«اقتصاد سرآمد» از افت 35هزار واحدی شاخص کل گزارش می‌دهد

ادامه ریزش شاخص‌ها در بورس

گروه بازار سرمایه-سهیل مرتضوی- بورس تهران برای چهارمین روز کاری پیاپی، مسیر نزولی را ادامه داد. دیروز و در نخستین روز کاری بازار سهام در هفته جاری، شاخص کل بورس افتی 35هزار واحدی را تجربه کرد. همچنین بررسی گزارش‌های منتشرشده از وضعیت بازار سرمایه نشان می‌دهد که روز گذشته 91درصد از نمادهای بورسی با کاهش قیمت روبه‌رو شدند.
به گزارش اقتصاد سرآمد، ادامه روند کاهشی در بازار سهام کار را به جایی رسانده است که امروز بسیاری از فعالان بورس و اهالی بازار سرمایه معتقدند اقدام مجلس شورای اسلامی در استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر سابق اقتصاد دولت چهاردهم در کنار فضا و تصمیمات سیاسی به‌عنوان متهمان اصلی وضعیت این روزهای بورس هستند. روز شنبه اما خبرهایی پیرامون ارسال نامه‌ای از سوی ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای ایران و ایجاد فضای منفی پیرامون این خبر، نسخه مجلس را تکمیل کرد و بازار به ریزش شاخص‌ها ادامه داد.
در جریان دادوستدهای روز شنبه (18اسفندماه) بازار سرمایه، بیش از 15میلیارد و 60893میلیون سهم و حق‌تقدم به ارزشی بالغ بر 10هزار و 154میلیارد تومان در بیش از 488هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت 35هزار و 558واحدی در ارتفاع 2میلیون و 754هزار و 412واحد قرار گرفت. بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام در روز گذشته به نام نمادهای معاملاتی فارس، فملی و وبملت شد و در مقابل نمادهای خودرو، حکشتی و آلومینا با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.براساس گزارش‌های منتشرشده، در بازارهای فرابورس ایران هم دیروز با معامله 6میلیارد و 653میلیون ورقه به ارزش 111هزار و 63میلیارد تومان در 230هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 394واحد افت کرد و در ارتفاع 25هزار و 59واحد قرار گرفت. در این بازار هم روز گذشته بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی آریا، مارون و کگهر شد و در مقابل نمادهای معاملاتی فزر، بساما و تجلی بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.
با وجود روند منفی بازار، دیروز گروه خودرویی در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار داشت و نمادهای این گروه بیش از 1300میلیارد تومان معامله شدند و این در حالی بود که حدود 55میلیارد تومان پول حقیقی از این گروه خارج شد. ارزش معاملات روز گذشته گروه خودرویی رکورد 35روز معاملاتی اخیر به‌حساب می‌آید. پیش از این در 2دی ارزش معاملات این گروه 1400 میلیارد تومان به ثبت رسیده بود. بعد از خودرویی‌ها، بانکی‌ها و محصولات شیمیایی هم به ترتیب 555 و 505میلیارد تومان دادوستد شدند. در میان 10گروه برتر بازار تنها گروه استخراج کانه‌های فلزی بود که با ورود پول حقیقی مواجه شد و بقیه گروه‌ها شاهد خروج سرمایه از نمادهای خود بودند.

کارنامه بورس در جذب و تجهیز منابع
در این میان داده‌های آماری مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس نشان می‌دهد، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال‌شده در این بازه زمانی، 680،518میلیارد ریال، افزایش سرمایه از محل سود انباشته 1،325،968میلیارد ریال، افزایش سرمایه از محل اندوخته 284،886میلیارد ریال و افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی 797،598میلیارد ریال بوده است. براساس این داده‌های آماری، عرضه اولیه سهام شرکت‌ها در بورس و فرابورس نیز 60،554میلیارد ریال بوده است. آمارهای مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، حاکی از آن است که از فروردین تا پایان بهمن ماه امسال، 5،404،088میلیارد ریال انواع ابزارهای تامین مالی منتشر شده است. افزون‌براین، در این بازه زمانی، 12،400میلیارد ریال شرکت سهامی عام تاسیس شده است.

