«روزنامه سرآمد» گزارش می‌دهد؛

آوار جنــگ  بر سر اقتصاد اسرائیل

15درصد بودجه سالانه رژیم صهیونیستی در جنگ با ایران هزینه شد
​​​​​​​گروه اقتصاد-سمیه ملایی- اقتصاد رژیم صهیونیستی بهای جنگ ۱۲روزه با ایران را می‌پردازد، چراکه طبق گزارش رسانه‌ها و کارشناسان، هزینه اقدامات تجاوزکارانه این رژیم، به صدها میلیون دلار رسیده است. برخی گزارش‌های منتشرشده حاکی از آن است که رژیم صهیونیستی در هفته اول تجاوز نظامی به ایران، حدود پنج‌میلیارد دلار هزینه کرد، در حالی‌که هزینه‌های روزانه جنگ به ۷۲۵میلیون دلار رسید که ۵۹۳میلیون دلار آن برای حملات و ۱۳۲میلیون دلار برای اقدامات دفاعی و بسیج نظامی اختصاص یافت. همچنین روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گزارش داد که هزینه روزانه سیستم‌های ضدموشکی برای رژیم صهیونیستی، از ۱۰میلیون تا ۲۰۰میلیون دلار متغیر است.
به گزارش روزنامه اقتصاد سرآمد، طبق اعلام «موسسه سیاست اقتصادی آرون» مستقر در سرزمین‌های اشغالی، اگر حملات به مدت یک‌ماه ادامه می‌یافت، کل هزینه می‌توانست به بیش از ۱۲میلیارد دلار برسد. همچنین طبق اعلام اداره مالیات اسرائیل، تعداد اسرائیلی‌هایی که در هفته اول خانه‌های خود را تخلیه کردند، از ۱۰هزار نفر فراتر رفت و حدود ۳۶هزار و ۴۶۵نفر درخواست غرامت کردند. از طرف دیگر، وزارت دارایی اسرائیل فاش کرد که منابع مالی فعلی این رژیم به سرعت در حال کاهش است و درخواست انتقال ۸۵۷میلیون دلار به وزارت دفاع و همچنین کاهش ۲۰۰میلیون دلار از بودجه وزارتخانه‌های بهداشت، آموزش و خدمات اجتماعی را کرده است. روزنامه مالی اسرائیلی «گلوبز» گزارش داد که بیشتر این بودجه برای پوشش هزینه‌های پرسنل نظامی استفاده خواهد شد.
برخی گزارش‌ها نیز نشان می‌دهند که حدود ۴۵۰هزار نیروی ذخیره به‌عنوان بخشی از تلاش‌های بسیج گسترده در طول جنگ به خدمت فراخوانده شدند. در این میان کارشناسان هشدار می‌دهند که در صورت ادامه درگیری، نرخ رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی می‌تواند کاهش یابد، بیکاری افزایش یافته و نرخ فقر بالاتر رود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ایران زیرساخت‌های حیاتی در تل‌آویو و حیفا را هدف قرار داده است، از جمله حمله‌ای که به تعطیلی «بازان» به‌عنوان بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت رژیم صهیونیستی، منجر شد و طبق گزارش فایننشال‌تایمز، روزانه سه‌میلیون دلار ضرر تخمینی به‌بار آورد.
انتظار می‌رود هزینه‌های عملیاتی تحولات مذکور، به تنهایی به حدود ۶میلیون دلار برسد. بازارهای مالی نیز به دلیل تشدید تنش‌های نظامی، مانند مورد حمله اخیر موشک‌های ایرانی به «بورس الماس اسرائیل» که تقریبا 8درصد از کل صادرات این رژیم را تشکیل می‌دهد، آسیب دیده‌اند. طبق اعلام «موسسه الماس اسرائیل»، این حملات نگرانی‌هایی را در بورس تل‌آویو ایجاد کرده است. براساس گزارش خبرگزاری آناتولی، ضربه به سهام باعث وحشت در میان سرمایه‌گذاران شده و منجر به فروش گسترده و تسریع رکود بازار شد که به نوبه خود، ثبات اقتصادی رژیم صهیونیستی را در کوتاه مدت به خطر انداخت.

