بررسی «اقتصادسرآمد» از اما و اگرهای بازار زعفران؛
تهدید کیفیت طلای سرخ
گروه صنعت و تجارت- تولید زعفران در سالجاری افزایش یافته است، اما کمبود نیرو و ماشینآلات کیفیت محصول امسال را تهدید میکند.
به گزارش اقتصادسرآمد، علی حسینی، یک عضو شورای ملی زعفران با اشاره به افزایش تولید زعفران درسال جاری، اظهار کرد: امسال ۴۳۰ تن زعفران در سطحی بین ۱۱۳ تا ۱۱۵ هزار هکتار تولید میشود.
وی یادآرو شد: در سال گذشته نزدیک ۴۰۴ تن زعفران در سطح ۱۱۳ هزار هکتار تولید شد که از این میزان ۲۸۰ تن زعفران به ارزش ۳۵۱ میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده است.
حسینی با تاکید بر اینکه افزایش تولید میتوانست نویدبخش افزایش صادرات و ارزآوری باشد، گفت: اما مشکلاتی با افزایش تولید اتفاق افتاده است که کیفیت محصول را تهدید میکند.
وی کمبود نیرو و نبود ماشینآلات برداشت را عواملی برشمرد که کیفیت تولید امسال را تحت تاثیر قرار میدهد.
به گفته حسینی؛ کمبود کارگر برداشت محصول و کارگر پرک کردن، موجب شده که بخش زیادی از گلهای زعفران بر زمینهای زراعی باقی بماند که موجب کاهش کیفیت محصول و افزایش ضایعات خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر مزد کارگر بیش از ۳ برابر شده است، افزود: در ابتدای فصل برداشت، کارگران برای پرک کردن هر کیلوگرم زعفران ۷ هزار تومان دریافت میکردند درحالی اکنون به بیش از ۲۵ هزار تومان رسیده است.
حسینی نتیجه این مشکلات را کاهش قابل توجه قیمت گل زعفران عنوان کرد.
وی گفت: قیمت خرید هر کیلوگرم گل زعفران از ۱۲۰ هزار تومان به ۴۰ تا ۵۵ هزار تومان کاهش یافته است.
حسینی از دیگر پیامدهای مشکلات ذکر شده را افزایش حضور دلالان در مزارع زعفران دانست.وی افزود: گزارشها نشان میدهد برخی از دلالان از شهرهای دور برای خرید به مناطق تولیدکننده زعفران میآیند.
حسینی با بیان اینکه حمل گل زعفران در فواصل دور نیز بر کاهش کیفیت تاثیر خواهد گذاشت، افزود: این مشکلات قابل پیشبینی بود و با افزایش سطح کشت درباره لزوم مکانیزاسیون برداشت و فرآوری به جهادکشاورزی هشدار داده بودیم.
این عضو شورای ملی زعفران خواستار اقدام سازمان تعاون روستایی ایران برای تامین ماشینآلات مورد نیاز برای برداشت محصول زعفران شد.
وی تامین ماشینآلات را از وظایف ذاتی این سازمان برای بهبود بهرهوری، افزایش کیفیت و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی عنوان کرد.سازمان تعاون روستایی بنابر نرخهای اعلامی در نظر دارد که زعفران تولیدی کشاورزان را ۱۰ درصد بالاتر از قیمت بازار خریداری کند.
غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران درباره آخرین وضعیت عرضه طلای سرخ در بورس کالا اظهار کرد: هم اکنون زعفران در بورس کالا به صورت فیزیکی و آتی عرضه میشود.
وی حداقل قیمت هر کیلو زعفران را ۶ میلیون تومان و حداکثر ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمتهای فعلی بازار در مقایسه با ابتدای فصل برداشت ۱۰ تا ۱۵ درصد افت داشته است.
میری با اشاره به اینکه خرید توافقی زعفران آغاز نشده است، بیان کرد: اگرچه امسال وزارت جهاد کشاورزی از طریق سازمان تعاون روستایی در نظر دارد با هدف تنظیم بازار، زعفران تولیدی کشاورزان را خریداری کند، اما هم اکنون به سبب نبود زیرساختهای لازم این اتفاق نیفتاده است.
نایب رئیس شورای ملی زعفران ادامه داد: سازمان تعاون روستایی در ابتدا تنها ۳۰ درصد قیمت زعفران خریداری شده را پرداخت میکند، اما به سبب آنکه قیمت خرید توافقی نسبت به نرخ بازار ۱۰ درصد بالاتر است؛ بنابراین همین امر از زیان تولیدکنندگان و افت چشمگیر قیمت در بازار جلوگیری میکند.
وی قیمت خرید توافقی هر کیلو زعفران از کشاورزان را از ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۱۰ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: از مسئولان امر انتظار میرود هر چه سریعتر با فراهم شدن زیرساخت ها، خرید توافقی را آغاز کنند.
میری با اشاره به اینکه آمار دقیقی از میزان صادرات در دسترس نیست، بیان کرد: البته برآوردها حاکی از آن است که صادرات در آبان رشد قابل توجهی
داشته باشد.
نایب رئیس شورای ملی زعفران در پایان از افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی تولید خبر داد و گفت: سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی مجموع تولید زعفران را ۴۰۰ تن اعلام کرد که امسال به سبب افزایش سطح زیر کشت، راندمان تولید و شرایط مناسب جوی در ابتدای سال برآورد شده است که تولید زعفران نسبت به مدت مشابه سال قبل حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد کند، اما میزان دقیق آن پایان فصل اعلام خواهد شد.