خودروهای برقی و توان تولید داخل
عرضه نخستین خودروی تمام برقی و الکتریکی از سوی یکی از شرکتهای خودروساز داخلی بهانهای شد تا امکانپذیری تولید و توان ساخت داخل این خودروها را بررسی کنیم؛ ساخت خودروهای برقی در جهان رو به توسعه یک الزام به شمار رفته و حرکت به سمت تولید این خودروها در برنامه همه خودروسازان بزرگ جهانی وجود دارد.
به گزارش اقتصادسرآمد، از کاهش هزینه سوخت، هزینه کم نگهداری و استفاده، کاهش میزان آلودگی هوا، حفظ محیط زیست، کاهش شیوع مشکلات تنفسی، قلبی و ریوی، کاهش آلودگی صوتی و بازتولید انرژی به عنوان برخی از مزایای استفاده از خودروهای برقی و الکتریکی یاد میشود.
اگرچه در زمینه واردات خودروهای برقی، کشور ما نیز گامهای کوتاه و بلندی را برداشته و حتی در خصوص ساخت این خودروها نیز اقداماتی انجام شده، اما باید پذیرفت که ایران در حوزه خودروهای الکتریکی از شرایط جهانی فاصله بسیاری داشته و راهی طولانی برای گسترش این خودروها در پیش رو است.
برخی از خودروهای برقی ایرانی هنوز در مرحله طرح باقیمانده و به تولید انبوه نرسیدهاند و برخی دیگر در تعداد محدود تولید شدهاند.
به تازگی یکی از خودروسازان مونتاژکار کشور اقدام به عرضه نخستین خودروی تمام برقی و الکتریکی خود کرده است. خودرویی که عرضه کنندگان آن معتقدند خودرویی پاک بوده و با اتکاء به پیشرانه الکتریکی خود نه تنها موجب صرفه جویی بسیاری در زمینه هزینههای حمل و نقل یک خانواده خواهد شد، بلکه با ویژگیهای بارز خود همه انتظارات خریداران از یک محصول باکیفیت و با تکنولوژی روز را تأمین خواهد کرد.
پیشتر مدیر توسعه صنایع ریلی و خودروی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) گفت: خودروی برقی بین سه تا چهار سال آینده وارد بازار ایران میشود که یک مزیت و الزام است.
همچنین، سوم شهریورماه امسال بود که مدیرعامل ایران خودرو گفت: امروز در بخش خودروهای برقی، سند و نقشه راهی در ایران خودرو به تصویب رسیده، این انگیزه مضاعف نیز وجود دارد تا با مجموعه مپنا در چارچوب ارتقای دانش فنی و افزایش بهرهوری، همکاری شود.
«فرشاد مقیمی» افزود: سرمایهگذاریهای انجام شده و ظرفیتهای موجود در شرکت مپنا، سبب میشود تا ایرانخودرو نیز با استفاده از این امکان، مسیر حرکت برای تولید خودروی برقی را با سرعت بیشتری طی کند و با بهرهمندی از این ظرفیت ها پازل تولید خودروی برقی داخلی با سرعت تکمیل شود.
وی با بیان اینکه ایرانخودرو فقط برقی کردن خودروهای سواری را در دستور کار قرار نداده، خاطرنشان کرد: زمینه برقی سازی خودروهای کار در کشور مساعد است و وارد این حوزه نیز شده ایم.
مقیمی تاکید کرد: این موضوع میتواند خلاهایی که منجر به درخواست برای واردات خودروی کار برقی شده را رفع کند، در این زمینه اولویت ما تعمیق ساخت داخل است، اما در صورت نیاز، میتوانیم از شرکای استراتژیک نیز بهره ببریم.
در این زمینه، "محمدرضا نجفی منش" رییس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان استان تهران به ایرنا گفت: خودروهای برقی و الکتریکی، فناوری پیچیده ای ندارند و حتی در برخی موارد از قطعاتی ساده تر از خودروهای درون سوز برخوردارند.وی اظهار داشت: در این خودروها باتری قطعه ای مهم است، با این حال مطابق سیاست های خودروسازی کشور می توان در آینده به همکاری های متقابل با دیگر کشورها در این زمینه پرداخت.
با همه مطالب گفته شده امروز خودروهای برقی تولیدی در کشورهای مختلف با معضلات اساسی روبرو هستند که از جمله آنها، ضایعات و زباله های باتری های استفاده شده در آنها، محل دفنشان و خسارت های وارد به محیط زیست است.
علاوه بر آن، این خودروها در طول شب به شارژ شدن نیاز دارند که استفاده تعداد زیادی از خودروها از شارژ برق، توان الکتریکی بالایی در شبکه می طلبد.همچنین برخی کارشناسان معتقدند: اگر قرار باشد برق تولیدی کشورمان را با نیروگاه های با سوخت های فسیلی توسعه دهیم، به همان اندازه در آلودگی محیط زیست و گرم شدن زمین تاثیر خواهد داشت و برای تولید و استفاده از این خودروها، باید فکری به حال این مسائل
شود./ایرنا