اما و اگرهای نیاز نظام بانکی به بانکداری جدی در گزارش «اقتصادسرآمد»
ورود نئوبانک ها تا ۱۴۰۰
گروه بانک و بیمه- نفوذ گسترده فناوریهای دیجیتالی در زندگی روزمره انسانها سبب به وجود آمدن تغییرات گسترده در سبک زندگی مردم و مدل کسبوکارهای امروزی شده و بانکها نیز به عنوان یک سازمان مردمنهاد از این قاعده مستثنی نیستند. امروزه نقش و تاثیر فناوریهای برهم زننده دیجیتالی در دنیای خدمات مالی در حال نمایان شدن است. این فناوریها ازیکطرف نقش، اندازه و نفوذ بانکهای سنتی را تحت تاثیر قرار داده و از طرفی دیگر قادر است تا سرویسهای سریعتر، بهتر و ارزانتر را به مشتریانی که عصر دیجیتال بخش جدانشدنی از زندگی آنان است؛ ارائه کنند.
به گزارش اقتصادسرآمد، در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، نسل جدیدی از رقبا در صنعت مالی ظهور کردند که میکوشیدند با تمرکز بر بستر موبایل نسبت به ایجاد بانکهای جدید و مدرن اقدام کرده و از این طریق بتوانند بانکهای سنتی و شعبههای فیزیکی را به چالش بکشند. این نئو بانکها با سرعت زیادی مورد استقبال کاربران قرارگرفته و در فاصلهی کوتاه زمانی رشد کرده و سودآورشده اند. ATOM BANK یک نمونه موفق از نئو بانکها است. این رقبای جوان با شفافسازی فعالیتها، تجزیهوتحلیل دادهها، سادهسازی مدل کسبوکار و ارائه خدمات بانکی ارزانتر نسبت به بانکهای بزرگ توانستهاند تا با ایجاد مزایای رقابتی بیشتر، بسیاری از مشتریان را بهسوی خود جذب کنند.بانکهای سنتی در مواجهه با چالشهای جدید ازجمله ظهور کسبوکارهای فین تکی و شکلگیری نئو بانکها برای جلوگیری از عقبماندگی در این بخش به تغییر ساختار روی آوردهاند. بانکداری سنتی دو ویژگی بارز داشت: اول پیچیدگی روندها و دوم ساختار بزرگ که این دو موجب کندی بیشازحد این بانکها گشتهاند. ازاینرو شرکتهای چابک و جوان، باهدف بهبود کارایی و استفاده از متدهای دانشبنیان توسعهیافتهاند که میتوانند خدمات سریع، ارزان، دقیق و درعینحال آسان را به کاربران عرضه میکند.
در این خصوص، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی ضمن اعلام راهاندازی یک تا چند نئوبانک در کشور تا سال ۱۴۰۰ از تهیه اطلس توانمندیهای هوش مصنوعی در حوزه بانکداری خبر داد و گفت: در زمینه احراز هویت قوی نیز در حال حاضر سند ایرانی این حوزه درحال تدوین ا ست و بعد ازانجام، تصویب و ابلاغ خواهد شد.مهران محرمیان افزود: فعالان این حوزه شرکتها و استارتاپها هستند که میتوانند از سرویسهای بانکداری و ترکیب آن با حوزههای دیگر، حوزههای جدید برای ارائه خدمات به مشتریان ارائه کنند. وی با بیان اینکه بانکداری باز، کلید به وجود آمدن سرویسهای جذاب برای مشتریان است، اظهار کرد: اصلیترین وظیفه بانکهای مرکزی در حوزه پرداخت و تسویه، نظارت، سیاست پولی و بانکداری دولت است و یکی از فناوریهای اصلی که ما در صنعت بانکی نیاز داریم و در حال حاضر در دنیا از آن استفاده میشود، هوش مصنوعی است. هر جا هوشمندی وارد شود، ما شاهد افزایش سرعت، کیفیت سرویس، شناسایی موارد متقلبانه و تخلف و کاهش مداخلات انسانی و به دنبال آن کاهش فساد هستیم.محرمیان خاطر نشان کرد: براین اساس در حال حاضر با کمک تیمی از خبرگان دانشگاهها و بخشهای صنعتی، با وضعیت سنجی از کشور در حال تهیه اطلس توانمندیهای هوش مصنوعی در حوزه بانکداری هستیم تا بتوانیم بخشی از قابلیتهای آن را در یک افق ۵ ساله محقق کنیم.معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با بیان اینکه بخشی از حمایتهای در نظرگرفته برای این بخش در لایه بسترسازی و توانمندسازی است، یادآور شد: اتوماسیون رباتیک فرآیندها و نئوبانکها از حوزههای جدید فناوری اطلاعات در حوزه بانکداری است. نئوبانکها شعبه ندارند و تلاش شده که ارتباط با مردم به صورت غیر حضوری باشد و به صورت دیجیتال به مشتریان سرویس داده شود، در دنیا این کار در حال انجام است و ما تلاش میکنیم در سال ۱۳۹۹ یا ۱۴۰۰ یک تا دو نئو بانک در کشور داشته باشیم.وی با بیان اینکه در حال حاضر در این بخش با ایجاد کارگروههایی در بانک مرکزی در حال طراحی این نوع بانکها هستیم، یادآور شد: فناوری دیگری که درصنعت مالی تاثیر داشته، فناوری بلاکچین است، کاربردهای بلاکچین بسیارمتعدد است ازجمله آن میتوان به احراز هویت اشاره کرد، این حوزه حوزه مهمی است و شرکتهای دانش بنیان میتوانند در شبکه بانکی کشور کارهای خوبی در این زمینه انجام دهند.