گزارش «اقتصادسرآمد» از تمهیدات رسمی برای مقابله و اطلاع رسانی درباره کرونا در ایران

اپیدمی ناکارآمدی

گروه سیاسی- کرونا به ایران رسید، بعد از نزدیک به یک ماه که از شیوع ویروس کرونا در جهان می‌گذرد و تقریبا تمامی کشورها درگیر آن هستند.داستان کرونا از دسامبر ۲۰۱۹ که در چین مطرح شد، تا این روزها که وزارت بهداشت خبر ظاهر شدن و منشا آن را از قم اعلام کرد که سپس از تهران و گیلان سردرآورد و شد وحشت عمومی! 
به گزارش اقتصادسرآمد، کرونا ویروس نام یک خانواده بزرگ ویروسی است که سویه‌های مختلف در آن قرار دارد و باعث بروز بیماری-های تنفسی در افراد می‌شود.در هفته‌های اخیر، تیتر اول تمام خبرگزاری‌های دنیا به میکروارگانیسمی اختصاص یافته است که پیش بینی می‌شود خبر از وقوع یک پاندمی را به دنبال خواهد داشت. پاندمی‌ها یک ویژگی خاص دارند و آن هم اینکه به سرعت موارد بروز بیماری در تمام نقاط یک کشور و یا قاره مشاهده می‌شود و مشکلات بسیاری را برای افراد بوجود می‌آورد.طاعون، وبا و آنفولانزا مهم‌ترین پاندمی‌هایی هستند که جان بسیاری از افراد را در سال‌های نچندان دور گرفته اند. اما آیا باز هم خطر بروز یک پاندمی در راه است؟
سندرم تنفسی حاد شدید که به اختصار به آن سارس میگویند و سندرم تنفسی خاور میانه که به آن به اختصار مِرس می گویند، هر دو در اثر آلودگی به ویروس کرونا ایجاد میشوند که از حیوانات منتقل می‌شود.
اگر چه اعتقاد بر این است که مرس از شتر به انسان منتقل می‌شود، اما میزبان اصلی هر دو کرونا احتمالا خفاش بوده است. در سال ۲۰۰۲ سارس به ۳۷ کشور گسترش پیدا کرده و موجب وحشت عمومی در سرتاسر دنیا شد، بیش از ۸۰۰۰ نفر را آلوده کرد و جان بیش از ۷۵۰ نفر را گرفت. به نظر میرسد مرس از انسان به انسان کمتر منتقل می‌شود، اما مرگ و میر بیشتری دارد و ۳۵% از حدود ۲۵۰۰ فرد مبتلا را از بین برده است.
برخی از اخبار فضای مجازی حاکی از آن است که استفاده از داروی ایدز در درمان بیماری ناشی از ویروس جدید موثر بوده و بر اساس بیانیه کمیسیون بهداشت شهرداری پکن، کمیسیون بهداشت ملی چین نیز استفاده از این دارو را تاکید و اعلام کرده که داروهای لوپیناویر ریتوناویر در انبارهای دارویی پکن موجود است.
نارسایی‌ها و ضعف سیاست‌های کلان بهداشت و سلامت عمومی، ضعف مدیریت‌ها، ضعف آموزش‌های بهداشتی و اجتماعی، نبود فرهنگ سازی مناسب به منظور همگرایی و رعایت اصول بهداشتی در شرایط بحران، بروز نبودن تجهیزات پزشکی، نبود زیر ساخت‌های مناسب و کافی جهت ارائه خدمات بهداشت عمومی، نبود پوشش مناسب بیمه‌های پزشکی و سلامت و مهمتر از همه تحریم‌های گسترده کشورمان در بخش تامین دارو‌های باکیفیت و اثرگذار بیش از بروز بحران " کرونا " می‌تواند سلامت جامعه کشورمان را با خطر و بحرانی به مراتب بزرگتر مواجه کند.
شیوع  "ویروس کرونا" در کشور چین و چندین کشور جهان کم کم به بحرانی جهانی تبدیل شده و همه کشور‌ها ساز و کار‌های مراقبتی، درمان و جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس خطرناک را مهم‌ترین رویکرد خود در ارتباطات بهداشتی و اجتماعی خود قرار دادند.
کشور بحران خیز ایران نیز زمینه و استعداد بحران‌های بزرگ در ابعاد گسترده تری نسبت به سایر کشور‌های جهان دارا است که این موضوع حساسیت بیش‌تر مردم در مواجه با این بحران جهانی که هر روز بر دامنه آن افزوده می‌شود را بیش از پیش مشهود می‌کند.
هر چند داروی مناسبی جهت مداوای افراد مبتلا به ویروس کرونا کشف و یا تجویز نشده است، اما شباهت عملکرد این ویروس با آنفولانزا می‌تواند ما را در مسیری تقریبا مشخص قرار دهد که اگر همه افراد جامعه، سازمان‌های ذیربط و رسانه‌ها به وظیفه ذاتی و همچنین اصول اولیه بهداشتی توجه کنند می‌توانیم به مراتب تبعات ناشی از این ویروس را به مراتب کاهش دهیم.
در این شرایط نقش ستاد بحران بسیار قابل توجه است. تشریح مرتب انچه در کشور در قبال تشخیص، کنترل و پیشگیری در خصوص این بیماری انجام می شود وظیفه رسانه ها، وزارت خانه های متولی از جمله بهداشت است. ارائه امرا های مختلف از شیوع و یا احتمال فوت افراد مبتلا در کشور می تواند سبب تشویش و اضطراب در جامعه شود. هر گونه ارائه امرا و توضیح از سوی مراجع رسمی در کمرنگ شدن شایعات می تواند موثر باشد اما متاسفنه این بخش در ایران به طور کلی ناکارآمد است. مردم به دلیل نبود اطلاع رسانی شفاف و دقیق و رسمی به اطلاعات غیر رسمی و شایعات توجه می کنند و این خود می تواند در کنترل این بیماری نقش عکس داشته باشد.
اپیدمی ناکارآمدی
ارسال دیدگاه
اخبار روز
ضمیمه