ایران، گرفتاری غرب در اوکراین
ادامه از صفحه اول
مسیر تجارت غلات مسکو در جهان از طریق ایران دنبال خواهد شد و اینجاست که مزیتهای نسبی که پیش از این صرفاً در مورد آن ایده پردازی میشد، بالفعل میشود و در آینده شاهد تولد ظرفیت بسیارمهمی از دل مزیتهای نسبی برای کشور خواهیم بود.
افزایش تعاملات ژئوپلتیکی اقتصاد ایران و روسیه علاوه بر تقویت روابط اقتصادی دو کشور میتواند زمینه ساز انتقال تجربیات اقتصاد تحریمی جمهوری اسلامی ایران به روسیه برای حضور بهتر در جنگ اقتصادی با اروپا و آمریکا باشد.
جمهوری اسلامی ایران میتواند با بهرهمندی هوشمندانه از نیاز روسیه به کریدور زمینی تجارت غلات از مسیر ایران، همچنان مسئله تأمین غلات وارداتی کشور را با امنیت خاطر بیشتری دنبال کند. البته ضرورت خودکفایی و چاره اندیشی بلندمدت در حوزه نهادههای دامی و غلات امری است که باید در سطوح عالی نظام و باهدف کاهش وابستگی کشور به غذای وارداتی دنبال شود.
مسئله ژئوپلتیک تنها مزیتی نیست که این روزها روسیه و ایران را به یکدیگر نزدیک میکند، بلکه به فراخور زمان شاهد اشتراکات دو کشور در حوزه مبارزه با تروریسم و تبادل اماکن نظامی هستیم. روسها متوجه هستند با ورود به میدان اوکراین، نمیتوانند در جبهههای مختلف درگیر باشند، به همین خاطر اماکن نظامی خود را در اغلب مناطق سوریه تحویل حزب الله لبنان و مستشاران ایران اسلامی دادهاند.
اعتماد مسکو به تهران در حوزه نظامی و پدافندی در تأمین حفاظت اماکن آزاد شده از چنگال تروریستهای تکفیری در سوریه مسئله ای است که این ایام نظر همگان را به خود جلب کرد. برخلاف آنچه پنداشته میشد با تحویل پایگاههای روسیه به مستشاران ایران در سوریه میتوان این احتمال را هم داد که اگر جمهوری اسلامی ایران برای کسب فرصتهای اقتصادی در بازسازی مناطق جنگ زده سوریه پیش دستی کند، میتواند در حوزه اقتصادی نیز موقعیت برتری نزد دولت دمشق داشته باشد.
*کارشناس مسائل ایران و اوراسیا