سهم حقیقی‌ها از مبادلات سهام
از سوی دیگر، سهم حقیقی‌ها، حقوقی‌ها و صندوق‌های سهامی از آمار معاملات بازار سهام در هفته گذشته، به ترتیب ۶۹.۹، ۱۰.۲ و ۶.۱درصد بوده است. همچنین، تعداد سهامداران فعال بورس در هفته گذشته به ۷۵۳هزار و ۵۶۴کد رسید. گزارش‌های آماری از معاملات بازار سهام حاکی از آن است در هفته منتهی به 15اسفند ماه، سهم حقیقی‌ها، حقوقی‌ها و صندوق‌های سهامی به ترتیب 362هزار و 381میلیارد ریال (69.9درصد)، 52هزار و 930میلیارد ریال (10.2درصد) و 31هزار و 455میلیارد ریال (6.1درصد) بود. همچنین در هفته یادشده، تعداد سهامداران فعال در بازار، اعم از حقیقی و حقوقی (بدون احتساب کدهای دارای معامله در عرضه‌های اولیه) 753هزار و 564نفر بود که به تفکیک 751هزار و 959نفر، شامل: سهامداران حقیقی و یک‌هزار و 605نفر مربوط به حقوقی‌ها می‌شود. در این بازه زمانی، 3صنعت؛ 1-خودرو و ساخت قطعات 2- بانک‌ها و موسسات اعتباری 3- محصولات شیمیایی جزو 3صنعت پرگردش در معاملات بازار سهام بودند. آمارها حاکی از آن است در هفته گذشته این 3صنعت 40درصد ارزش کل معاملات بازار را به خود اختصاص دادند.

توقیف ۱۹۴۰پرونده اوراق بهادار در بورس
آمارهای ارائه‌شده از روابط عمومی سپرده‌گذاری مرکزی نیز نشان می‌دهد: در دومین ماه زمستان امسال، 905پرونده اوراق بهادار درباره رفع توقیف، 1848پرونده درباره فروش و 198پرونده درباره استعلام دارایی عملیاتی شده است. در بهمن‌ماه سال‌جاری، درخواست‌های 162پرونده اوراق بهادار درباره توثیق، 172پرونده اوراق بهادار درباره رفع توثیق، 45پرونده درباره فروش توثیق و 40پرونده درباره استعلام توثیق انجام شده است. این فرآیند ناظر بر دستورات دریافت‌شده از مراجع ذی‌صلاح قانونی نظیر محاکم حقوقی و کیفری دادگستری، ادارات کل امور مالیاتی و... است که در آن دستور توقیف اوراق بهادار شخصی که محکوم به پرداخت وجه شده، صادر می‌شود. مرجعی که دستور توقیف صادر کرده می‌تواند نسبت‌به رفع توقیف یا فروش اوراق بهادار توقیفی نیز دستور دهد.

ریزش‌های بورس ادامه‌دار است
بررسی گزارش‌های عملکرد بازار سهام نشان می‌دهد که شاخص کل بورس طی پنجاه روز گذشته در محدوده‌ 2میلیون و 678هزار واحد و 2میلیون و 951هزار واحد در حالت خنثی قرار گرفته است. در چنین شرایطی اثر ژانویه بر بازار سهام که متاثر از ایام پایانی سال و عید نوروز است و همچنین ایام ماه مبارک رمضان سبب تقویت رنج بودن بازار می‌شود؛ اثر ژانویه در واقع اثر رویدادهای تقویمی روی رفتار معامله‌گران دارد که به اثر ژانویه معروف شده است. به اعتقاد فعالان بازار سرمایه؛ از طرفی استیضاح همتی، وزیر اقتصاد و دارایی توسط مجلس و بلاتکلیف شدن این وزارتخانه‌ مهم ، تاثیر بسزایی در تقویت بی‌تصمیمی شاخص کل بورس دارد. در چنین شرایطی بسیاری از تصمیمات تاثیرگذار روی جهت بازار متاثر از رویکرد وزارت اقتصاد و دارایی است و استیضاح وزیر مربوطه در شرایط حساس جنگ اقتصادی، تاثیر منفی روی بازارسرمایه می‌گذارد. فعالان بورس معتقدند که ریسک‌های سیستماتیک بسیاری از جمله منازعات منطقه‌ای و موضع‌گیری‌های دولتمردان آمریکایی روی بازار سهام ما اعمال می‌شود؛ این عوامل سبب تضعیف بورس شده است تا جایی که امروز شاهد رنگ قرمز شاخص کل بازار هستیم.
 ادامه ریزش شاخص‌ها  در بورس
ارسال دیدگاه
اخبار روز
ضمیمه