
بهبود وضعیت حملونقل دریایی، مهمترین دغدغه کارشناسان و مدیریت سازمان بنادر
اقتصاد سرامد - نخستین نماینده ایران در سازمان بینالمللی دریانوردی (IMO) با اشاره به اینکه بهبود وضعیت حملونقل دریایی، مهمترین دغدغه کارشناسان و مدیریت سازمان بنادر است، گفت: هیات اندیشهورز به عنوان آیینه مدیریت و عملکرد این سازمان، میتواند کمک شایانی به پیشرفت فعالیتها در حوزه دریایی و بندری داشته باشد.
به گزارش اقتصاد سرآمد، حسینعلی قلیزاده در رابطه با برگزاری نشستهای هیات اندیشهورز این سازمان و اثرات مطلوب بهره مندی از نظرات کارشناسان دریایی و بندری در بهبود وضعیت حمل و نقل دریایی کشور، اظهار داشت: گردهم آمدن و تبادل نظر افراد کارشناس و با تجربه در حوزه دریایی و بندری که با طرح مسائل در ۲ بخش درون سازمانی و برون سازمانی با محوریت سازمان بنادر و دریانوردی انجام میشود از اهمیت بسیار بالایی برای حملونقل دریایی کشور برخوردار است و میتواند در صورت جمعبندی مطلوب موجب بهبود وضعیت دریایی و بندری کشور را رقم بزند.
این صاحبنظر حوزه حمل ونقل دریایی ادامه داد: مسائل حوزه دریایی و بندری، تخصصی و نیازمند ارائه نظر از سوی افراد با تجربه است و اثرگذار بودن جلسات بستگی به میزان عملیاتی شدن نتیجه و جمعبندی مباحث از سوی سازمان بنادر و دریانوردی دارد.
مدیرکل اسبق بنادر و دریانوردی هرمزگان با تاکید بر اینکه سازمان بنادر و دریانوردی میتواند از نتایج مجموعه نشستهای هیات اندیشهورز در راستای بهبود سیاستگذاری و روشها استفاده کند و در مسیر پیشرفت حوزه دریایی و بندری کشور گام بردارد، عنوان کرد: به طور مثال حملونقل دریای کشور در مسائل مختلفی نظیر نیروهای متخصص دریایی با کمبودها و مشکلاتی روبرو است و در این رابطه باید از سوی سازمان بنادر و دریانوردی چارهاندیشی شود.
قلیزاده با اشاره به اینکه رفع موانع حوزه دریایی و بندری، غربالگری مسائل، تسهیل حملونقل دریایی، بهبود خدماترسانی شناورها، مقوله حاکمیت ملی، توسعه دریامحور، مسائل مربوط به دریانوردان و...از جمله مهمترین مسائلی است که باید مدنظر قرار گیرد، خاطرنشان کرد: بهرهمندی از نظر نخبگان دریایی و بندری موجب میشود تا شاهد بهبود وضعیت دریایی و بندری کشور باشیم.
وی با بیان اینکه هیات اندیشهورز، آیینه مدیریت سازمان بنادر و دریانوردی است، اظهار داشت: در مجموعه نشستهای هیات اندیشهورز سازمان بنادر و دریانوردی به این جمعبندی میرسیم که چه بخشهایی از حملونقل دریایی کشور نیازمند تغییر و تحول است و باید در راستای اصلاح وضع موجود گام برداریم.
برچسب ها : اقتصاد دریایی حمل و نقل دریایی بنادر
-
سد قوچم، حلقه واسط انتقال آب از غرب به شرق کردستان
-
محور چالوس چهارخطه می شود
-
تقدیر فرمانده سپاه از مرکز وکلا
-
سفر؛ آزمونی برای مسئولیت و آگاهی
-
رُمان نویسنده هرمزگانی به چاپ سوم رسید/ «آن تابستان»؛ سوژه مردمپسند ناب اقلیمی برای سینما
-
سرمایهگذاری در پروژههای شهری پیشرفت کرده، اما برخی چالشها باقی است
-
گام جدیددرنگهداشت محلات۲۷گانه منطقه یک باشروع بهار قرآن و طبیعت
-
بازدید مدیر دفتر یونسکو در تهران، از شناور تحقیقاتی «کاوشگر خلیج فارس»
-
صادرات محوری و توسعه فناوری رویکرد اصلی مناطق آزاد
-
تأکید هند بر توسعه چابهار همزمان با تهدید آمریکا
-
افتتاح بخشی از پروژه آزادراه تبریز-مرند
-
عملیات ترمیم خط اسید استیک مربوط به مخازن 1001
-
پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی قیر، آسفالت، عایقها، بتن، سیمان و ماشینآلات وابسته افتتاح شد
-
هدفگذاری ایران و قزاقستان برای حمل ۵ میلیون تن بار از مسیر ریلی کشورمان
-
تخصصی ترین وزراتخانه جولانگاه افراد سفارشی و رابطه ای شده است
-
دهمین بوت کمپ اقتصادی با رویکرد توسعه کسب و کارهای نوظهور برگزار شد
-
نیازمند برنامه کلان ملی در حوزه منابع انسانی دریانوردان هستیم
-
همایش شرکت های برتر ایران برای بررسی و رتبه بندی 100 شرکت برتر در سال مالی 1402 برگزار شد
-
امروز باید تکلیف خود را نسبت به نگاه امنیتی حاکم بر فضای دیتا روشن کنیم
-
بازدید میدانی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت پایانه ها و مخازن پتروشیمی به منظور بررسی عملکرد واحدهای مختلف بندر پتروشیمی ماهشهر