تاریخ انتشار:1400/9/10

احیای سوآپ نفتی ایران در اکو
اقتصادسرآمد - شیدا آریایی پور، دانشجوی دکتری حقوق بین الملل و پژوهشگر با یادداشتی کوتاه با عنوان «احیای سوآپ نفتی ایران در اکو» در اقتصادسرآمد نوشت:
به گزارش اقتصادسرآمد - سفر بسیار مهم دکتر رئیسی، رئیس جمهور کشورمان به ترکمنستان و حضور در اجلاس کشورهای عضو اکو از اهمیت زیادی برخوردار بود و متاسفانه رسانه های داخلی آن گونه که شایسته است به آن نپرداختند.
کشورهای عضو اکو با جمعیتی نزدیک به 600 میلیون نفر و دارا بودن ظرفیت های انرژی در حوزه نفت و گاز و همچنین به عنوان مسیر استراتژیک بین شرق و غرب آسیا و نیز کریدور شمال به جنوب از طریق ایران، این توان را دارد که بتواند سهم خود را از مراودات اقتصادی جهان به ویژه در منطقه آسیا از آن خود نماید.
دومین سفر خارجی رئیسجمهور درحالی انجام شد که نتایج مهمی در این سفر از جمله سوآپ گازی و احیای قرارداد گازی میان ایران و ترکمنستان به دست آمد که امنیت انرژی کشورمان را در آینده به دنبال خواهد داشت.
موضوع مهم سوآپ گازی و ترانزیت گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران شاید یکی از مهم ترین دستاوردهای این اجلاس باشد که سبب شد باردیگر قدرت دیپلماسی اقتصادی کشورمان در سطح منطقه به نمایش گذاشته شود.
و اما سوآپ چیست؟
معنی کلمه سوآپ این است که دولت یا بخش خصوصی، نفت یا گاز را در مرز کشور همسایه دریافت میکند و در مرز دیگر به افراد مورد نظر آنان تحویل میدهد. البته باید دقت کرد که سوآپ با ترانزیت و انتقال گاز با خط لوله تفاوت دارد.
باوجودی که در سال های اخیر در سایه تحریم های غرب و آمریکا، دیپلماسی اقتصادی کشورمان به ویژه در حوزه نفت و گاز تضعیف شده بود، اما قرارداد سه جانبه ایران و آذربایجان و ترکمنستان سبب شد باردیگر ایران به عنوان هاب انرژی منطقه قفقاز، توان خود را به نمایش بگذارد و فارغ از برخی اختلافات سیاسی و منطقه ای، در راستای تقویت دیپلماسی اقتصادی گام های اساسی بردارد.
مهم ترین دستاورد قرارداد سوآپ اخیر، انتقال نزدیک به 2 میلیارد مکعب گاز ترکمنستان به آذربایجان از کانال ایران و احیای روابط کم رنگ سال اخیر بین ایران و ترکمنستان بود که سبب شد پس از نزدیک به 5 سال قطع رابطه گازی با ترکمنستان، باردیگر روابط دوکشور در این زمینه برقرار شده و به تبع آن در آینده نزدیک زمینه صادرات گاز این کشور به مناطق شمالی ایران آغاز و مشکلات ناشی از قطع و کمبود گاز در این خطه از کشور کاسته شود.
دیپلماسی رفع کدورت ها و استفاده از ظرفیت های کشورهای همسایه در دستورکار دولت سیزدهم قرار دارد و اینک که اختلافات گازی ایران و ترکمنستان پس از سال ها رفع شده و دو کشور به دنبال استفاده از ظرفیت های اقتصادی یگدیگر هستند به نظر می رسد روزهای روشنی از این تغییر رویکرد و استفاده از پتانسیل های دیپلماسی اقتصادی پیش روی کشور باشد.
برچسب ها : سوآپ نفتی ایران شیدا آریایی پور ترانزیت گاز ترکمنستان به آذربایجان احیای روابط بین ایران و ترکمنستان
اخبار روز
-
کسب رتبه اول بهرهوری بخش آب کشور توسط شرکت آب و نیرو
-
افتتاح نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی صندوق ذخیره فرهنگیان توسط وزیر آموزش و پرورش
-
سد قوچم، حلقه واسط انتقال آب از غرب به شرق کردستان
-
محور چالوس چهارخطه می شود
-
تقدیر فرمانده سپاه از مرکز وکلا
-
سفر؛ آزمونی برای مسئولیت و آگاهی
-
رُمان نویسنده هرمزگانی به چاپ سوم رسید/ «آن تابستان»؛ سوژه مردمپسند ناب اقلیمی برای سینما
-
سرمایهگذاری در پروژههای شهری پیشرفت کرده، اما برخی چالشها باقی است
-
گام جدیددرنگهداشت محلات۲۷گانه منطقه یک باشروع بهار قرآن و طبیعت
-
بازدید مدیر دفتر یونسکو در تهران، از شناور تحقیقاتی «کاوشگر خلیج فارس»
-
صادرات محوری و توسعه فناوری رویکرد اصلی مناطق آزاد
-
تأکید هند بر توسعه چابهار همزمان با تهدید آمریکا
-
افتتاح بخشی از پروژه آزادراه تبریز-مرند
-
عملیات ترمیم خط اسید استیک مربوط به مخازن 1001
-
پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی قیر، آسفالت، عایقها، بتن، سیمان و ماشینآلات وابسته افتتاح شد
-
هدفگذاری ایران و قزاقستان برای حمل ۵ میلیون تن بار از مسیر ریلی کشورمان
-
تخصصی ترین وزراتخانه جولانگاه افراد سفارشی و رابطه ای شده است
-
دهمین بوت کمپ اقتصادی با رویکرد توسعه کسب و کارهای نوظهور برگزار شد
-
نیازمند برنامه کلان ملی در حوزه منابع انسانی دریانوردان هستیم
-
همایش شرکت های برتر ایران برای بررسی و رتبه بندی 100 شرکت برتر در سال مالی 1402 برگزار شد