رتبه بندی تجار،راهی برای بهبود تخصیص ارز
گروه صنعت و تجارت- بنگاه هايي که در 17 معيار اعم از سودآوري، پيشينه، ارزش صادرات، ارزش واردات، توانمندي مديران، برنامه هاي آتي، سابقه اعتباري، ميزان فروش، ارزش افزوده، مبلغ 3 در هزار درآمد مشمول ماليات، شاخص هاي بهره وري، وضعيت دعاوي حقوقي، اشتغالزايي، فعاليت در تشکل هاي صنفي و انجمن ها، نسبت سرمايه ثبت شده به مجموع بدهي، فعاليت در اتاق هاي بازرگاني و نسبت هاي مالي سازمان بالاترين امتياز را کسب کنند، «کارت بازرگاني طلايي» دريافت مي کنند و ساير بنگاه ها به نسبت سهم خود از اين معيارها، کارت هاي بازرگاني «نقره اي» و «برنزي» دريافت خواهند کرد.
اعتبار کارت هاي بازرگاني طلايي؛ 5 سال، کارت هاي بازرگاني نقره اي؛ 2 سال و کارت هاي بازرگاني برنزي؛ يک سال خواهد بود. آن طور که مجري طرح ملي رتبه بندي کارت هاي بازرگاني مي گويد: در نخستين مرحله از اجراي اين طرح، 100 سازمان مورد بررسي قرار گرفتند که از اين تعداد، 43 واحد موفق به دريافت کارت بازرگاني «طلايي»، 67 واحد موفق به دريافت کارت بازرگاني «نقره اي» و 10 واحد موفق به دريافت کارت بازرگاني «برنزي» شدند. به گفته فرشيد شکرخدايي، بر اساس 17 معيار در نظر گرفته شده، واحدهاي صنعتي و بازرگاني از 1 تا 100 امتيازدهي شده اند و بر اساس آن، به واحدهايي که امتياز بين صفر تا 30 دريافت کرده اند، کارت بازرگاني عادي، به واحدهايي که امتياز بين 31 تا 60 دريافت کرده اند، کارت بازرگاني برنزي، به واحدهايي که امتياز بين 61 تا 80 دريافت کرده اند، کارت بازرگاني نقره اي و به بنگاه هايي که امتياز 81 تا100 را کسب کرده اند، کارت بازرگاني طلايي داده مي شود.
در مرحله نخست اين طرح، عملکرد تجار و بازرگاناني که حداقل سه سال سابقه فعاليت داشته اند، بررسي شده است و تا پايان سال جاري، 2 هزار کارت بازرگاني تجار و بازرگانان رتبه بندي خواهد شد.دارندگان کارت هاي بازرگاني رتبه بندي شده از امتيازات مختلفي هم برخوردار خواهند شد؛ براي مثال، دارندگان کارت هاي بازرگاني طلايي، نقره اي و برنزي در فرآيند انتخاب و معرفي صادرکنندگان نمونه کشور و صادرکنندگان استاني در اولويت قرار خواهند گرفت. همچنين دارندگان کارت هاي بازرگاني طلايي؛ 15 درصد، کارت هاي نقره اي؛ 10 درصد و دارندگان کارت هاي برنزي؛ 5 درصد از مازاد جوايز صادراتي را از آن خود خواهند کرد.
ميزان تسهيلات در نظر گرفته شده براي مشارکت در هيات ها و نمايشگاه هاي خارج از کشور براي دارندگان کارت هاي طلايي نيز 50 درصد و نقره اي 30 درصد است؛ ضمن اينکه دارندگان اين کارت ها در بهره مندي از مزايا و اعتبار تخصيصي و تخفيفات صندوق ضمانت صادرات نيز در اولويت قرار خواهند گرفت.بهره مندي از تسهيلات مربوط به خط سبز گمرکي، اولويت در تشکيل، توسعه و حمايت از شبکه هاي کسب و کار صادراتي، تخفيف 50 درصدي کارت هاي طلايي، 30 درصدي کارت هاي نقره اي و 15 درصدي کارت هاي برنزي در هزينه دوره هاي آموزشي، سمينارها و همايش ها، اختصاص تخفيف در حق بيمه سهم کارفرما از سوي تامين اجتماعي براي دارندگان کارت هاي رتبه بندي شده، اعتبارات بانکي با نرخ سود پايين براي دارندگان اين کارت ها و تخفيف 30 درصدي کارت هاي طلايي، 20 درصدي کارت هاي نقره اي و 10 درصدي کارت هاي برنزي از سوي سازمان امور مالياتي کشور نيز از ديگر مزايايي است که در طرح صدور کات هاي بازرگاني هوشمند در نظر گرفته شده است.
مشاور عالی و دستیار ویژه وزیر صمت می گوید: با رتبه بندی تجار میتوانیم در تخصیص ارز به فرد نگاه دقیقتری داشته باشیم و این موضوع حالا قابل بهرهبرداری شده است.
صادق نجفی در خصوص برنامههای این وزارتخانه برای ساماندهی و رفع معضلات کارتهای بازرگانی و همچنین رتبه بندی گفت: برنامههایی تدوین شده و در این راستا همکاری اتاق ایران ضرورت دارد.
نجفی با بیان اینکه در سالهای اخیر برخی واردکنندگان غیررسمی با پرداخت مبالغی به دارندگان کارتهای موقت، به اصطلاح آن را اجاره کرده و واردات انجام میدادند، تصریح کرد: مشکل اصلی کارتهای اجارهای، فرار مالیاتی واردکنندگان اصلی و بدهی معوق گمرکی آنها است که با ساماندهی کارتهای بازرگانی جلوی این کار گرفته خواهد شد.
مشاور عالی و دستیار ویژه وزیر صمت شفاف سازی و جلوگیری از تقلب را از مزایای ساماندهی کارتهای بازرگانی دانست و گفت: فرآیند پایش کارتها را به صورت منظم و مداوم در دستور کار داریم و همه افرادی که دارای کارت بازرگانی بوده، اما آدرس یا شماره تلفن و سایر مدارک ارائه شده توسط آنها با واقعیت تطبیق نداشته باشد، به فوریت مسدود خواهد شد و در صورت مشاهده هر تخلفی، متخلفان به مراجع ذیربط معرفی میشوند.
نجفی همچنین نظام رتبه بندی تجار را از دیگر برنامههای وزارتخانه دانست و اضافه کرد: با رتبه بندی میتوانیم در تخصیص ارز به فرد نگاه دقیقتری داشته باشیم و این موضوعی بود که مدتها بهدنبال آن بودیم و حالا قابل بهرهبرداری شده است.