بررسی «اقتصادسرآمد» از لزوم تمهیدات بخش تولید و توزیع در دوران بحران

ذخیره سازی کالا برای عبور از کرونا

گروه صنعت، تجارت و تولید- قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت می گوید: یکی از این مفاهیم در حوزه تجارت داخلی و دیگری در حوزه تجارت خارجی متمرکز است؛ به نحوی که ذخیره سازی کالاهای اساسی امروز یک ضرورت برای کشور به شمار می‌رود و همه به این جمع بندی رسیده اند که کالا باید ذخیره سازی شود تا با شوک‌های عرضه و تقاضا بتوان به موقع مقابله کرد. به گفته مدرس خیابانی، بررسی‌ها در دنیا نشان می‌دهد که ۸۸ کشور صادرات غذا را ممنوع کرده اند و اگرچه ایران به لحاظ تولید غذا مشکلی ندارد اما باید ذخایر خود را برای مواقع اضطراری حفظ کرده و در حالت آماده باش نگاه دارد.
به گزارش اقتصادسرآمد، وی ادامه داد: در مقاطعی پیش از شیوع کرونا یا برخی اتفاقات داخلی کشور که منجر به افزایش تقاضا برای خرید برخی کالاها شده است برخی بر روی موضوع ذخیره سازی تشکیک می‌کردند اما امروز با شیوع ویروس کرونا ثابت شد ذخیره سازی یک امر واجب و ضروری است.
این مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورهای دنیا امروز غلات خود را حفظ کرده و برای مواقع ضروری ذخیره سازی استراتژیک انجام می‌دهند تا بتوانند از بحران‌ها عبور کنند بنابراین کار ذخیره سازی کالاهای اساسی امروز یک اولویت و اهمیت بلامنازع است.
در عین حال، وزیر صنعت، معدن و تجارت هم گفته است: تمهیدات لازم برای تأمین و ذخیره سازی کالاها و اقلام مورد نیاز مردم تا پایان سال اندیشیده شده است و مردم از این لحاظ هیچ گونه نگرانی نداشته باشند.
رضا رحمانی در این خصوص تصریح کرد: کالا به اندازه کافی در بازار وجود دارد و برای ماه مبارک رمضان و حتی بعد از آن تا پایان سال برنامه ریزی ها و تدابیر لازم برای تامین و ذخیره سازی کالاها در انبارهای کشور اندیشیده شده است.
وی با بیان اینکه بخشی از این کالاها از محل تولید داخل و بخشی از طریق واردات تامین شده است، گفت: واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم با تعرفه گروه یک کالایی انجام شده است و کالاها در سریع‌ترین زمان ممکن بارگیری و تخلیه شده اند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر انجام رصد مداوم بازار، نیز بیان کرد: رصد و پایش تولید و واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم و نحوه توزیع و نظارت بر قیمت ها به صورت مداوم انجام می شود و گزارشات لازم ارایه خواهد شد.
تاب آوری و توانمندسازی زنجیره تأمین نیز از دیگر اقداماتی است که تولیدکنندگان می‌توانند به جد سرلوحه کار خویش قرار دهند، به این ترتیب که در وهله نخست ریسک‌ها را شناسایی کنند و سپس به صورت مداوم اطلاعات زنجیره تامین مواد اولیه در زمان بحران را پایش کنند تا پس از آن بتوانند راهکار‌های عملی برای حمل و نقل و تامین مواد اولیه را شناسایی کنند.
توجه ویژه به تولید در زمان بحران از دیگر مواردی است که تولیدکنندگان نباید از آن غافل شوند. در واقع صاحبان واحد‌های تولیدی باید سفارشات خویش را اولویت بندی کرده و تولید آن کالایی را که برای آن سفارش وجود دارد، در اولویت نخست قرار دهند، بنابراین تولیدکنندگان در این شرایط ویژه باید از مصرف مواد اولیه برای کالا‌های کم اهمیت به شدت بپرهیزند و بالعکس باید مواد اولیه را صرف تولید کالا‌هایی کنند که سودآوری بیشتری را به همراه دارد.
توجه ویژه به بخش فروش در زمان بحران از دیگر نکاتی است که باید در کانون توجه صاحبان واحد‌های تولیدی قرار بگیرد، به عبارت دیگر تولیدکنندگان باید نسبت به رفتار و تغییر انتظارات مشتری در زمان بحران هوشیار و تیزبین بوده و کالا‌های ضروری و اولویت دار را برای مشتریان عرضه کنند.
از سوی دیگر، توجه به اقتصاد دیجیتال و گسترش زیرساخت‌ها در بخش فروش آن‌لاین، گسترش فروش در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و هایپرمارکت‌ها، ارائه برخی از کالا‌ها با روش‌های تخفیفی، اقساطی و تبلیغات، تمرکز بیشتر بر مشتریان مهم‌تر «مشتریان دائمی و بزرگتر» و توجه به گسترش شبکه فروش داخلی و نیز صادرات در مناطق دارای توجیه اقتصادی از دیگر مواردی هستند که تولیدکنندگان باید به آن‌ها توجه داشته باشند.
در عین حال، سازمانهای فوریتی جهت پاسخگویی موثر و سریع به نیازهای ایجادشده در زمان وقوع بلایا، همواره حجم قابل توجهی از اقلام اضطراری امدادی را ذخیره سازی میکنند تا در هنگام نیاز منابع به سهولت برای عملیات امداد و نجات بسیج شوند. ایران کشوری آسیب پذیر در مقابل حوادث و بلایا است و احتمال وقوع بلایا در آن همواره وجود دارد ازاین روی سازمانهای پاسخگو همواره حجم وسیعی از کالاها و اقلام ضروری را در انبارهای خود ذخیره میکنند. در سطح جهان سازمانهای امدادی مسئول در مدیریت بلایا رویکردهای جدیدی را برای پیش بینی حجم، مکان و مدیریت اقلام امدادی در پیش گرفته اند. 
بر اساس بررسیهای به عمل آمده نحوه ذخیره سازی کالاهای امدادی در ایران از یک الگوی علمی پیروی نمیکند. ذخیره سازی این کالاها با رویکردی سنتی همچنان در حال انجام است. هرساله میلیاردها ریال کالای امدادی خریداری و ذخیره میگردد و با آنکه منابع قابل توجهی هزینه در بردارد، ولی متاسفانه عملیات پشتیبانی و به ویژه انبارش، ارسال و توزیع کالاها با مشکلات جدی روبروست و این امر از سرعت و کفایت )که ویژگی عملیات امدادی موثر است( فاصله دارد. به نظر میرسد حجم و مکان ذخیرهسازی کالاهای امدادی بر اساس رویکرد و روش علمی انجام نمی‌شود.
ذخیره سازی کالا برای عبور از کرونا
ارسال دیدگاه
اخبار روز
ضمیمه