printlogo


مسکن در دوراهی خرید یا فروش،« اقتصاد سرآمد» گزارش می دهد
توان تولید مسکن مطابق با تقاضای واقعی را نداریم

گروه راه و ساختمان - متقاضیان مسکن در سال گذشته منتظر علامت‌های کاهشی در این بازار ماندند اما اکنون آمار بانک مرکزی که نشان می‌دهد قیمت مسکن افزایشی ۶ درصدی داشته. نگرانی‌هایی برای آنها فراهم کرده است. آیا بازار اکنون در وضعیت خروج از رکود قرار دارد و زمان خوبی برای اقدام متقاضیان است؟. بسیاری از متقاضیان مسکن در سال گذشته خریدی نکردند و منتظر علامت‌های کاهشی در این بازار ماندند اما هم اکنون ارائه آمار از سوی بانک مرکزی با در رابطه با افزایش شش درصدی قیمت مسکن نگرانی‌هایی برای آنها فراهم کرده است.
به گزارش اقتصادسرآمد، این در حالی است که بسیاری از مسئولان دولتی از جمله وزیر راه وشهرسازی و همچنین معاون مسکن وساختمان این وزارتخانه وعده‌هایی در رابطه تثبیت قیمت مسکن داده بودند. طبق اعلام آخرین آمار بانک مرکزی که مربوط به اسفند ۱۴۰۰ می‌شود، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران به حدود ۳۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسیده. این رقم حاکی از افزایش ۶.۲ درصدی نسبت به ماه قبل است.
در مشاهدات میدانی، اما نظرات در بازار متفاوت است. یکی از مشاوران املاک درخصوص خرید ملک ملک در وضعیت کنونی بازار مسکن می‌گوید:  درحال حاضر خرید خیلی بهتر از چند هفته دیگر است. می‌گویند قرار است قیمت‌ها بیشتر شود و مالکان ممکن است دیگر نخواهند فروش داشته باشند. یکی دیگر از فعالان بازار بیان می‌کند: بازار وضعیت خیلی جالبی ندارد، ولی بهترین زمان برای خرید است از آنجایی که خرید و فروش در بازار کم است ملک بهتری را می‌توان خریداری کرد و  معتقد است بازار در حد معمول خرید و فروش دارد  و کسی که بودجه‌ای دارد می‌تواند برای خرید اقدام کند. آینده بازار مسکن وابستگی زیادی به برجام دارد. برجام می‌تواند به تورم در ایران جهت دهد و باید بینیم این توافق درنهایت به نتیجه می‌رسد یا نه.
مسکن در دوراهی خرید یا فروش 
یک کارشناس بازار مسکن با اشاره به این که افزایش قیمت خانه در اسفندماه ناشی از انتظارات تورمی بوده که در ماه‌های آینده تعدیل می‌شود و بازار به آرامش خواهد رسید، اما کاهش قیمت اتفاق نمی‌افتد، به روزنامه اقتصادسرآمد، گفت: افزایش قیمت مسکن در سال گذشته چندان قابل ملاحظه نبود اما این‌که در اسفندماه شاهد رشد شش درصدی در تهران بودیم به تصور عمومی از وضعیت اقتصاد در سال آینده برمی‌گردد.
چرا درعبوراز یک خط آرامش بر بازار مسکن حاکم می‌شود
صدرا حسینی با بیان این که در فرهنگ اقتصادی ما از گذشته وجود داشته این است که درعبوراز یک خط آرامش بر بازار حاکم می‌شود و این انتظارات تورمی ناشی از همین دیدگاه است، افزود: به شکل موردی در معاملات، افت قیمت رخ می‌دهد؛ کما این‌که از سال گذشته نرخ‌ها در شمال تهران به طور محسوسی شکسته شده اما در کلیت بازار برگشت قیمت اتفاق نخواهد افتاد.
اثرات طرح نهضت ملی مسکن بر قیمت خانه
این کارشناس بازار مسکن درباره اثرات طرح نهضت ملی مسکن بر قیمت خانه گفت: دولت قرار نیست خودش این واحدها را بسازد و نباید هم بسازد. دولت باید تسهیلات و شرایط مناسب را برای بخش خصوصی فراهم کند که آمار ساخت یک میلیون مسکن محقق شود.
او خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده ما توان تولید مسکن مطابق با تقاضای واقعی را نداریم. بنابراین در محدوده زمانی چهار ساله که دولت تعریف کرده، ساخت چهار میلیون واحد قابل انجام نیست. با این حال بهتر است قضاوت منفی نداشته باشیم و دولت را در این حرکت تشویق کنیم. یک امیدی در بین مردم ایجاد شده که امیدواریم ظرفیتش به وجود بیاید.
وی، کشف قیمت در بازار مسکن را دارای منطق دانست و گفت: قیمت‌ها در نظام عرضه و تقاضا طراحی می‌شود. بنابراین هیچ محصولی به صورت غیرمنطقی به یک قیمت مشخص نمی‌رسد. کاهش نرخ‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که عرضه نامحدودی از یک محصول در یک جغرافیای مشخص ایجاد شود. اما در بخش مسکن کشور ما چنین چیزی وجود ندارد و کماکان با فشار تقاضا مواجه هستیم.
اگرچه بازارهای موازی در روزهای پایانی سال گذشته پر شور و حرارت بودند، اما این تب و تاب به التهاب در بازار مسکن منجر نشد و آرامش مذکور، به روزهای نخست سال جاری نیز منتقل شده است. برخی معتقدند ساخت و ساز در اطراف تهران کمکی به بازار مسکن تهران نمی‌کند و باید این ساخت و سازها در بافت‌های فرسوده و میانی شهر تهران با همکاری شهرداری پایتخت در کاهش هزینه صدور پروانه انجام شود؛ در این صورت می‌شد امیدوار بود که افزایش عرضه مسکن مصرفی و با قیمت مناسب در تهران، به کنترل قیمت مسکن پایتخت بینجامد.
طرح‌های حمایتی مسکن دولت سیزدهم در صورت اجرایی شدن در سال جدید، می‌تواند به ایجاد تعادل در عرضه و تقاضای مسکن منجر شده و روند ثبات قیمت مسکن را در پی داشته باشد. متأسفانه نرخ صدور پروانه ساخت در تهران برای سال جاری افزایش یافته است؛ نظام مهندسی هم رشد تعرفه‌های نظارت مهندسان بر ساخت و ساز و تأیید نقشه‌ها در سال ۱۴۰۱ را هدف گذاری کرده است که به افزایش قیمت مسکن نوساز می‌انجامد؛ ضمن اینکه تعرفه صدور مجوز بهره برداری از شبکه آب، برق و گاز قرار است در سال جاری افزایش یابد که به دو عامل قبلی در افزایش قیمت مسکن نوساز کمک می‌کند.