ظرفیتهای بی بدیل سواحل مکران برای صید و صیادی، اقتصاد سرآمد گزارش می دهد
توسعه ماهیگیری برای برچیده شدن فقر سیستان و بلوچستان
گروه اقتصاددریا - امید اسماعیلی - برکسی پوشیده نیست که دریا به عنوان دارایی راهبردی، استراتژیک و سرمایه بسیار مهمی برای هر کشوری محسوب می شود. ايران با قرار گرفتن در کنار خلیج فارس، دريای عمان و کاسپین يک موقعیت ژئوپلیتیک، منابع غني انرژی، نقش آفريني به عنوان کريدور شمال جنوب در منطقه جنوب غرب آسیا، دسترسی به آب های آزاد و اشتغال زايی بالا، تنها بخشي از ظرفیت هاي در اختیار ايران است از این رو ظرفیت عظیم خلیج فارس، دریای کاسپین و دریای عمان برای ایران یک نعمت خدادای و بی نظیر در همه حوزه ها به خصوص حوزه شیلات است.
در این گزارش اقتصادسرآمد به عوامل موثر بر توسعه و بالفعل کردن ظرفیت های شیلات در استان سیستان و بلوچستان در جهت پویایی یکی از شاخه های اقتصاد دریا می پردازیم.
در همین رابطه، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس شورای اسلامی گفت: به موازات توقف صید ترال باید مجوز صید برای صیادان داخلی صادر شود تا در سایه مجوزهای قانونی به فعالیت خود بپردازند و بتوانند از مزایای بیمهای بهرهمند شوند که متاسفانه با بی توجهی سازمان شیلات شاهد کوچک شدن سفره صیادان هستیم.
معین الدین سعیدی با بیان اینکه ظرفیتهای بی بدیل سواحل مکران یک فرصت استثنایی در تمام حوزهها به ویژه در زمینه صید و صیادی، صنایع و اقتصاد خلاق و پررنگ کردن حضور صیادان است به به خانه ملت می گوید: این ظرفیت متاسفانه مورد بی توجهی واقع شده تا جایی که شاهد فرصت سوزی در این زمینه بودیم.
نماینده مردم چابهار، نیکشهر، کنارک وقصرقند در مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به ظرفیت کشور در مورد صید و صیادی تاکنون هیچ عملکرد مثبتی در این راستا از طرف شیلات کشور دیده نشده است، اعتبارات گسترده بسیاری برای پروژههای لایروبی اسکلههای صیادی در نظر گرفته شده که تا امروز شاهد اقدام موثری در این راستا نبودهایم، به فرض مثال دو اسکله بریس و رمین در شهرستان دشتیاری و چابهار از ظرفیتهای بی بدیل استان سیستان و بلوچستان هستند که میتوانستند زندگی اهالی این مناطق را دگرگون کنند اما در سایه همین فرصت سوزی شاهد رشد بیکاری، مهاجرت، رشد فقر و... هستیم.
قرار بود در سال ۹۳ مجوزهای صید برای صیادان مناطق سیستان و بلوچستان صادر شود اما متاسفانه با گذشت نزدیک به یک دهه، این مجوزها صادر نشده و خلف وعده صورت پذیرفت
عضو فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: قرار بود در سال ۹۳ مجوزهای صید برای صیادان مناطق سیستان و بلوچستان صادر شود اما متاسفانه با گذشت نزدیک به یک دهه، این مجوزها صادر نشده و خلف وعده صورت پذیرفت.
مجلس از اهرمهای نظارتی بر عملکرد سازمان شیلات بهره میگیرد
سعیدی با انتقاد از عملکرد ضعیف سازمان شیلات در ادامه یادآور شد: اگر بی توجهی به سازمان شیلات با این وضعیت ادامه داشته باشد، مجلس ناچار است از اهرم های نظارتی همچون تحقیق و تفحص و اعمال ماده ۲۳۴ استفاده کند، امیدواریم تعهداتی که سازمان شیلات ایران نسبت به مردم مظلوم سواحل مکران داشته است، مورد توجه قرار بکیرد. قرار بود تا پایان تیرماه صدور مجوزهای صید را به صیادان این منطقه بدهند که تاکنون این مهم عملیاتی نشده است.
دولت مردمی سیزدهم معیشت
بد مردم را دریابد
عضو فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیت دولت مردمی رئیسی، یادآور شد: صیادان سیستان و بلوچستان انتظار دارند که دولت سیزدهم به شعار مردمی بودن خود جامه عمل بپوشاند و صیادان را دریابد، مردم امروز در شرایط ناخوشایند بد اقتصادی به سر میبرند و چشم امید به برکت دریا برای لقمه نانی دارند اما امروز در وضعیت ناخوشایند معیشتی به بسرمیبرند.
حق السهم صیادان بعد از ۱۶ سال در بودجه دیده شد
وی در ادامه تاکید کرد: مجلس انقلابی برای نخستین بار بعد از ۱۶ سال حق السهم کشور ایران در کنوانسیون تن ماهیان اقیانوس هند را با مبلغ ۶۰ میلیارد تومان در بودجه پیش بینی اعتبار کردند، اما تاکنون هیچ برنامهای برای اجرای برنامههای توسعه صید و صیادی در کشور صورت نگرفته است.
نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: اگر تنها به حوزه صید و صیادی اسکله های سیستان و بلوچستان توجه شود نه تنها فقر از بین میرود؛ بلکه شاهد از بین رفتن حاشیه نشینی در این مناطق نیز خواهیم بود، توقف صید ترال گام بلند مجلس یازدهم برای کوتاهی دست صیادان چینی از سواحل دریای عمان و خلیج فارس اقدام بی بدیلی بود که توسط رییس مجلس، رییس فراکسیون محیط زیست و رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شکل گرفت که به نفع صیادان داخلی تمام میشد.
سعیدی در ادامه تاکید کرد: مقرر بود به موازات توقف صید ترال مجوز صید برای صیادان داخلی صادر شود تا در سایه مجوزهای قانونی به فعالیت خود بپردازند و بتوانند از مزایای بیمهای بهرهمند شوند که متاسفانه با بی توجهی سازمان شیلات شاهد کوچک شدن سفره صیادان هستیم.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس یازدهم در پایان خاطر نشان کرد:طبق توافقی که با دولت داشتیم توقف صید فقط محدود به ۲ سال بود، اما نمایندگان در فراکسیون محیط زیست مجلس تلاش میکنند توقف کامل صید ترال در زمان نامحدود اجرایی شود.