واکاوی «اقتصادسرآمد» از تاکید بر تقویت نظارت مجلس برای مقابله با فساد
نظارت به جای دخالت
گروه مجلس- تاکید دولت و مجلس بر تعامل با یکدیگر از جمله مهمترین پیام هایی بود که در لابلای خبرها میان دو قوه ردو بدل شد. مجلس علاوه بر تقنین وظیفه نظارتی نیزدارد. این وظیفه در قاننو اساسی در 14 بعد تعریف شده است. البته رئیس جمهوری مدتی قبل گفته بود: نظارت به معنای دخالت نیست،نباید بگذاریم فسادی رخ دهد و نظارت تعطیل شود اما خواهش من این است که دخالت تعطیل شود. با دخالت دیگران دستگاه اجرایی نمیتواند به مقصد و مقصود خود برسد.
به گزارش اقتصادسرآمد، عضو هیات رئیسه مجلس با اشاره به انباشت قوانین در کشور در این خصوص می گوید: مجلس یازدهم باید بر نظارت تمرکز کند و از قانونگذاری صرف فاصله بگیرد.سیدناصر موسویلارگانی در توضیح مصادیق تحولگرایی مجلس یازدهم، گفت: مقام معظم رهبری در ارتباط با تحول گرایی و تحول خواهی در گذشته هم اشاراتی داشتند و به دولت و قوه قضایی و مجلس و حتی دستگاههای فعال دیگر توصیه کردند. ایشان در سخنان اخیر خود بر تحول خواهی و تحول گرایی نه فقط در حد سطحی نگری بلکه در حوزه مباحث عملی و ژرف تاکید کردند.
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: بعد از انتصاب آیت الله رئیسی در مسند قوه قضاییه ما شاهد تحولاتی در قوه قضاییه بودیم که تا حدودی انتظارات مردم و مقام معظم رهبری را جامه عمل پوشاند. عملکرد موفق قوه قضاییه حتی بسیاری از مشکلات که باعث بی اعتمادی مردم شده بود را مرتفع و رضایتمندی خوبی ایجاد کرد.وی افزود: آیتالله رئیسی تحولات را از بدنه قوه شروع کرد و برخورد با قضاتی که در حق مردم اجحاف کردند را در دستور کار قوه قضاییه قرار داد. لذا دولت و مجلس هم باید این حرکات را انجام دهند. همراهی و همافزایی سه قوه در هم پوشانی اجرای قوانین تاثیرگذار است در غیر این صورت مشکلات مردم حل نمیشود.موسوی لارگانی یادآور شد: حضور نیروهای انقلابی در مجلس یازدهم سبب شده تا امیدی در بین مردم ایجاد شود و این امید وقتی برای مردم محسوس است که در عمل شاهد آن باشند. بنابراین مجلس دست از شعار باید بردارد و وارد میدان شود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: مجلس در ادوار مختلف گذشته به کارخانه تولید قانون تبدیل شده است، ما در کشور با انباشت قوانین مواجهیم به نوعی که بیش از 12 هزار قانون در کشور تصویب شده و این وجهه خوبی ندارد. قانونی که به آن عمل نشود نمیتواند اثرگذار باشد. بنابراین از وضعیت قانونگذاری صرف باید فاصله گرفت و به نظارت جدی بر اجرای قوانین بپردازد. این گام می تواند مانع بروز تخلفات و مفاسد در حوزه های مختلف می شود.
وی معتقد است: مجلس به کمک دیوان محاسبات باید ریشه مفاسد را خشک کند و از سوی دیگر به دنبال تصویب قوانینی باشد که مشکلات مردم را حل کند. مقام معظم رهبری در دیدار خود با نمایندگان مجلس سال 1397، فرمودند که طرح و لوایحی که در مجلس بررسی و تصویب شده تا چه میزان مشکلات معیشتی مردم را حل کرده است؟
در این خصوص، کارشناس ارشد مدیریت امور دفاعی تاکید دارد نظارت مجلس بر دولت مطالبه مردم است و رئیس مجلس نخواهد داد این مهم مغفول بماند.
اسماعیل کوثری ، با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری و رئیس مجلس بر تقویت قوه مقننه در حوزه نظارت، گفت: اگر بر هر مجموعه ای نظارت مستمر وجود نداشته باشد، وظایف آنها گوشزد نشود، اشکالات و ایرادات آنها ذکر نشود و نقاط قوت و ضعف بیان نشود، آن مجموعه رو به افول می رود.
نماینده سابق در مجلس شورای اسلامی با بیان اشاره نقش نظارت بر اجرا، بیان داشت: از آنجایی که نظارت بر اجرای قوانین بسیار مهم است، مقام معظم رهبری بر آن تاکید داشتند و این خواسته، مطالبه مردم نیز هست.از سوی دیگر مطمئنا رئیس مجلس یازدهم اجازه نخواهد داد نظارت مغفول بماند لذا رئیس و هیأت رئیسه مجلس باید این اختیار و وظیفه نمایندگان را دائم به آنها گوشزد کنند.
وی تاکید کرد: نظارت به معنای نزاع نیست بلکه یک اختیار قانونی است که در عین تعامل می توان از آن استفاده کرد. جلوی مفاسدی مانند پرداخت حقوق های نجومی و قاچاق با نظارت درست گرفته می شود.