printlogo


گزارش «اقتصادسرآمد» از روند تولید تایردر ایران؛
لزوم خودکفایی در صنعت لاستیک

گروه صنعت و تجارت- صنعت تولید تایر در ایران قدمتی 60 ساله دارد و در سال 1337 برای اولین بار با سرمایه گذاری یک شرکت آمریکایی در ایران راه اندازی شده است و در طول این 6 دهه حدود 10 کارخانه در نقاط مختلف کشور برای تولید تایر راه اندازی شده است.
به گزارش اقتصادسرآمد، براساس آمارهای انجمن صنفی صنعت تایرایران در حال حاضر ظرفيت اسمی كارخانه‌های تایرسازی کشور 400 هزار تن در سال است که در30 سايز توليد (لاستيك سبک، سنگين و كشاورزی) را صورت می‌دهند اما سهم تولید لاستیک‌های سبک در مقایسه با لاستیک‌ها سبک بسیار ناچیز است و عملا می‌توان گفت که تولید لاستیک سنگین که مورد استفاده کامیون‌دارها و... است، به سمت صفر میل می‌کند.
به گفته دبیر انجمن واردکنندگان لاستیک خودروی ایران سید محمد میرعابدینی در حال حاضر سهم تولید کنندگان داخلی از تامین لاستیک مورد نیاز کشور 250 هزار تن است در شرایطی که نیاز داخلی کشور سالانه 400 هزار تن است که با ظرفیت اسمی تولید لاستیک در کشور برابری می‌کند اما باتوجه به اینکه تولید با ظرفیت حدود 150 هزار تن فاصله دارد ما با کمبود تولید و اجبار در واردات رو به رو هستیم. 
به گفته دبیر انجمن واردکنندگان لاستیک خودروی ایران؛ سالانه ۱۵۰ هزار تن لاستیک به کشور وارد می‌شود که حدود ۳۰ درصد آن قاچاق و اغلب مربوط به لاستیک اتوبوس و کامیون است. ۴۰ درصد لاستیک‌های سواری کشور و حدود ۸۰ درصد از لاستیک‌های اتوبوسی و کامیونی رادیال از طریق واردات تامین می‌‌شود. 
به گفته وی، تمامی تایرهای صنعتی، را‌هسازی، معدنی و کشاورزی نیز از طریق واردات تامین می‌شود. او گفته براساس آمار اعلامی گمرک، در هر یک از سال‌های ۹۴ و ۹۵ حدود ۱۰۸ هزار تن و در سال ۹۶ حدود ۱۲۶ هزار تن لاستیک وارد کشور شده و به‌ طور حتم مابقی نیاز هم از طریق قاچاق وارد کشور شده است.
البته سعید تقوایی رییس مرکز تحقیقات صنایع لاستیک ایران مهمترین چالش‌های صنعت تایر کشور معتقد است واردات بی رویه، قاچاق تایر به کشور، جاماندگی برخی شرکت‌های تولید کننده تایر از فناوری‌های روز دنیا و همچنین عدم ارزیابی درست از کیفیت تایرهای وارداتی در برخی آزمایشگاه‌های تخمین کیفیت مهم ترین چالش‌های صنعت تولید لاستیک در کشور است.وزیر صنعت، معدن و تجارت هم می گوید: خودکفایی در صنعت تایر کشور یکی ازاولویت‌های جدی است که با راه‌اندازی چهار کارخانه تولید لاستیک در کشور این امر محقق خواهد شد.
رضا رحمانی در جریان بازدید از کارخانه آرتاویل تایر و طرح توسعه این واحد تولیدی اظهار کرد: در حال حاضر تعدادی از واحدهای تولیدی تایر در کشور در تولید لاستیک‌های سبک و سنگین فعالیت می‌کنند و امیدواریم با راه‌اندازی چهار طرح توسعه‌ای در این حوزه در کشور بتوانیم به خودکفایی برسیم.
وی با بیان اینکه کارخانه آرتاویل تایر به تنهایی قادر است 30 درصد لاستیک‌های کشور را تامین کند، خاطرنشان کرد: در بحث توسعه‌ای این کارخانه ورود پیدا کرده و تا پایان امسال واحد جدید آرتاویل تایر راه‌اندازی می‌شود تا نسبت به تامین لاستیک مورد نیاز خودروهای سنگین اقدامی جدی و عملیاتی انجام شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: چهار طرح دیگر در کشور در بخش تولید تایر در حال فعالیت هستند که پیشرفت آنها 10 تا 60 درصد است که امیدواریم با بهره‌برداری از همه این واحدها کشورمان را در تولید و مصرف لاستیک به ویژه لاستیک خودروهای سنگین خودکفا کنیم.رحمانی ادامه داد: ما در حال حاضر مشکل خاصی را در تامین لاستیک خودروهای سبک نداریم و با راه‌اندازی فاز جدید کارخانه آرتاویل تایر که اقدام به تولید تایرهای سنگین می‌کند، بخش عظیمی از مشکلات و نارسائی‌ها رفع خواهد شد.
وی به وابستگی تایر در کشور و واردات در این حوزه اشاره کرد و گفت: کار جهادی که در این حوزه انجام شده است، قطعا به سرانجام خواهد رسید و ما قادر خواهیم بود بخش عمده‌ای از نیاز کشور را تامین و به خودکفایی برسیم.
رحمانی تصریح کرد: برای تامین کل نیاز کشور به لاستیک سنگین خودرو، برنامه‌هایی دیگری نیز در دست اجراست که چهار طرح دیگر در چهار استان کشور در دست اقدام است که پیشرفت فیزیکی این پروژه‌ها بین 10 تا 90 درصد بوده و پروژه استان اردبیل در این حوزه به نسبت بقیه پروژه‌ها پیشرفت فیزیکی بیشتری داشته است.عضو کایبنه دوازدهم با اشاره به اینکه در صورت به سرانجام رسیدن این پروژه‌ها کشور در بحث تولید لاستیک سنگین به خودکفایی کامل خواهد رسید، افزود: در حوزه تولید لاستیک سبک مشکل حادی وجود ندارد هر چند این حوزه نیز باید مورد توجه قرار گیرد.