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، رسالت اصلی وزارت جهاد کشاورزی را تأمین امنیت غذایی جامعه عنوان و اظهار کرد: این امنیت، طبق تعریف سازمان ملل، دسترسی همه افراد به غذای کافی و سالم برای داشتن زندگی فعال و سالم است.
وی افزود: سه مؤلفه اصلی امنیت غذایی شامل تأمین غذا، دسترسی به غذا و پایداری در دریافت آن است. در شرایط فعلی، ضایعات بالای تولیدات کشاورزی، سیاست‌های موجود و برخی تهدیدهای محیطی، چالش‌های جدی در مسیر تأمین امنیت غذایی ایجاد کرده‌اند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی با اشاره به سیاست‌های کلی نظام در بخش کشاورزی، ادامه داد: این سیاست‌ها بر توسعه پایدار کشاورزی با حفاظت از منابع طبیعی، اصلاح ساختار بهره‌برداری، نوسازی تولید بر پایه دانش و بومی‌سازی فناوری، ارتقای بهره‌وری آب، گسترش زیرساخت‌ها، ساماندهی فرایند تولید و اصلاح نظام بازار، تخصیص هدفمند منابع و ارتقای درآمد و سطح زندگی روستاییان متمرکز است.
میرمجیدی اسناد بالادستی مرتبط با امنیت غذایی را تشریح و خاطرنشان کرد: بند ۱۲ اصل سوم قانون اساسی بر ضرورت ایجاد رفاه و رفع محرومیت‌های تغذیه‌ای تأکید دارد و تمامی برنامه‌های پنج‌ساله توسعه کشور، از برنامه سوم تا هفتم، امنیت غذایی و مدیریت ضایعات کشاورزی را مورد توجه قرار داده‌اند. از جمله این اسناد، قانون احکام دائمی برنامه‌های کشور و سند ملی امنیت غذایی است که بر کاهش ۵۰ درصدی تلفات و ضایعات محصولات کشاورزی در افق ده‌ساله تأکید دارد. وی تصریح کرد: برآوردها نشان می‌دهد حدود ۳۰ درصد از محصولات کشاورزی و غذایی در ایران از مرحله تولید تا مصرف هدر می‌رود؛ این معادل ۳۵ میلیون تن مواد غذایی با ارزشی بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار و هدررفت ۹/۳ میلیارد متر مکعب آب است که می‌تواند غذای ۲۵ میلیون نفر را تأمین کند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی ضایعات کشاورزی را شامل تغییرات کیفیتی محصول دانست که باعث غیرقابل مصرف شدن آن می‌شود و افزود: تلفات به کاهش کمی و کیفی محصول پیش از خرده‌فروشی اطلاق می‌شود و ضایعات یا دورریز شامل مراحل خرده‌فروشی تا مصرف است. مدیریت و کاهش آن با مشارکت ذینفعان زنجیره ارزش امکان‌پذیر است. میرمجیدی با بیان اهمیت امنیت غذایی از منظر اقتصادی، سیاسی و استراتژیک گفت: کاهش ضایعات به‌عنوان ابزاری پدافندی برای امنیت غذایی اهمیت دارد. به‌طور متوسط، در کشورهای در حال توسعه ۲۴ درصد میوه و ۴۲ درصد سبزیجات ضایعات دارند؛ در ایران نیز ضایعات محصولات زراعی حدود ۱۶ درصد و محصولات باغی ۲۸ درصد برآورد شده است.
وی در ادامه به جزئیات برنامه راهبردی امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و اضافه کرد: این طرح در اواخر ۱۴۰۱ ابلاغ شد و با مشارکت دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و بخش‌های اجرایی تدوین شد. هدف اصلی کاهش ۵۰ درصدی تلفات و ضایعات در ده سال آینده است. شاخص‌های کمی شامل سنجش دقیق ضایعات محصولات اساسی، شناسایی نقاط بحرانی، تعیین ارزش اقتصادی و کاهش هزینه‌های اقتصادی حلقه‌ها است. اهداف کیفی شامل اصلاح زنجیره برداشت و مصرف، افزایش تاب‌آوری کشور، ارتقای بهره‌وری تولید و حفاظت از منابع طبیعی است.مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی افزود: در کنار افزایش تولید، بهره‌گیری بهینه از تولیدات موجود و کاهش ضایعات کم‌هزینه‌ترین و مؤثرترین راهبرد برای تحقق امنیت غذایی است. متأسفانه تاکنون تمرکز اصلی وزارت بر تولید محصول بوده است، در حالی که مدیریت پس از برداشت و فرآوری محصولات نیز ضروری است.