چرا اتاق بازرگانی مبلغ اعلامی ارزهای بازنگشته را تکذیب کرد؟ «اقتصادسرآمد» بررسی می کند
27 میلیارد دلار تایید نمی شود
گروه بانک و بیمه- با توجه به اینکه بانک مرکزی به صادرکنندگان برای انجام تعهدات ارزی خود و بازگرداندن ارزهای صادراتی به کشور تا پایان تیرماه فرصت داده بود، امروز این مهلت به پایان میرسد و جرایم در انتظار متخلفان در این زمینه خواهد بود.
به گزارش اقتصادسرآمد، از دو سال گذشته بانک مرکزی برای بازگشت ارزهای صادراتی به دلیل اینکه هرگونه کوتاهی در این زمینه از سوی صادرکنندگان میتواند تاثیرات منفی بر بازار ارز بگذارد، یکسری تعهدات ارزی در نظر گرفت تا طبق آن در زمان مشخصی تمام ارزهای خارج شده از کشور به داخل بازگردد و برای اطمینان حاصل کردن از برگشت هر چه سریعتر این نوع ارزها تا مهلت قانونی (پایان تیر ماه) در روزهای اخیر یک سری اقدامات تنبیهی از جمله انتشار اسامی متخلفان در این زمینه از مجرای رسانهها و ابطال کدهای بازرگانی تعیین شد و همتی نیز خبر داد که از دوشنبه (۱۶ تیرماه) صادرکنندگانی که تاکنون به تعهد خود در بازگشت ارز ایفا نکردهاند، در لیستهای ۱۰ نفره باید درباه نحوه ایفای تعهدات خود توضیح دهند.
طبق بسته سیاستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات سال ۹۹ و رفع تعهدات ایفا نشده سالهای ۹۷ و ۹۸، صادرکنندگان باید حدود ۸۰ درصد از ارز حاصل از صادرات خود را به صورت حواله ارزی و حداکثر ۲۰ درصد را به صورت اسکناس در بازار ثانویه به بانکها و صرافیهای مجاز بفروشند که تاکید شده تا فروش ارز باید به صورت حوالههای ارزی در سامانه نیما و به صورت اسکناس در سامانه نظارت ارز «سنا» ثبت شوند.
حال با رسیدن به ۳۱ تیرماه و پایان مهلت صادرکنندگان برای رفع تعهدات ارزی تمام میشود و آنچه در انتظار صادرکنندگانی است که ارزهای خود را بازنگرداندهاند شامل عدم صدور یا تمدید کارت بازرگانی، سلب امکان صدور یا تمدید ثبت سفارش، عدم امکان استفاده از تسهیلات و خدماتی نظیر مسیر سبز، پذیرش ضمانتها و نظایر آن و استرداد حقوق و عوارض گمرکی میشود.
رییس اتاق بازرگانی تهران گفت: این اتاق از دو هفته قبل خواستار شفاف سازی بانک مرکزی درباره ارزهای صادراتی بازنگشته شده است، زیرا برخی براوردهای اتاق عدد ۲۷ میلیارد دلار را تایید نمیکند.
مسعود خوانساری در جلسه هیئت نمایندگان اتاق تهران اظهار کرد: در شرایطی که کشور امکان دستیابی به درآمدهای نفتی خود را ندارد، صادرات غیرنفتی یکی از تنها گزینههای موجود برای تامین ارز مورد نیاز است و صادرکنندگان با وجود تمام دشواریها تلاش کردهاند در ماههای گذشته، صادرات را حفظ کرده و ارز را بازگردانند.وی با بیان اینکه دو قطبی کردن مسائل در حوزه صادرات به صلاح کشور نیست، گفت: اینکه ما اعلام کنیم ارز برخی صادرکنندگان بازنگشته و آنها خائن هستند، قطعا درست نیست. در ابتدا باید در نظر داشت که شرایط اقتصاد کشور عادی نبوده و در شرایط تحریم که بانکها با ما همکاری نمیکنند، بازگشت ارز دشواری و پیچیدگی زیادی داشته است. از سوی دیگر محاسبات اتاق نتایجی مشابه با عدد ۲۷ میلیارد دلار بانک مرکزی را نشان نمیدهد.رییس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به نامه نگاری صورت گرفته با بانک مرکزی و ریاست جمهوری، توضیح داد: حدود دو هفته قبل نامهای به بانک مرکزی ارسال کردیم و در جریان آن خواستیم که اطلاعات شفاف و فهرست افراد یا شرکتهایی که ارز خود را بازنگرداندهاند اعلام شود که هنوز پاسخی دریافت نکردهایم. در نامه به رییس جمهوری نیز خواستیم جزئیات عدم بازگشت ارز اعلام شود تا حداقل اتاق بازرگانی بداند کدام عضوش خطار کرده اما اینکه این خطا را به پای همه بنویسیم قطعا خطایی بزرگ تر است. در شرایطی که دولت ارز حاصل از فروش نفت خود را نمیتواند آزاد کند، این تلقی که بخش خصوصی بدون مشکل تمام ارز را در زمان کوتاه به کشور بازگرداند قطعا از واقعیتها به دور است.خوانساری در بخش دیگری از صحبتهای خود به انتشار وضعیت متغیرهای اقتصادی از سوی بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: هرچند با تاخیر اما صرف انتشار این گزارشها مثبت است و امیدواری این روند ادامه یابد. گزارش ها نشان میدهند که در سال گذشته میزان فروش نفت دولت به شکل جدی کاهش یافته و در ماههای ابتدایی سال جاری، تحت تاثیر کرونا، تجارت غیرنفتی نیز افتی ۴۴ درصدی داشته است.