مرکز پژوهشهای اتاق ایران با ارائه گزارشي منتشر کرد
کشورهای موفق چگونه از دام درآمد متوسط رها شدند؟
گروه صمت- در گزارش ترجمه شده از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران، رهایی از دام درآمد متوسط با الگوهای توسعه صنعتی، در کشورهای موفق نظیر چین، ژاپن، تایوان، کره جنوبی و کشورهای آمریکای لاتین بررسی شده است.در گزارش «گریز از دام درآمد متوسط، تحلیلی بین کشوری بر مبنای الگوهای ارتقا صنعتی» ترجمه شده در مرکز پژوهشهای اتاق ایران، به بررسی موشکافانه الگوهای توسعه صنعتی در برخی کشورهای دارای تجربه موفق در این زمینه پرداخته شده است. بهطور مشخص این مقاله الگوهای توسعه اقتصادی چین را در دو دوره پیش و پس از اصلاحات اقتصادی سال ۱۹۷۸ تحلیل و بررسی میکند.
به گزارش اقتصادسرآمد، این گزارش همچنین الگوی توسعه صنعتی در ژاپن، تایوان، کره جنوبی و کشورهای آمریکای لاتین را مورد ارزیابی قرار میدهد و به این سؤال پاسخ میدهد که چرا تعداد اندکی از کشورهای آسیایی قادر به گریز از دام درآمد پایین و متوسط و پیوستن به اقتصادهای با درآمد بالا بودهاند، درحالیکه بسیاری از اقتصادهای بازاری (بهویژه کشورهای آمریکای لاتین و اروپای شرقی) علیرغم برخورداری از منابع طبیعی غنیتر، موقعیتهای ژئوپلیتیکی مطلوبتر و پذیرش اجماع واشنگتن در زمینههای «بازارگرایی، خصوصیسازی، آزادسازی، مقرراتزدایی و مردمیسازی»، از عهده این مهم برنیامدهاند.
گزارش ترجمه شده در مرکز پژوهشهای اتاق ایران نشان میدهد که استراتژی اولویت دادن به صنایع سنگین و با محوریت مناطق شهری در مراحل اولیه توسعه بهصورت تاریخی در موارد متعددی ازجمله اصلاحات اقتصادی چین ۱۹۵۰-۱۹۷۸ و بسیاری از اقتصادهای بازار، مانند هند و سایر کشورهای تازه استقلالیافته و نیز تقریباً تمام کشورهای آمریکای لاتین پس از جنگ جهانی دوم در دستور کار قرار گرفت و تقریباً بدون استثنا با شکست نسبی روبهرو شد.
در اولویت قرار دادن صنایع آهن و فولاد، ماشینآلات، خودرو و سایر صنایع سرمایهبر، ساختار موجود و مزیت نسبی چین را به چالش کشید. هنگامیکه ۹۰ درصد جمعیت در مناطق روستایی فقیر زندگی میکنند، ارزانترین عامل تولید، بهجای سرمایه، باید نیروی کار باشد؛ بنابراین، محصول تولید شده با استفاده از فناوریهای سرمایهبر برای رقابت در بازار بینالمللی در آن زمان بیشازحد گران بوده و چنین صنایعی به صنایع غیرسودآور و زیست ناپذیر بدل میشود.این گزارش تأکید میکند که صنعتی شدن سریع چین پس از اصلاحات بازار محور که در سال ۱۹۷۸ شروع شد، عمدتاً ناشی از آن بود که این کشور همان توالی درست توسعهای را درک و دنبال کرد که ژاپن و ببرهای آسیایی از طریق ارتقاء صنعتی تدریجی از مناطق روستایی به مناطق شهری، از صنایع سبک به صنایع سنگین، از تولیدات صنعتی کاربر به صنایع سرمایهبر و از تقلید فناوری به نوآوری دنبال کرده بودند.
درواقع مطالعات این کار پژوهشی نشان میدهد که رقابت بازاری در چنین فرآیند تکاملی مسلماً حیاتی است اما نیروهای بازار به دو دلیل نمیتوانند بهتنهایی از عهده این کار برآیند: اول اینکه بازار خود یک کالای عمومی است که ایجاد آن بسیار پرهزینه است و دوم اینکه ایجاد بازار مستلزم استراتژیهای توسعه و سیاستهای صنعتی درست است.
مستندات این گزارش نشان میدهد که توالی توسعهای مذکور بهصورت مشابهی تقریباً در تمامی کشورهای درحالتوسعهای که بهعنوان الگوهای موفق صنعتی شدن شناخته میشوند، تکرار شده است. در مقابل، اقتصادهایی که در دام درآمد پایین یا دام درآمد متوسط گرفتار بودند از مراحل مت
همچنین این گزارش مستندات جالبی از نقش توسعه روستایی و جایگاه صنایع اشتغالآفرین در فرآیند توسعه صنعتی جوامع ارائه میدهد
بر اساس گزارش اقتصادسرآمد، طی دهه اخیر، دنیا به یک دهکده محلی تبدیل شده است. امروز، ما میتوانیم به هر گوشه دنیا دسترسی داشته باشیم و افزایش ارتباطات به ما اجازه داده از حال دوستان و خانوادهمان حتی در آن طرف دنیا به راحتی با خبر شویم، آنهم با هزینهای بسیار کم و نزدیک به صفر.
تکنولوژیهای پیشرفته همچنین باعث شده مردم انگیزه بیشتری برای جستجوی یک زندگی باکیفیت و درآمد بیشتر در سایر کشورها داشته باشند. در حالیکه بسیاری از مردم در مورد مهاجرت از خاورمیانه و آفریقا به سایر کشورها صحبت میکنند، مهاجران زیادی نیز وجود دارند که کمتر کسی به آنها میپردازد.
حتی بسیاری از متخصصان و افراد حرفهای در زمینه کاریشان به دنبال شغل و کسب و کار در جای دیگری هستند. آنها علاوه بر حقوق بالا، به دنبال ماجراجویی، زندگی متفاوت، تغییر فرهنگ و یا به دنبال محیطی هستند که بتوانند از پتانسیلهایشان حداکثر استفاده را ببرند.
سایت HSBC تازگیها نتایج نظرسنجی منتشر کرده که زندگی مهاجران را در کشورها براساس معیارهای مختلف مانند امنیت شغلی، تعادل کار و زندگی، سیاست، پیشرفت شغلی، امنیت، بهداشت، زندگی اجتماعی و… مقایسه میکند.
با توجه به اینکه ما فقط به جنبه مالی زندگی مهاجران علاقهمندیم، در زمینه مهاجرت فقط سه شاخص مالی را در نظر گرفتیم که این موارد هستند:
درآمد قابل عرضه – مشخص میکند کدام کشورها بیشترین درآمد را به مهاجرین پیشنهاد میدهند.
رشد بیشتر – مشخص میکند مهاجرین در کدام کشورها میتوانند در طول زمان بالاترین پرداختی را به دست آورند.
پایداری شغل – مشخص میکند در کدام کشورهای مهاجرین میتوانند به سادگی یک شغل پایدار پیدا کنند.
لیست کشورهایی که HSBC ارائه کرده فقط روی مهاجران تمرکز دارد، بنابراین مانند GNI و سایر لیستهایی که مشاغل با حقوق بالا را برای نیروی کار داخلی مشخص میکنند نیست.
ما مشتاق بودیم بهترین کشورها را برای کسب درآمد سریع برای مهاجران و سایر افراد خارجی مقیم بیابیم و متوجه شدم نظرسنجی HSBC بهترین پاسخ برای این موضوع را ارائه میکند.