هزینه‌کرد 15درصد بودجه سالانه در جنگ
تحلیلگران اقتصادی در ایالات متحده و هند به‌طور همزمان به این نتیجه رسیده‌اند که رژیم صهیونیستی در طول جنگ ۱۲روزه خود علیه ایران، بیش از ۱۱میلیارد دلار یا ۱۵درصد از بودجه سالانه نظامی خود را هزینه کرده است. با توجه به اینکه بودجه نظامی رسمی رژیم صهیونیستی حدود ۴۷میلیارد دلار است، معلوم می‌شود که در کمتر از دوهفته، مقام‌های نظامی و سیاسی این رژیم حدود ۱۵درصد از کل بودجه نظامی را صرف حملات علیه ایران کرده‌اند. براساس گزارش ایسنا به نقل از  تاپ وار، براساس تخمین تحلیلگران اقتصادی آمریکایی و هندی، این میزان تقریبا ۲۰برابر بیشتر از هزینه نظامی اوکراین در همین مدت زمان کوتاه است. به گفته این تحلیلگران، رژیم صهیونیستی آشکارا تصمیم گرفته است که روی یک اقدام نظامی کوتاه‌مدت علیه ایران شرط‌بندی کند که البته دستاورد چندانی برایش در پی نداشته است. برای همین کاملا قابل درک است که چرا بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به سرعت پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا را برای آتش‌بس با ایران پذیرفت. به باور تحلیلگران اقتصادی، از این گذشته، اگر جنگ حداقل برای دو یا سه ماه به همین منوال ادامه می‌یافت، هم بودجه نظامی سالانه و هم زرادخانه سلاح‌های متعارف رژیم صهیونیستی از جمله موشک‌های کلاس «هوا-زمین» به صفر می‌رسید. روزنامه اکونومیک تایمز هند می‌نویسد: چنین آماری از هزینه‌های نظامی «فشار مضاعف قابل‌توجهی بر بودجه اسرائیل وارد کرده است.»

ارزیابی از اقتصاد اسرائیل
منصور براتی، کارشناس مسائل رژیم صهیونسیتی در گفت‌وگویی با «تسنیم» می‌گوید: براساس ارزیابی‌های اخیر، ابعاد اقتصادی این درگیری برای اسرائیل روز به روز آشکارتر می‌شود. همانطور که نشریه اقتصادی «د مارکر» در سرزمین‌های اشغالی گزارش داده، تنها در 10روز نخست نبرد، حملات موشکی ایران، حدود 5میلیارد شکل (1.44میلیارد دلار) به اقتصاد اسرائیل خسارت وارد کرده‌ است.» وی افزود: «برای درک بهتر اهمیت این عدد، باید اشاره کنم که در جنگ 21ماهه اسرائیل با گروه‌های مقاومت فلسطینی در نوار غزه، مجموع خسارات اقتصادی چیزی نزدیک به 2.5میلیارد شکل (720میلیون دلار) بوده؛ یعنی فقط در این 10روز، آسیب‌های اقتصادی ناشی از حملات ایران، تقریباً دوبرابر کل هزینه‌های جنگ طولانی غزه برای اسرائیل بوده است.»
نکته قابل تامل این است که براساس بودجه سالانه رژیم صهیونیستی که چند ماه قبل در کنست تصویب شد، کسری بودجه اسرائیل برای سال جاری حدود 8درصد تولید ناخالص داخلی پیش‌بینی شده بود. این رقم عمدتاً متاثر از هزینه‌های جنگ غزه بود، ولی اکنون با تشدید درگیری با ایران و افزایش شدید خسارات اقتصادی، پیش‌بینی می‌شود که کسری بودجه تا پایان سال 2025 از 10درصد عبور کند و حتی به 15درصد نزدیک شود. البته همه این موارد به استمرار و شدت جنگ بستگی دارد.
در عرصه داخلی نیز شاهد افزایش تدابیر امنیتی هستیم؛ چراکه دستگاه‌های امنیتی اسرائیل پیش‌بینی می‌کنند ایران در روزهای آینده عملیات وسیع‌تری ترتیب دهد. تغییر الگوی زمانی و جغرافیایی حملات اخیر ایران-از بندر ایلات گرفته تا بیت‌المقدس و سایر مناطق جنوبی-که شاهد آسیب‌های جدی در این شهرها بودیم، نشانه آمادگی تهران برای اقدامات گسترده‌تر است. لذا نگرانی از وقوع یک حمله بزرگ دیگر علیه سرزمین‌های اشغالی کاملاً محسوس است.
سال گذشته بود که برخی گزارش‌ها حاکی از این بود که بانک مرکزی اسرائیل فروش اوراق قرضه دولتی را افزایش داده است تا از این طریق با گرفتن وام، هزینه‌های جنگ را تامین کند. در مارس۲۰۲۴، دولت اسرائیل با فروش اوراق قرضه، ۸میلیارد دلار سرمایه جذب کرد که رکوردی بی‌سابقه بود. اسرائیل اوراق قرضه را به وام‌دهندگان داخلی و خارجی می‌فروشد که شامل یهودیان خارج از اسرائیل هم می‌شود. داده‌های بانک مرکزی اسرائیل نشان می‌دهد که تمایل خارجی‌ها برای خرید اوراق قرضه دولتی اسرائیل کمتر شده است. این بانک اعلام کرده که تنها ۸/۴درصد از این اوراق در اختیار سرمایه‌گذاران خارجی بوده، در حالی‌که این رقم در ماه سپتامبر۲۰۲۳، یک‌ماه پیش از آغاز جنگ اسرائیل و حماس، 14.4درصد بوده است.
آوار جنــگ  بر سر اقتصاد اسرائیل
ارسال دیدگاه
اخبار روز
ضمیمه